Nieuws

Lessen van een naakte Scarlett Johansson

Een hacker bemachtigde naaktfoto’s van Scarlett Johansson door haar telefoon te hacken. Een belangrijke les voor wie graag eens gek doet met een camera.

“Dan had ze maar niet zo dom moeten zijn”, hoor je al snel iemand zeggen wanneer de blootfoto’s van een of andere beroemdheid online uitlekken. Maar in een tijdperk waarin je met één knop of één wachtwoord alles kunt delen, ben je nooit honderd procent zeker van je veiligheid.

Laat ons duidelijk zijn, we veroordelen niemand. Iedereen is vrij om te experimenteren met de combinatie van lichaam en fototoestel en dat levert, afhankelijk van de persoon, mooie en minder mooie resultaten op. Maar de mobiele technologie vraagt dat we vandaag veel voorzichtiger moeten omspringen met veiligheid en privacy.

[related_article id=”158578″]

Een kwestie van seconden
Hoe snel kan het gebeuren? Elke moderne telefoon heeft vandaag een camera waarvan de kwaliteit aardig in de buurt komt van een fototoestel. Maar zodra je je telefoon ergens vergeet of even alleen laat, kan het al te laat zijn.

Mag het nog een stapje verder? Wie de Google+-applicatie op zijn telefoon heeft, kan ervoor kiezen om elke genomen foto automatisch te uploaden naar een alleen voor jou toegankelijke map. In theorie volkomen veilig, in praktijk wordt elke privéfoto online gezet, slechts tegengehouden door één wachtwoord.

Maar eigenlijk gaat het daar zelfs niet om. Voor zover er informatie bekend is (de FBI onderzoekt de zaak momenteel), werd de telefoon van Scarlett Johansson gehackt. Er worden de laatste tijd wel meer beroemdheden via hun telefoon, computer of e-mailaccount letterlijk in hun blootje gezet. Een feest voor het borstenminnend internet, een persoonlijk drama voor wie het meemaakt, beroemd of niet.

Wat doe je niet?
Hoe kan je zoiets voorkomen? Bewaar erotische foto’s niet online, zelfs niet als ze op een of andere manier beveiligd zijn. De afgelopen maanden is de lijst van gehackte diensten en bedrijven enorm geworden. Als een gigant als Sony (PlayStation) of een beveiligingsbedrijf als Diginotar gehackt kan worden, dan kan dat met jouw fotodienst of mailbox ook gebeuren.

Het hoeft zelfs geen kwaad opzet te zijn. Synchronisatiedienst Dropbox maakte deze zomer een foutje waardoor bestanden van 25 miljoen gebruikers vier uur lang voor iedereen toegankelijk waren. Onze data en applicaties gaan naar de cloud. En die virtuele wolk kan ondanks alle inspanningen altijd de mist ingaan, of het nu door de dienst zelf komt, of door een menselijke fout.

Een andere menselijke fout is trouwens een van de meest voorkomende redenen dat naaktfoto’s worden verspreid. Vaak wordt zo’n foto in alle onschuld genomen om door te sturen naar iemands vriend of vriendin. Lekker ondeugend, maar als het plaatje eenmaal verzonden is, ben je alle controle erover voorgoed kwijt.

Daarnaast is het niet verstandig om dergelijke foto’s op je telefoon te bewaren. Je telefoon kan gestolen worden, en een wachtwoord kan geraden worden. Maar als een dief gewoon het geheugenkaartje eruithaalt, hoeft dat voor foto’s niet eens.

Mobiele, sociale wereld
Zoals we eerder al aanhaalden, laten veel mensen hun telefoon vaak rondslingeren. Op dat moment hoeft er maar één nieuwsgierige in de buurt te zijn. Het zou zelfs niet de eerste keer zijn dat iemand zijn gezellige familiebarbecue op Twitter of Facebook wil zetten, maar in zijn haast per ongeluk een sfeerbeeld van de voorafgaande passionele nacht met de wereld deelt.

Voor alle duidelijkheid, we willen amateurfotografen en hun modellen niet met doodsangsten opzadelen. De kans dat het fout gaat is relatief klein. Maar als het wel misgaat, is het te laat.

Doe gerust eens gek, maar hou er rekening mee dat we anno 2011 in een digitale, mobiele en sociale wereld leven waarin we allemaal bewust moeten omspringen met persoonlijke data. Niet in het minst met foto’s en video’s die we voor onszelf willen houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business