Nieuws

EU gelooft in openbron

"Open source is geen vuil woord", zegt Neelie Kroes, vicepresident van de Europese Commissie, in een recente clip op YouTube. Zij verwijst hiermee naar de negatieve, zelfs angstwekkende betekenis dat het begrip vroeger had voor de Commissie en nationale overheden. Het werd beschouwd als iets voor hackers of hobbyisten, niet als iets om te implementeren in ernstige, betrouwbare publieke organisaties. Gelukkig zijn de houdingen aan het veranderen, stelt Neelie.

Europees draagvlak
Na zovele anderen hebben publieke autoriteiten eindelijk de deugden van openbron ontdekt. Na een jarenlange inspanning van de Commissie zijn er, uit hun voorzichtige en progressieve acties, reeds twee grote initiatieven geboren.

OSOR is een initiatief dat, over de Europese publieke overheden heen, de bewustwording en het hergebruik van succesvolle openbronoplossingen stimuleert. Daarnaast verspreidt het informatie (nieuws, studies en richtlijnen) en organiseert het software-ontwikkelingsprojecten voor de publieke sector.

Het tweede initiatief is de openbronlicentie van de EU, de EUPL. Deze heeft in de EU een wettelijk raamwerk, is gelijkgesteld in 22 Europese talen en laat een gemakkelijke en begrijpbare certificering toe van openbronsoftware.

Verbazingwekkend is dat de OSOR en de EUPL in het begin negatief ervaren werden. Niet door de sterke private en particuliere software-industrie in de US, maar wel door de vrijesoftwaregemeenschappen. Zij stelden zich vragen bij onder andere de reden achter de initiatieven, zeker omdat er al verschillende licenties bestonden.

Ongekend succes
Beide initiatieven kenden na hun oprichting een groot succes. Zo verenigt OSOR nationale initiatieven en sloten in minder dan twee jaar meer dan 180 projecten zich bij OSOR aan. Daarnaast voorziet het initiatief toegang tot meer dan 2.300 open applicaties. Op het cloudcomputingmodel zal het binnenkort virtuele hosting voorzien voor kleinere, regionale en lokale initiatieven. Zelfs de meest ervaren analisten erkennen het succes van het project.

De EUPL is niet alleen de enige echte meertalige openbronlicentie, maar garandeert ook conformiteit met de EU-wetgeving. Het is interoperationeel met de andere belangrijkste vrijesoftwarelicenties en wordt meer en meer gebruikt. Zo is de EUPL ook geadopteerd door de private sector en wordt deze vermeld als aanbevolen licentie in de wetgevingen en richtlijnen van verschillende EU-lidstaten.

Open source heeft veranderingen teweeggebracht in de publieke en private sector. Maar geloof het of niet, ook de traditionele openbrongemeenschappen hervormen zich.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business