Nieuws

Facebook overweegt nieuws te blokkeren in Canada

De Canadese regering heeft een wetsvoorstel op tafel gelegd dat Facebook zou verplichten om nieuwsuitgevers te betalen. Waar hebben we dit nog gezien?

Moeten techgiganten Facebook en Google nieuwsuitgevers betalen voor het tonen van nieuwssnippets op hun platformen? Het is een topic dat in veel landen hoog op de politieke agenda staat. Langs de ene kant brengen sociale media meer bezoekers naar nieuwswebsites, maar langs de andere kant blijkt uit de studies dat advertentie-inkomsten wel bij hen blijven plakken. Canada is het volgende land dat probeert de scheve advertentieverhoudingen recht te trekken door de handschoen op te nemen met de techgiganten.

De regering van minister Trudeau heeft een wetsvoorstel op tafel gelegd dat Facebook en Google zou verplichten om de uitgevers te vergoeden voor de nieuwscontent die gedeeld wordt. De wet dient vooral om de uitgevers in een machtigere positie te plaatsen aan de onderhandelingstafel. Maar Facebook is niet echt blij met de wet. Dat liet lokale country manager Kevin Chan gisteren duidelijk weten tijdens een zitting in het parlement en in interviews met lokale nieuwsmedia. Volgens Chan druist Facebook verplichten uitgevers te betalen terwijl zij gratis van hun platform mogen gebruik maken in tegen de principes van een vrij en open internet.

Facebook vraagt het Canadese parlement de wet grondig te evalueren alvorens ze goed te keuren. De socialmediagigant sluit tegenmaatregelen niet uit. Nieuws blokkeren in Canada is de ultieme optie. “Het is een maatregel die we niet willen nemen, tenzij we echt geen andere optie meer hebben”, zegt Chan.

Rel in Australië

Bij het lezen van dit artikel krijg je misschien een déjà-vu gevoel. In februari lokte een rel tussen Facebook, Google, lokale nieuwsmedia en de Australische overheid nog wereldwijde controverse uit. Net als Canada stemde Australië een wet die de techgiganten kan verplichten een vergoeding te betalen voor nieuwslinks en -snippets. Toen de wet definitief groen licht kreeg, verwijderde Facebook van slag op slinger alle nieuwsartikels voor Australische gebruikers en konden Australische mediabedrijven geen posts meer maken. Facebook kreeg wel veel kritiek voor die ingreep, mede omdat de algoritmen geen onderscheid konden maken tussen nieuwsuitgevers en hulpverleners.

De socialmediagigant haalde wel zijn slag thuis, want alle partijen gingen opnieuw naar de onderhandelingstafel. Uit die onderhandelingen kwam een versoepelde wet uit, die Facebook enerzijds de macht geeft o al dan niet nieuws te tonen en hen vrijstelt als ze ‘een bijdrage leveren aan lokale journalistiek’. Dat doet Facebook in Canada met het Canadian Press News Initiative. Of dat project de Canadese regering voldoende overtuigd om Facebook gratie te verlenen, zal de komende weken moeten blijken. Dit verhaal zal ongetwijfeld nog vervolgd worden, mogelijk ook in andere landen die het voorbeeld van Australië willen volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business