Nieuws

Welke smartphone heeft de beste camera?

Vorig jaar kreeg de iPhone nog de titel van beste smartphonecamera, maar dit jaar moet hij enkele Androidapparaten voor laten gaan.

In een wereld waar een selfiestick in het straatbeeld niemand meer doet opkijken en we elk moment delen via sociale media, wil iedereen ten allen tijde een camera bij de hand hebben. De smartphone is daarbij voor veel mensen de favoriete keuze, maar met welke telefoon maak je de beste kiekjes?

DxOMark voert elk jaar een onafhankelijke test uit waarin de cameraprestaties van de vlaggenschipsmartphones worden vergeleken. Het bedrijf is al meer dan tien jaar een referentie in het testen van de beeldkwaliteit van camera’s, en meet daarbij verschillende parameters van de beeldsensor zoals bijvoorbeeld ISO-gevoeligheid, contrast, ruis en kleurverzadiging.

Vorig jaar ging de eerste plaats naar de iPhone 6 en 6 Plus, maar terwijl de beeldsensor in de iPhone 6s niet is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, is dat voor een aantal Androidapparaten wel het geval. De iPhone is plots weggezakt naar de achtste plaats in de rangschikking.

De iPhones worden voorafgegaan door de Sony Xperia Z5, Samsung Galaxy S6 Edge, Google Nexus 6P, LG G4, Samsung Galaxy Note 4, Motorola X Style en Sony Xperia Z3+. Goed nieuws voor de Androidmarkt in het algemeen, die lang worstelde met onderpresterende smartphonecamera’s in vergelijking met de iPhone. Dat verschil is nu duidelijke weggewerkt.

De testresultaten van DxOMark geven een objectief beeld van de prestaties van de beeldsensors in de verschillende smartphones, maar dat is natuurlijk maar een deel van het verhaal. Wat in deze vergelijking niet in rekening wordt gebracht, is de softwarebewerking die achteraf wordt toegepast. Dat kan ervoor zorgen dat een foto van een goede sensor er nog beter uitziet, maar ook het omgekeerde is mogelijk. De softwarebewerking achteraf heeft een belangrijke invloed op het uiteindelijke resultaat, en kan dus niet zomaar worden genegeerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business