Nieuws

Review Samsung Gear Fit: smartwatch met potentieel

Voordelen
Knap scherm
Notificaties
Intuïtief
Nadelen
Wispelturige hartslagmeter
App toekomst
Autonomie
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
De smartwatch staat nog maar in zijn kinderschoenen. Samsung waagde zich er vorig jaar aan, met beperkt succes. Met de Gear Fit pakken ze het anders aan.

Samsung toonde vorig jaar zijn nieuwste smartwatch met veel show, maar het uiteindelijke bleek de Galaxy Gear een typisch ‘versie 1’-model. De ideeën waren goed, maar de uitwerking kon beter. Amper een half jaar later is daar de Gear 2, in twee verschillende smaken. Interessant, maar wat mij vooral aantrok, was de bijzondere Gear Fit. De eerste smartwatch met een gebogen scherm die een beetje de lijn van je pols volgt. Hij ziet er sexy uit en de instapprijs valt nog best mee. De vraag is: ben je er wat mee?

Schermkwaliteit

De blikvanger is zonder twijfel het gebogen aanraakscherm. Van zodra je de Gear Fit inschakelt, word je verwelkomd door een opvallend helder kleurenscherm. Samsung maakt gebruik van AMOLED, wat garant staat voor opvallende kleuren. Nadeel hiervan is dat het beeld overgesatureerd is, maar dat betekent wel dat het bij zonlicht nog steeds goed leesbaar is. Niet onbelangrijk voor een smartwatch – je wil toch het uur kunnen aflezen wanneer je buiten bent?

De felle kleuren en het detailrijke scherm zijn een lust voor het oog, maar om batterij te sparen is het scherm niet permanent aan. Dat bekent dat je enkel maar het uur kan aflezen wanneer je een polsbeweging maakt zoals je doet om het uur af te lezen op je ‘klassieke’ horloge. Dat werkt 80 procent van de tijd, maar wanneer het schermpje niet automatisch inschakelt, voelt het vervelend aan om het knopje in te drukken bovenaan om het uur af te lezen. Het zou leuk zijn om, net zoals LG doet met zijn G2 , met een dubbeltik op het aanraakscherm het toestel te activeren. Werkt prettiger dan telkens het knopje te zoeken wanneer het scherm niet automatisch inschakelt.

Het scherm kan je heel helder zetten, maar ook heel donker. Het spreekt voor zich dat bij een helder scherm de batterij sneller leeg is. In tegenstelling tot smartphones heeft de Gear Fit geen lichtsensor aan boord. Dit betekent dat je buiten soms de helderheid wat moet opkrikken. Nadeel is dan weer dat het scherm heel helder ingesteld staat wanneer het donker is. Een eenvoudige lichtsensor lost dit probleem op. Voer voor de Gear Fit 2? 

Autonomie

Gemiddeld houdt hij het drie dagen uit wanneer je de schermhelderheid op gemiddeld zet. Dat is een stuk beter dan de Galaxy Gear, die het maar een dag volhield. In het begin vond ik het laden per drie dagen niet zo erg, maar na twee weken begon het wel wat te knagen. Voor mij is de ideale autonomie voor een smartwatch een week, bij voorkeur nog langer natuurlijk, maar vergeleken met de Galaxy Gear is de Gear Fit een aangename stap voorwaarts.

Omdat Samsung zowat elke millimeter op de Gear Fit heeft benut, moet je hem in een aparte ‘klepje’ klikken om op te laden. Omdat het houdertje zo klein is, vrees ik dat je die heel snel kwijt gaat spelen. Laat hem standaard aan een microUSB-kabel hangen om gemakkelijker terug te vinden.

Manager App

Je kan een aantal instellingen op de Gear Fit zelf wijzigen, maar de bijhorende Gear Fit Manager-app werkt veel aangenamer. Hiermee kan je verschillende klokken kiezen, een andere kleur achtergrond instellen, aangeven welke meldingen je wil ontvangen, en nog heel wat meer instellingen tweaken.

Die achtergrond veranderen zou ik aan iedereen voorstellen. De opvallende kleuren vallen heel hard en schreeuwen om aandacht. Kies daarom een meer sobere kleur, tenzij je graag opvalt. Je kan zelfs een foto uit de galerij van je smartphone kiezen, bijsnijden, en gebruiken. Wat een smartwatch uitermate handig maakt, zijn de meldingen. In de app kan je zelf kiezen welke apps op je smartphone meldingen mogen sturen naar je Gear Fit wanneer er iets nieuws is. Standaard vinkt Samsung automatisch je wekker, inkomende oproepen, agenda, gemiste oproepen, berichten en e-mails aan.

Jij kan daarnaast nog zelf kiezen welke andere apps meldingen naar je smartwatch mogen sturen. Wanneer je de melding ziet op de Gear Fit, kan je actie ondernemen. Een alarm of inkomende oproep kan je bijvoorbeeld negeren, terwijl een e-mail de eerste regels toont op de Gear Fit om te lezen. Daarna kan je kiezen om de notificatie te wissen, of om de toepassing te starten op je smartphone. Zo moet je enkel je toestel nog uit je broekzak of tas halen, en de app staat al klaar. Uiterst handig wanneer je dat gewoon bent. 

Je kan de Gear Fit ook een sneltoets geven door erop te dubbeltikken. Hieraan kan je bepaalde toepassingen koppelen, zoals de stappenteller, notificaties of stopwatch. Er zit geen onboard geheugen om de Gear Fit als aparte mediaspeler te gebruiken, maar je kunt hem wel als afstandsbediening gebruiken om de muziek van je smartphone te bedienen of om het volume te regelen.

Hartslagmeter

2014 is het jaar waarin de gezondheidstoepassingen, wearables en andere fitnessapparatuur definitief doorbreken, en de Gear Fit doet daar vrolijk aan mee. De Gear Fit kan je stappen tellen, maar geeft ook info als je gaat lopen, wandelen of fietsen. De Gear Fit registreert de tijd, afstand, snelheid én je hartslag. Onderaan deze smartwatch zit een hartslagmeter via een bijzondere lichttechniek je hartslag kan meten.

Klinkt interessant, maar de praktijk leert me dat metingen heel variabel zijn. Een losse meting om je hartslag te weten lukt maar 50% van het aantal keren dat ik het probeerde, en ook de permanente meting tijdens het sporten heeft veel te veel fluctuaties om van een betrouwbaar signaal te spreken. Zelfs wanneer je het bandje oncomfortabel strak aandoet, lukken de metingen de helft van de tijd nog niet. Mogelijk heeft het ook te maken met ons specifiek testmodel, dat nog niet de finale winkelversie is.

Om te sporten heb je altijd wel je smartphone nodig. In de Gear Fit zit geen GPS om je snelheid en afgelegde afstand te meten. Na de inspanning krijg je een mooie samenvatting van je prestatie, maar ik mis nog een manier om die te delen online, of om die op de computer uitgebreid te analyseren. Hoe was tenslotte je hartslag halfweg de inspanning? Heb je ergens een dipje gehad? Een online platform waar je de sportgegevens van de Gear Fit kan inladen zou het sportaspect een stuk interessanter maken.

Slimme functies

Wat zou een smartwatch zijn zonder slimme functies? In tegenstelling tot zijn grotere broer, de Gear 2, kan je met de Gear Fit niet bellen. Je kan wel standaard berichtjes sturen wanneer iemand belt, zoals bijvoorbeeld ‘Ik ben in vergadering’. Je kan de Gear Fit ook gebruiken als ontgrendeling voor je smartphone. Ben je binnen het bluetooth bereik van je smartphone, dan hoef je geen pincode of patroon te gebruiken. Is de verbinding weg, dan treedt die veiligheid wel in. Wel lastig: wanneer je smartphone bijvoorbeeld wordt gestolen en het bereik met de Gear Fit wegvalt, krijg je maar een bescheiden melding die je amper voelt, ondanks de trilmotor.

Verder vinden we nog een leuke functie die een huilende baby detecteert. Leg je smartphone naast een baby, zet hem natuurlijk wel op stil, en van zodra het kind begint te wenen, krijg je een melding op je smartphone. Veel subtieler dan een babyfoon. Ben je gevoelig voor kleurtjes en draag je graag accessoires met dezelfde kleuren? De bandjes van de Gear Fit zijn verwisselbaar, zodat je nog altijd een ander kleurtje kan kopen.

Wat ik wel mis, is een manier om rustig wakker te worden. De meeste wearables hebben een functie die meet wanneer je in een diepe of lichte slaap zit, om je dan rustig te wekken dankzij het trilmotortje. Een gemiste kans.

Net voor het afwerken van deze review rolt er nog een update binnen waarmee je het scherm ook verticaal kan lezen. Niet zo handig om tekst te tonen, maar als klok een prima toevoeging.

Conclusie

De Gear Fit is een logische tweede stap richting de perfecte smartwatch, maar we zijn er nog niet. Het aantal apps op de vorige Galaxy Gear was niet heel groot, gaat dat met de Gear Fit beteren? Het gebrek aan een lichtsensor is lastig, en we zijn geen fan van de naam Gear Fit op het bandje. Subtiel kan toch ook? De Gear Fit is voorlopig enkel compatibel met achttien Samsung Galaxy-toestellen. Een volledige lijst vind je op de website van de fabrikant.

Net als de Galaxy Gear voelt de Gear Fit als een eerste versie van een nieuwe stap. Samsung gaat de goeie richting uit, maar is er nog niet helemaal. Mits een paar kleine aanpassingen lukt hen dat mogelijk wel. En wat met Android Wear? Als dat de nieuwe standaard wordt, riskeert Samsung de boot te missen. Of is dat voer voor de Gear Fit 2 later dit jaar?

gear fitgebogen schermhartslagmetermobieloledontspanningreviewssmartwatchsport

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen