Nieuws

Recordaantal Belgische websites gehackt

Vorig jaar werd een recordaantal van ruim zestienduizend .be-websites gehackt, drie keer meer dan in 2007. Toch is de beveiliging van het Belgische web er in het algemeen sterk op vooruitgegaan.

Dit blijkt uit het jaarverslag van Leaders In Security (L-Sec), een non-profitorganisatie die zich inzet voor digitale beveiliging in ons land. Het document biedt een goed overzicht van de diverse incidenten en problemen die zich in 2010 hebben voorgedaan.

Sinds vorig jaar beschikt ons land met CERT.be over een openbare instelling die internetdreigingen registreert en opvolgt. CERT.be telde in totaal 2.135 incidenten, waarvan 976 ernstige. Dat zijn er gemiddeld bijna 2,7 per dag. Een derde van de incidenten waren pogingen om accounts te stelen, en nog eens een kwart waren meldingen van geïnfecteerde systemen of netwerken.

[related_article id=”161920″]

Het operationeel worden van het Belgische CERT heeft de veiligheid van het Belgische internet fors verbeterd. Volgens de Amerikaanse specialist Arbor Networks zakte ons land van de vierde naar de dertigste à veertigste plaats op de lijst van onveiligste landen.

Digitale graffiti
Een opmerkelijke toename is er wel in het aantal gehackte websites: liefst 16.134 gevallen werden geregistreerd door de gespecialiseerde website zone-h.org. Dat aantal is dan nog een onderschatting omdat het om vrijwilllige meldingen van de hackers zelf gaat, die er een erezaak van maken om zo veel mogelijk sites te hacken.

Doorgaans gaat het om defacing van websites, een relatief onschuldige vorm van hacken die je zou kunnen bestempelen als digitale graffiti: de hackers dringen binnen op één of meer webpagina’s en laten daar een boodschap of een handtekening achter. Soms zitten er politieke of ideologische motieven achter, maar vaak doen ze het gewoon voor de lol of de eer.

Linux-servers
Opmerkelijk is dat vooral Linux-webservers kwetsbaar zijn. Volgens een Belgische security-specialist is dat te wijten aan twee belangrijke beveilingslekken die al maanden en zelfs jaren niet gedicht zijn. Microsoft-servers blijken relatief veilig, tenminste als het om recente en/of goed onderhouden software gaat.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat er nog altijd 2.500 Belgische IP-adressen besmet zijn met het Confickervirus uit 2008. Het opkuisen daarvan is een van de belangrijkste opdrachten voor dit jaar, klinkt het bij L-Sec.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business