Nieuws

Gemengde reacties op Google’s mobiele plannen

Gisteren stelde zoekgigant Google zijn mobiele platform Android voor. Samen met 34 partners vormt het bedrijf de ‘Open Handset Alliance’ (OHA), die de mobiele telefonie eigenhandig wil hervormen. De reacties zijn uiteenlopend.

It’s no g-Phone kopt CNN, en dat lijkt het merendeel van de websites de teneur te zijn. Er werd duidelijk meer verwacht van Googles aankondiging. Velen hadden verwacht dat het bedrijf met een eigen mobiele telefoon zou komen aanzetten, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Zelf gelooft Google dat het platform de gebruiker ten goede zal komen: “Door de softwareontwikkelaars een nieuw niveau van openheid te bieden die hen in staat stelt beter samen te werken, zal Android ervoor zorgen dat de ontwikkeling van nieuwe mobiele diensten voor de gebruiker een versnelling hoger schakelt,” klinkt het in een persbericht.

Die visie wordt gedeeld door Blair Levin, analist bij het beveiligingsbedrijf Stifel Nicolaus: “Wij geloven dat Google probeert om de waardeketen van mobiele sector te veranderen (…), waardoor toepassingen zullen worden ontwikkeld op een manier die meer onafhankelijk is van gsm-fabrikanten en operatoren,” zegt Nicolaus in The Financial Times.

Intel, een van de partners in de OHA, zit op een zelfde lijn. “Intel meent dat open platformen meer mogelijkheden creëren tot innovatie vanuit de industrie. Uiteindelijk zal de consument daar de vruchten van plukken,” zegt Kristof Sehmke. Al voelen ze zich niet gebonden aan het Google-verhaal: “Intel ontwikkelt haar producten steeds met het oog op ondersteuning van meerdere softwareplatformen,” klinkt het.

Anderen zijn echter niet zo overtuigd van Google’s plannen. Zo word er gevreesd dat het initiatief van Google de markt nog meer zal fragementeren. “Een fundamenteel probleem dat we moeten oplossen is de ongelofelijke fragmentatie van de markt,” zegt Steve Chambers van Nuance aan Computerworld US, waar ook Ken Dulaney van Gartner bemerkingen maakt: “Voor zakelijke gebruikers is al wat met Android wordt ontwikkeld ‘zo goed als dood’. Zakelijke gebruikers hebben immers interopabiliteit nodig. In dat opzicht is dit helemaal geen businessverhaal, maar volledig op consumers gericht. Het zal dus niet op onze lijst met aanbevelingen prijken.”

Ook bij Proximus is men argwanend: “Het is goed dat Google een openbronplatform ondersteunt, maar natuurlijk hopen we dat het de markt niet verder zal fragmenteren. We hebben immers al Symbian en Microsoft,” zegt Frédérique Verbiest, woordvoerder bij Proximus.

Bij Base gelooft men dat Android het mobiele dataverkeer toegankelijker zal maken, wat de operator meer inkomsten zal opleveren: “Het mobiele dataverkeer zal toenemen en dus willen de operatoren ook participeren in een deel van de inkomsten daaruit,” zegt woordvoerder Bart Vandesompele. Base gaat wel niet akkoord met Googles stelling dat de gebruikers nu beperkt zijn in wat ze met hun gsm doen. “Het is nooit onze bedoeling geweest om macht uit te oefenen op wat de gebruiker kan doen met zijn gsm.” zegt Vandesompele.

Android is een open mobiel platform, gebaseerd op Linux, dat beschikbaar zal zijn onder de openbronlicentie Apache. Het omvat een besturingssysteem en een gebruikersinterface voor mobiele telefoons, waarvan de eerste exemplaren in de laatste helft van 2008 in de winkelrekken zouden liggen. Android wordt ondersteund door de OHA, die 34 bedrijven uit de mobiele sector groepeert. Het gaat dan over hardwarefabrikanten als Intel en nVidia, operatoren als T-Mobile en gsm-makers als Samsung en Motorola.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business