Nieuws

Waarom hackers hacken

Een nieuw onderzoek laat zien wat hackers motiveert - en de meesten doen het niet voor het geld of de roem.

Het laatste waar hackers aan denken op het moment dat ze ergens proberen in te breken, is dat ze mogelijk gesnapt worden. Dit blijkt uit nieuwe gegevens. Sterker nog: 86 procent van de hackers denkt nooit gestraft te worden voor wat ze uitgespookt hebben.

Thycotic, een bedrijf dat software maakt om je wachtwoord te beschermen, publiceerde donderdag de resultaten van een onderzoek naar de motivatie van hackers. Het bedrijf ondervroeg 127 zelfverklaarde hackers tijdens de beurs Black Hat 2014 eerder deze maand. Dit leverde verrassende resultaten op.

[related_article id=”161920″]

Vooral om de lol
Om te beginnen lijkt de drang van hackers niet financieel gemotiveerd te worden. Meer dan de helft van de ondervraagde personen geeft aan dat ze doen wat ze doen omdat ze het leuk vinden, of vanwege de kick die ze ervan krijgen. Slechts achttien procent wil geld en één procent wil bekendheid.

Negenentwintig procent van de geïnterviewde hackers identificeert zichzelf als hacktivist met als doel het onthullen van de waarheid. Zo brak eerder deze week een groep hackers in op de computers van de St. Louis County Police. Vervolgens publiceerden ze de opnames die gemaakt zijn rond het neerschieten van de ongewapende tiener Michael Brown.

Goede intenties
Met 86 procent van de hackers die denkt nooit gepakt te worden en vier op de vijf hackers die het voor de lol doen of om de waarheid boven tafel te krijgen, denkt Thycotic-oprichter en CEO Jonathan Cogley dat veel van deze hackers geloven dat wat zij doen niet verkeerd is.

Cogley: “Ze denken waarschijnlijk: "ik heb geen schade aangericht en ik ben er zelf niet beter van geworden". En zelfs als ze gepakt worden dan verdedigen ze zich door te zeggen dat ze alleen maar nieuwsgierig waren.”

Methodes
Welke tactieken gebruiken de hackers? Volgens Thycotic borduren ze vooral voort op reeds bestaande en bewezen methodes, zoals phishing en spoofing. In het onderzoek gaf 99 procent van de respondenten aan dat dit nog steeds erg effectief werkt.

“Ze gaan voornamelijk terug naar de basis. Slechts weinigen zijn op zoek naar de volgende massale zero-day-aanvallen”, stelt Cogley. “Velen zijn prima tevreden met het gebruik van tien jaar oude technieken.”

Hackers vrezen elkaar
Een andere conclusie uit Thycotics onderzoek is dat hackers elkaar vrezen. Negen op de tien ondervraagden zeggen bang te zijn slachtoffer te worden van online diefstal of dat er ingebroken wordt in hun eigen data.

De wereld is de afgelopen jaren steeds verder gedigitaliseerd. Dit heeft als gevolg dat er ook meer aanvallen en inbraken plaatsvinden. Niet alleen overspoelen de hacktivisten het web met gevoelige informatie van overheden en corporaties, maar ook grote websites en (online) winkels zijn het slachtoffer geworden van het stelen van gegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business