Nieuws

Dunste notebook valt uit de lucht

“Er hangt iets in de lucht”, stond op de uitnodiging van Apple voor de keynote op Macworld. Dat iets blijkt de MacBook Air te zijn, volgens Apple-topman Steve Jobs de dunste notebook ter wereld.

De MacBook Air is een subnotebook met een dikte die varieert van 1,9 tot 0,4 cm. Hij heeft een 13,3 inch breedbeeldscherm met led-backlight en een full-size toetsenbord dat net als op de MacBook Pro backlit is. De trackpad heeft de multi-touch kunstjes van de iPhone geleerd, zodat u met uw vingers foto’s in iPhoto kunt roteren.

Intel ontwikkelde voor de MacBook Air een compacte versie van de Core 2 Duo processor. Standaard bevat het toestel een 1,6 GHz chip, als optie is een 1,8 GHz versie verkrijgbaar. Er is 2 GB geheugen aan boord, en voor permanente opslag is er keuze tussen de standaard 80 GB harde schijf en een (dure) solid state drive van 64 GB – die laatste is sneller en bespaart stroom. Maar zelfs met de gewone schijf brengt de MacBook Air een autonomie van vijf uur mee.

Het apparaat bevat WiFi (802.11n) en Bluetooth 2.0 EDR, en aansluitingen voor USB 2, micro-DVI en een hoofdtelefoon. Er is geen optische drive; een externe drive is verkrijgbaar als optie. Wie geen drive wil meezeulen maar toch software vanop cd of dvd moet installeren, kan een handig softwaretooltje gebruiken om de drive van een andere Mac of Windows-pc draadloos te delen.

De MacBook Air gaat in Europa 1.699 euro kosten (in de VS 1.799 dollar) en is over twee weken leverbaar.

De drie andere aankondigingen die Steve Jobs in petto heeft, hebben heel wat minder glans. Apple introduceert ‘Time Capsule’, in wezen een Airport Base Station met ingebouwde harde schijf van 500 GB of 1 TB (299 of 499 euro). Deze dient om draadloos back-ups te maken via de Time Machine-utility in Mac OS X Leopard.

Voor de iPhone zijn er nieuwe softwaretools zoals kaarten met automatische locatiebepaling, webclips, een aanpasbaar beginscherm en ondersteuning voor hoofdstukken in video’s en teksten bij muziek. De demo van de webclipfunctie maakt echter pijnlijk duidelijk dat de iPhone in de eerste plaats een snellere internetconnectie nodig heeft – maar het blijft dus wachten op 3G. De nieuwe softwarefuncties zijn een gratis update. Ook voor de iPod Touch zijn er vijf nieuwe applicaties; deze upgrade kost 20 dollar. Nieuwe iPods worden er standaard mee uitgerust.

Belangrijk voor de Amerikaanse consument, maar vooralsnog minder voor ons, is dat Apple erin geslaagd is alle grote filmstudio’s aan boord te krijgen voor het verhuren van films via iTunes. Nieuwe titels en delen van de back-catalog van onder meer Fox, Warner, Sony, Universal, Paramount en Disney zijn te huur voor respectievelijk 2,99 en 3,99 dollar.

De films moeten binnen de dertig dagen bekeken worden, en eenmaal begonnen heb je daar 24 uur de tijd voor. Verbazend genereus is dat je de films op een Mac of pc maar ook op een iPod of iPhone kunt bekijken. Even verrassend is dat er ook een HD-aanbod komt, met films die één dollar duurder zijn dan de reguliere versie. Een keuze tussen Blu-ray of het zieltogende HD DVD wordt daarmee overbodig.

Als aanvulling op dit nieuwe video-verhuurmodel brengt Apple ook een vernieuwde versie van zijn media-gateway Apple TV uit. Opmerkelijk is dat deze ook zonder Mac of pc werkt – u hebt alleen een internetaansluiting nodig om films en podcasts te downloaden of muziek aan te schaffen. U kan er ook video’s van YouTube en foto’s van Flickr op bekijken. Steve Jobs geeft toe dat de eerste versie van Apple TV geen succes is geweest; de videoverhuurfunctie in combinatie met een prijsdaling naar 229 dollar moeten deze ‘hobby’ het tweede leven geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business