Nieuws

iPhone en iPad weer toegelaten in Duitsland

Nadat een Duitse rechter Apple verbood om oudere iPhones en iPads nog online te verkopen, slaat Apple terug. De toestellen zijn binnenkort weer verkrijgbaar.

Het verbod werd vrijdag uitgesproken en stelt dat Apple de iPhone 3G, 3GS en 4 niet langer mag verkopen via het internet vanwege  een patentschending. Ook de iPads met 3G vallen onder die uitspraak. Maar Apple trok snel van leer en zegt nu dat het een tijdelijke opheffing van het verbod heeft gekregen.

In een verklaring aan CNet en Focus zegt het bedrijf dat de producten “binnenkort” weer terug zouden keren. Al wordt dat moment niet verder toegelicht. Apple heeft bij de rechtbank geargumenteerd dat het betwiste patent essentieel is voor de sector, waardoor Motorola verplicht is om het te delen tegen redelijke voorwaarden.

Oorzaak van het verbod is een rechtszaak die Motorola Mobility in Duitsland aanspande tegen Apple. Volgens die eerste schendt Apple met zijn producten patenten van Motorola rond 3G-technologie. Apple aan zijn kant zegt dat Motorola de patenten niet wil delen op een redelijke licentiebasis, wat in principe verplicht is omdat het om gestandaardiseerde technologie gaat.

Juridisch steekspel
Maar de discussie past in een veel groter juridisch steekspel waarbij Apple verschillende makers van Androidtelefoons aanklaagt, onder meer Samsung en HTC. Op hun beurt klagen sommige van hen Apple opnieuw aan. Ook Motorola Mobility, dat een enorme patentportfolio bezit, doet hierin mee. Niet geheel onverwacht, want dat bedrijf is intussen zo goed als volledig in handen van Google, de maker van Android.

In elk van de rechtszaken gaat het om patenten. Technologie van het ene bedrijf die ten onrechte zou zijn gebruikt in de producten van een concurrent. Maar in principe komt het vooral neer op juridisch getouwtrek dat stilaan ingewikkelder en langdradiger wordt dan de Belgische regeringsvorming.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business