Nieuws

AMD gooit deur open voor open bron

Chipmaker AMD zal voortaan de openbrongemeenschap actief steunen bij de ontwikkeling van drivers voor ATI-videokaarten. Dit zou moeten leiden tot betere openbrondrivers, die meer van de geavanceerde grafische functies in deze kaarten ondersteunen.

ATI, dat in 2006 door AMD werd overgenomen, stond lang weigerachtig tegenover de openbronwereld. Nu zal AMD financiële en technische steun geven aan programmeurs bij Novell die de open source ATI-driver ontwikkelen. Een eerste versie van die driver zou volgende week al klaar zijn.

Er waren wel proprietary drivers van ATI voor Linux. Maar drivers die niet zelf open bron zijn, worden door puristen met argusogen bekeken. Ze zorgen ook voor praktische problemen, onder meer bij updates van openbronbesturingssystemen. AMD komt dus tegemoet aan dat probleem.

Toch zullen er ook proprietary drivers voor ATI-chips blijven bestaan, en die drivers zullen functionaliteit hebben die niet in de openbronversie zit. AMD wil namelijk bepaalde technische details niet met de openbrongemeenschap delen. Het zou onder meer gaan om functies die te maken hebben met de kopieerbeveiliging in HD DVD en Blu-ray.

Intel had vorig jaar al beslist om met de openbronwereld samen te werken. De derde grote fabrikant van grafische chips, nVidia, gaat voorlopig nog niet overstag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business