Nieuws

Nieuw leven voor Amiga-besturingssysteem

 

Ooit was de Commodore Amiga (onder meer) dankzij zijn besturingssysteem een van de meest begeerde computers op de markt. Nu, meer dan twintig jaar later, is de software aan een revival toe. Met dank aan een Belgisch-Duits bedrijf, dat net vóór kerst nog snel de definitieve versie van AmigaOS 4.0 uitbracht.

Het nieuwe besturingssysteem is in meerdere opzichten een buitenbeentje. Om te beginnen is er geen hardware te koop waarop het kan draaien. AmigaOS 4.0 werkt alleen op AmigaOne-machines, zeldzame computers gebouwd rond PowerPC-chips. De AmigaOne was het resultaat van een complexe samenwerking tussen het chipbedrijf MAI Logic, Eyetech en Escena. Een heel groot succes werd de nieuwe Amiga niet: van de verschillende AmigaOne-modellen werden ongeveer vijftienhonderd stuks gebouwd en uiteindelijk ging MAI failliet.

Het einde van het verhaal? Niet helemaal. Hyperion Entertainment, een bedrijf dat zich bezighoudt met het brengen van Windows-games naar Mac OS X en Linux, startte in 2001 met het ontwikkelen van een nieuw Amiga-besturingssysteem voor de AmigaOne. Nu is het OS af en hopen de makers op het verschijnen van nieuwe Amiga-hardware. Een aantal partijen zou daar plannen voor hebben, zegt Evert Carton, een van de managers van Hyperion Entertainment.

“Het gaat om een breed scala van diverse low-end tot middle-end hardware, telkens uitgerust met een PowerPC-processor. In de iets verdere toekomst zouden er dan ook high-end machines komen met dualcore CPU’s. Voor de rest zou dergelijke hardware qua gebruikte chipsets nauwelijks te onderscheiden zijn van Wintel-moederborden”, aldus Carton.

De ontwikkelaars zien de software ook een rol spelen bij ingebedde applicaties. Net zoals de vorige generaties van AmigaOS moet versie 4.0 uitblinken door een beperkte footprint, waardoor het kan draaien op de weinig krachtige hardware van toestellen als kasregisters en kiosksystemen. In dat segment is het wel opboksen tegen gevestigde waarden als gespecialiseerde Linux-distributies en Windows CE.

Hyperion Entertainment hoopt het nieuwe besturingssysteem ook aan te passen voor de PlayStation 3. De Cell-processor in de nieuwe console van Sony is gebaseerd op PowerPC-technologie, dus technisch is dat mogelijk. Voorlopig is het PS3-plan toekomstmuziek, geeft Carton toe: “Er moeten nog enkele technische en juridische obstakels uit de weg worden geruimd.”

Totdat het OS mag draaien op de PlayStation 3, blijft het potentiële publiek van AmigaOS 4.0 dus beperkt. Carton denkt voornamelijk aan hobbyisten en nostalgische computergebruikers die wel eens een Amiga-emulator afstoffen. “Mensen die zich de tijd nog herinneren dat je een computer zoals een tv in een handomdraai kon uitzetten door gewoon op een knop te drukken.” AmigaOS 4.0 moet in het voorjaar beschikbaar zijn, tegelijk met de nieuwe hardware.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business