Reviews

Review HTC One Max: groot geschapen

Voordelen
Aluminium design
Prachtig scherm
Luidsprekers
Nadelen
Zwaar
Groot en log
Inefficiënt schermgebruik
Duur
Aanbevolen prijs: €729
Waar te koop?
Totaalscore 6
Met 5,9 inch behoort de HTC One Max tot de hele grote jongens op de smartphonemarkt. Maar heeft hij daarnaast nog een bestaansreden?

Sinds de introductie van de Samsung Galaxy Note heeft zowat elke smartphonefabrikant een minderwaardigheidscomplex. Iedereen moet nu opeens een ‘grote’ hebben. Sony deed het al eerder met de Xperia Z Ultra, en nu komt HTC opzetten met de One Max.

Dat is een uit de kluiten gewassen One, maar met enkele extra aanpassingen: het achterklepje kun je eraf halen om een sim- of SD-kaart te plaatsen. De batterij kun je er echter niet uithalen, een vreemde keuze van HTC. Rondom de randen maakt de One Max meer gebruik van plastic ten opzichte van de One.

Reuzenformaat

Zijn gigantisch 5,9 inchscherm heeft een Full HD-resolutie en ziet er prachtig uit. De HTC One heeft één van de beste schermen van dit moment, en datzelfde geldt voor de One Max. De kleuren zijn accurater dan de Galaxy Note 3 van Samsung, en de helderheid ligt hoger dan de Sony Xperia Z Ultra.

Zo’n groot scherm betekent automatisch een groot toestel, en dat gevoel ervaar je direct met de One Max. Vooral de forse randen boven- en onderaan maken het toestel heel lomp. De voornaamste reden daarvoor zijn de stereo BoomSound-luidsprekers. We zijn niet gek op de benoeming BoomSound, maar het geluid is wel veruit het beste dat we ooit uit een smartphone hebben gehoord.

Binnenwerk

Een groot toestel betekent automatisch een groot scherm, maar ook een dikke batterij. De HTC One Max is voorzien van een flinke 3.300 mAh-batterij, maar die scoort toch wat onder onze verwachtingen. De Xperia Z Ultra heeft een kleinere 3.050 mAh-batterij, maar behaalt wel betere resultaten.

Intern vinden we een Qualcomm Snapdragon 600 1,7 Ghz quadcorechip en 2 GB RAM. Dat waren topspecificaties toen de HTC One uitkwam, maar nu gaat de kroon naar een veel snellere Snapdragon 800. Je merkt uiteraard geen groot verschil in gebruik, maar voor dit pittig prijskaartje had HTC gerust meer moeite mogen doen. De Xperia Z Ultra maakt bijvoorbeeld wel gebruik van de Snapdragon 800.

Ergens zit er Android 4.3 in deze One Max, maar de zware HTC Sense 5.5-schil maakt dat moeilijk zichtbaar. Algemeen zitten er dezelfde functies op als de One, zoals Blinkfeed, Zoe en alle andere visuele aanpassingen. Blinkfeed heeft voortaan wel meer aanpassingsmogelijkheden om je smaak te optimaliseren, maar we zijn nog steeds niet gewonnen voor het concept. En we zijn daarin niet alleen. HTC heeft in Sense 5.5 de mogelijkheid toegevoegd om Blinkfeed uit te schakelen omdat is gebleken dat zo"n 30 procent van de gebruikers de functie links laat liggen.

Vingerafdruk

De grootste vernieuwing zit hem in de vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel. Waar zouden ze dat idee toch vandaan hebben? Het lijkt op een haastwerk, want de bediening op de achterkant is allesbehalve gebruiksvriendelijk. 60 procent van de tijd lukte het me om de telefoon te ontgrendelen, en dat is veel te weinig. Omdat het een grote telefoon is, moet je hem goed vasthouden en veeg je schuin. Van zodra de telefoon ontgrendeld is, heeft de scanner geen enkele extra functie. Wij schakelden de functie al heel snel uit.

We vragen ons af waarom HTC zo’n grote smartphone heeft uitgebracht, zonder aangepaste software? De One Max vergroot gewoon alle apps en toepassingen van de originele One, zonder extra optimalisaties. Waarom niet multitasken met vensters? Of stylusondersteuning? De HTC One Max is perfect om te gamen of video’s te kijken, maar meer ook niet. Een gemiste kans, die mogelijk het gevolg is van haastwerk om de concurrentie bij te benen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business