Nieuws

Huawei-CFO op borgtocht vrij

De diplomatieke boog staat de laatste dagen wel erg gespannen tussen de VS en China.

 

De spanningen liepen de afgelopen week namelijk erg hoog op toen de CFO van Huawei Meng Wanzhou gearresteerd werd op verdenking van handelstransacties met Iran. Canada heeft China echter een vredesduif gestuurd.

 

Een hooggerechtshof in British Columbia heeft Wanzhou op borgtocht vrijgelaten nadat haar advocaat en familie hadden gepleit voor haar voorwaardelijke vrijlating.

 

Wanzhou moet nu zeven miljoen Canadese dollar betalen, en moet in de provincie blijven, zich geregeld melden bij een gerechtelijke officier, akkoord gaan met continu toezicht, en ze moet ook betalen voor eigen veiligheid. Daarnaast krijgt ze een avondklok opgelegd, en moet ze altijd thuis te vinden zijn van 11 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s ochtends.

 

Aanklagers hadden gewaarschuwd dat Meng het land zou kunnen ontvluchten aangezien ze een aanzienlijke fortuin heeft en haar voornaamste verblijf zich in China bevindt. China heeft trouwens geen uitleveringsverdrag met Canada of de Verenigde Staten. De advocaat van Meng wees er echter op dat het voor heel China gezichtsverlies zou zijn als Meng Canada zou ontvluchten.

 

Dat zorgt er nog steeds niet voor dat Meng voor altijd vrij is, en het zal er China ook niet van weerhouden om uit te roepen dat de VS enkel politieke redenen in het achterhoofd had wanneer ze om de uitlevering van de CFO vroegen. Toch kan de borgtocht als een kleine Canadese toegeving gezien worden op een wel erg cruciaal moment.

 

Hoe barmhartig de toegeving van Canada ook was, een mens kan zich toch vragen beginnen stellen bij de legitimiteit van de aanhouding. Huawei is een Chinees bedrijf, en hoeft in principe dus enkel te voldoen aan de Chinese wetgeving. De zwaarste stap die een natie in dit geval zou kunnen ondernemen tegen een bedrijf of andere natie is het heffen van hogere invoertaksen.

 

Waarom dan zou de CFO van Huawei kunnen opgepakt worden omwille van vermeende illegale handelstransacties met een land waar de VS op vijandige voet mee leven, namelijk Iran? Is dat dan geen inbreuk op de soevereiniteit van een land? Of geldt ook dat principe enkel unilateraal?

businesscfochinahuaweipolitiekvszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken