Nieuws

Hervorming telecomregulator bijna rond

Een krachtige regulator van de telecomsector, niet meteen de omschrijving van het Belgische BIPT. Daar moest verandering in komen, vond minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne. Met de benoeming van een nieuwe raad van bestuur lijkt zijn omwenteling van het BIPT voltooid. Het is alleen nog afwachten of de waakhond weer tanden heeft.

In een eerste poging om de regulator meer slagkracht te geven, hervormde minister Van Quickenborne de wetgeving rond het BIPT. Hij wou een einde maken aan de procedureslagen die na elke beslissing in gang gezet werden door de operatoren, voornamelijk Belgacom.

Zo goed als elke beslissing die het BIPT tegen Belgacom nam, werd aangevochten. Het BIPT begon die rechtszaken als een kwaliteitslabel te zien: Wij nemen sterke beslissingen tegen Belgacom, kijk maar naar het aantal aanklachten. In werkelijkheid werd elke beslissing vertraagd tot met sint-juttemis en kon het BIPT niet afdoende optreden.

Met de nieuwe wetgeving was al één probleem opgelost. Restte er alleen nog het euvel dat het BIPT weinig krachtdadige beslissingen afleverde. Het is een publiek geheim dat er steeds grote onenigheid heerste binnen de raad. Dat maakte dat het BIPT amper tot regulering toekwam.

De vorige raad van bestuur, onder leiding van Eric Van Heesvelde, is ondertussen aan het einde van zijn termijn gekomen. Eigenlijk moest er al sinds 23 april een nieuwe raad van bestuur zijn, maar de benoeming is blijven aanslepen na politiek getouwtrek.

Van Quickenborne trok aan langste eind
Om een nieuwe raad van bestuur te vinden, heeft minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne eind vorig jaar een jury aangesteld. Die bestond uit mensen van de Europese Commissie en onder andere een vertegenwoordiger van telecomgebruikersvereniging Beltug.

Die jury had eind 2008 al een selectie gemaakt, maar de kandidaat-voorzitter werd niet aanvaard door andere ministers. De benoeming draaide uit op politiek gekrakeel. Andere politieke partijen zagen liever hun eigen mannetje op een belangrijke post bij het BIPT zitten.

De ministerraad kwam met alternatieve kandidaten opzetten, die partijpolitiek een andere kleur hadden dan degene die door de jury als beste keus waren aangeduid. Dat was niet met de zin van minister Van Quickenborne. "Ik doe er alles aan om mijn collega-ministers te overtuigen van de waarde van het oordeel van de jury", liet hij zich destijds ontvallen aan IT Professional.

Vrijdag 25 september bereikte de ministerraad een akkoord over de raad van bestuur bij het BIPT. De kandidaten die de jury suggereerde, waren aangenomen. Dat betekent dat de nieuwe raad op een paar formaliteiten na aan de slag kan. De benoemingsbeslissing wordt eerstdaags gepubliceerd in het Staatsblad. Dan is het nog een kwestie van weken voor de nieuwe BIPT-top geïnstalleerd wordt.

Mensen uit de sector
Alle leden van de nieuwe raad komen hebben ervaring in de telecomsector. De nieuwe voorzitter, Luc Hindryckx, komt van Telenet. Hij is industrieel ingenieur van opleiding en heeft een MBA van de Vlerick Management School op zak.

De andere leden van de raad hebben ook in de telecomsector gewerkt. Catherine Rutten is juriste. Ze was al zes jaar lid van de BIPT-raad. Ze heeft nog bij BT gewerkt. Axel Desmedt komt van France Telecom, Charles Cuvelliez werkt bij Orange en bij de ULB.

Dat al die mensen bij concurrenten van dominante operator Belgacom hebben gewerkt, is toeval volgens Daniëlle Jacobs, die voor Beltug in de jury zat: "We hebben daar niet specifiek op gelet. De kandidaten moesten een toekomstvisie presenteren en daar hebben we ons op gebaseerd."

Nog een laatste flater
Nog net voor er een politiek akkoord kwam voor een nieuwe raad van bestuur, raakte nog een flater van de vorige raad bekend. Het BIPT vergat een gsm-licentie op te zeggen, zodat die automatisch verlengd werd. Daardoor loopt de staat miljoenen euro’s mis.

De gsm-licentie van Belgacom is door de vergetelheid van het BIPT gratis verlengd tot 8 april 2015. Ter illustratie: voor een vijftienjarige licentie tussen 1995 en 2010 betaalde Belgacom 223,1 miljoen euro.

De gratis verlenging van de licentie kwam er al op 20 juli, maar raakte pas onlangs bekend via het weekblad Trends. Belgacom kreeg in 1995 een licentie voor vijftien jaar, tot 7 april 2010. Het BIPT wou afzien van die stilzwijgende verlenging, maar deed dat niet binnen de opzegtermijn van twee jaar. Daarop ging Belgacom in beroep tegen de beslissing.

Ook in een tweede argument krijgt Belgacom gelijk. Zo heeft het BIPT de overlegprocedure niet gevolgd. De collega-regulatoren zouden de ontwerpbeslissing van de regulator pas een dag op voorhand hebben ontvangen, met het verzoek ten laatste de dag erna al te antwoorden.

biptbusinesshervormingitprofessionalnieuwsquickenborneraad van bestuur

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen