Nieuws

NASA daagt uit: bereken zelf de omtrek van de aarde

Kun jij een applicatie bouwen die de grootte van de aarde bepaalt? NASA daagt programmeurs van over de hele wereld uit in verschillende projecten.

2.500 jaar geleden ontdekte de Griekse astronoom Eratosthenes dat de aarde rond was. Tegelijk vond hij een manier om nauwkeurig de grootte van onze planeet te bepalen. Zónder computer.

Eratosthenes slaagde in zijn opzet door de verschillen in zonnedekking waar te nemen tussen zijn thuisstad langs de Golf van Sidra (tegenwoordig Libië) en Alexrandrië op een bepaalde dag van het jaar.

Kun jij dat beter? NASA daagt je uit het te proberen. De International Space Apps Challenge vindt plaats op 21 en 22 april. Iedereen ter wereld kan deelnemen aan de zogenaamde codeathon, en zelfs astronauten in het ISS zullen zich buigen over de opdrachten.

Iedereen geroepen
De organisatie omschrijft het zo: “De marathon voor technologiespecialisten wil softwareontwikkeling vieren. Zo weinig mogelijk middelen maar zo veel mogelijk hersenkracht gebruiken om innovatieve oplossingen te bedenken, dat is het doel van deze uitdaging.”

De organisatie zoekt echter naar een breed spectrum aan kennis: ingenieurs, techneuten, wetenschappers, ontwerpers, artiesten, studenten en entrepeneurs. “Iedereen met een passie voor het veranderen van de wereld en die bereid is mee te werken”, zeggen ze.

Bereken zelf de omtrek van de aarde

Volgens de website moet de applicatie verschillende dingen kunnen:

  • Informatie voorzien over hoe je ‘s middags een observatie maakt van de positie van de zon.
  • De gebruiker moet die informatie eventueel kunnen delen met anderen.
  • De applicatie moet de omtrekberekening uitvoeren voor de gebruiker op basis van zijn huidige en vorige metingen.
  • Door samen observaties te maken met een persoon of groep die de gebruiker waarschijnlijk nog nooit heeft ontmoet, moet het project een demonstratie van praktische geometrie worden.

Wereldwijde activiteiten
Evenementen vinden onder andere plaats in San Francisco, Tokyo, Melbourne, Canberra, Jakarta, Exeter, Londen, Nairobi, Sao Paulo, Santo Domingo, McMurdo Station op de Zuidpool en het ISS. Tijdens de evenementen concentreren teams zich op één bepaalde uitdaging en strijden ze tegen andere teams.

De uitdagingen vind je op deze pagina, maar we geven je er al enkele mee.

  • Open Data Challenge – Kepler: Help NASA ofwel Keplerdata meer toegankelijk te maken, of maak er iets geweldig mee. Je kunt de data visueel beter voorstellen, een interface maken die de data op een heel nieuwe manier voorstelt, enzovoort.
  • NASA Planetary Data System Intercace: Maak een app voor amateur-wetenschappers, leraars en studenten zodat zij makkelijker toegang hebben tot NASA’s Planetary Data System-gegevens.

Voel je je geroepen? Zet je dan op 21 en 22 april achter je computer en hack de ruimte.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business