Nieuws

Alcatel-Lucent zoekt meerwaarde voor providers

Netwerkspecialist Alcatel-Lucent presenteert nieuwe technologie voor internetbedrijven, genre Youtube en Google. Ze kunnen ermee beter gebruikmaken van het netwerk van internetproviders.

Met de nieuwe technologie kunnen internetoperatoren een beveiligd deel van hun netwerk openstellen voor ontwikkelaars. Zo zijn toepassingen mogelijk die informatie over de klant opvragen en gebruiken in een mash-up, bijvoorbeeld zijn locatie.

De applicaties zullen voortaan ook kunnen nagaan welke netwerksnelheid een mobiele surfer ter beschikking heeft. Zit hij op een 2G- of 3G-netwerk? Met die kennis kan een internetbedrijf bijvoorbeeld de kwaliteit van een videostroom aanpassen aan het beschikbare netwerk.

Providers meer dan domme pijpen
De technologie zou een meerwaarde moeten toevoegen aan het netwerk van de internetoperatoren. In de huidige vorm van Google, Youtube en anderen zijn de internetleveranciers enkel de transporteurs van enen en nullen. Ze voegen zelf niets toe aan het proces, en verdienen er dus ook niets aan.

Door bijkomende diensten te leveren, kunnen internetproviders nieuwe zakenmodellen ontwikkelen. Ze kunnen dus geld vragen voor diensten die ze aan internetbedrijven aanbieden.

Wat met netneutraliteit?
Een van de andere bijkomende diensten is Quality of Service. Daarmee kan een internetprovider een minimale bandbreedte garanderen aan een webdienst. Als een internetbedrijf betaalt, krijgen ze een gegarandeerde bandbreedte, de anderen krijgen gewoon hun deel van de koek, zonder garanties.

Maar het is even goed mogelijk dat de technologie gebruikt wordt om netneutraliteit te garanderen. In ieder geval verschaft Alcatel-Lucent extra voer voor debat in de kwestie van netneutraliteit.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business