Google gaat boeken verkopen

Google gaat Amazon het vuur aan de schenen leggen en introduceert nog voor het einde van het jaar een eigen digitale boekenwinkel. De uitgevers van de boeken zouden zelf de prijzen mogen bepalen.

Het is The New York Times die het nieuws wist op te tekenen op de BookExpo in New York. Google wil met een winkel komen waarop de nieuwste e-books zullen worden aangeboden. Daarmee plaats de zoekgigant zich als een blok voor Amazon, dat ook met de Kindle een elektronische e-booklezer in huis heeft.

In het Google-model zullen consumenten tot 20% van de boeken gratis kunnen terugvinden, iets wat nu al grotendeels mogelijk is via de e-bookdiensten van de zoekmachine. Maar in plaats van de geïnteresseerde lezers daarna door te verwijzen naar een verkooppagina van Amazon, zal het naar de eigen e-bookwinkel zijn.

Het initiatief heeft niets te maken met het andere boekenproject van Google, waarbij bibliotheken massaal worden ingescand en gratis ter beschikking worden gesteld. Daarbij gaat het vaak om boeken die niet langer in de handel verkrijgbaar zijn. Google kreeg echter een stortvloed van rechtszaken over zich heen omwille van dat initiatief. De nieuwe boekenwinkel staat volledig los van die digitalisering, en los van de bijbehorende juridische perikelen.

In de uitgeverswereld wordt volgens TheTimes opgelucht adem gehaald. De uitgeverijen vrezen door de alleenheerschappij van Amazon hun controle op de boekenverkoop volledig te verliezen, waardoor ze niet langer zelf hun prijzen zullen bepalen. De intrede van Google in de markt, als tegenpool van gigant Amazon, wordt er dus ten volle verwelkomd.

Een van de voordelen van Googles aanpak zou de verscheidenheid aan toestellen zijn waarop de boeken kunnen worden gelezen. Op zowat elk toestel met internettoegang zou een e-book kunnen worden gelezen, in tegenstelling tot Amazon, dat de mogelijkheden beperkt tot de eigen Kindle.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business