Nieuws

Controleer een robotzwerm met je vingers

Met een tablet kan je een hele vloot van robots snel en eenvoudig instructies geven. Het systeem doet denken aan een strategiespel op de computer en is essentieel voor de toekomst van robotica.

Robots worden steeds populairder en steeds slimmer. Een systeem om een hele kudde robotdrones eenvoudig te bedienen dringt zich dus op. Tijdens een ramp moeten operatoren snel en efficiënt beschikbare robots uitsturen naar bepaalde gebieden, het leger of de politie moet zijn vlucht drones efficiënt kunnen inzetten voor bijvoorbeeld bewakingsopdrachten, en landbouwers met grote velden moeten in staat zijn hun robottoestellen vlot de ronde te laten doen langsheen hun gewassen en meer.

Vertrouwen in de robot

Robots zijn steeds vaker slim genoeg om taken autonoom uit te voeren, maar een efficiënte manier om tientallen of zelfs honderden drones te besturen ontbreekt. Het Technologie-instituut van Georia in de VS komt nu met een eenvoudige oplossing: onderzoekers ontwikkelden een algoritme dat robots in staat stelt eenvoudige maar krachtige instructies zo goed mogelijk uit te voeren met onderling overleg.

Het idee achter het systeem is dat de robots zelf kunnen uitmaken wat de efficiëntste manier is om opdrachten uit te voeren over een bepaalde oppervlakte. Daartoe duidt de robotbaas een bepaald deel aan op zijn tablet, waarna de robots in onderling overleg de oppervlakte onder elkaar verdelen zodat iedereen even veel voor zijn rekening neemt.

Communicatie troef

Voor het prototype van het systeem in Georgia moeten kleine robots plaatsnemen in een verlicht gebied. De robotbaas duidt dat gebied met z’n vinger aan op een tablet, waarna de robots zichzelf verdelen. Met meerdere vingers kan de operator meerdere gebieden aanduiden. De robots zijn vervolgens slim genoeg om hun gedrag aan te passen, en zich op te splitsen in teams.

De testopstelling werkt met de hulp van lampen boven het testgebied en robots met een lichtsensor, die constant in communicatie staan met elkaar. De kleine drones vertellen steeds aan hun buren hoeveel licht ze ontvangen. Is er geen evenwicht, dan herschikken de robots zich zodat een collega-drone die nog in een donker deel van de kamer staat zich in het verlichte deel kan vervoegen.

Iedereen robotgeneraal

De besturing via de tablet is doodeenvoudig en vereist geen kennis van robotica. Het vereist weinig verbeelding om in te zien hoe het systeem in de praktijk nuttig kan zijn. Beeld je een landkaart in van een gebied waarboven drones een oogje in het zeil moeten houden. Een politie-officier zou in theorie met de hulp van een tablet enkele gebieden kunnen markeren, waarna de beschikbare robotvloot opstijgt en zich naar bestvermogen verdeeld. Veranderen de omstandigheden, dan kan de vloot herverdeeld worden met een vingerklik. Hetzelfde gaat op voor robots die naar overlevenden moeten zoeken na een ramp. Dankzij het algoritme beperken robots zich niet meer tot één taak, maar zijn ze slim genoeg om hun capaciteiten zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Het hele besturingssysteem doet denken aan een strategiespel op de computer: als bestuurder moet je aanduiden welke robots je wil gebruiken en in welke gebieden ze actief moeten zijn. De rest doet het algoritme. De last van het micromanagen valt dus weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business