Reviews

Review Sony SmartBand SWR10: opvallend functioneel

Voordelen
Sober
Flexibele Core
Licht
Trilmotor
Nadelen
Geen schermpje
Compatibel vanaf Android 4.4
Aanbevolen prijs: €99
Waar te koop?
Totaalscore 7
Op het eerste gezicht lijkt de SmartBand helemaal niet op een slimme armband. Tot je hem uitdoet en hij zijn slimme kern onthult.

Op het eerste gezicht lijkt de SmartBand helemaal niet op een slimme armband. Eerder op een gewone armband, omdat hij amper dikker is dan een klassiek lederen bandje. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren, en nergens kan je zien dat er iets meer in de armband zit. Althans, tot je de armband uitdoet. Dan pas zie je de slimme kern binnenin.

Core

Sony is best trots op zijn nieuwste SmartBand omwille van de Core, letterlijk de kern van het hele gebeuren. Dit kleine, witte blokje schuif je onderaan in de armband, maar kan je er net zo goed uithalen. Dat moet je ook regelmatig doen, want na gemiddeld vijf dagen is hij ook leeg. Even met een microUSB-lader laden, en een uurtje later ben je alweer op pad. De Core weegt amper 6 gram, de armband mét Core 21 gram.

Doordat hij zo licht is, voel je hem ook amper aan je pols. Dit in tegenstelling tot de meeste andere slimme armbanden die wel merkbaar zwaarder zijn. Enkel de Polar Loop komt in de buurt van het gewicht van de SmartBand. De slimme Core zit tjokvol sensors en heeft maar één knop. Geen schermpje om het uur of andere data af te lezen – in mijn ogen een gemiste kans. Vermoedelijk heeft Sony de kaart getrokken van de autonomie, ondanks dat die maar 5 dagen bedraagt. Zonder scherm ben je volledig afhankelijk van de verbinding tussen je smartphone en de SmartBand. Van zodra je die eerste niet bij hebt, of leeg is, kan je niets meer aflezen. De SmartBand kan natuurlijk wel een heleboel data opslaan tot er terug verbinding is. De enige feedback die je krijgt is in de vorm van drie witte ledjes aan de zijkant. Hier kan je zien of de SmartBand in dag- of nachtmodus is, en wanneer hij laadt en opgeladen is.

Voorwaarden

De koppeling tussen SmartBand en tablet of smartphone gebeurt via NFC. Gewoon de smartband tikken tegen de NFC-gevoelige plaats van je toestel, en de koppeling is gebeurd. Eerst moet je nog wel software uit de Google Play Store installeren om aan de slag te gaan. De LifeLog-app vind je gewoon online, de app waarmee de SmartBand synchroniseert wordt dan weer automatisch aan je getoond wanneer de SmartBand voor de eerste keer verbinding maakt met je toestel. Het kan trouwens de eerste keer wel zoeken zijn naar de NFC-gevoelige plaats op je smartphone. Beweeg wat met de armband over de achterkant van je toestel, tot je geluid hoort.

Let er wel op: niet elke smartphone of tablet heeft NFC aan boord. In dat geval kan je de SmartBand nog altijd koppelen via Bluetooth op de klassieke manier. Om de LifeLog-app te kunnen gebruiken in samenwerking met de SmartBand, moet je tablet of smartphone wel aan een aantal zaken voldoen. Allereerst moet je toestel Bluetooth 4.0 ondersteunen, de laatste nieuwe Bluetooth-standaard die heel weinig energie verbruikt. Ten tweede moet je smartphone of tablet Android 4.4 draaien. Vooral dat laatste kan een pijnpunt zijn, want nog niet zoveel apparaten, inclusief Sony’s eigen smartphones, draaien op versie 4.4. Ondersteuning voor iOS volgt in een later stadium.

Alles meten

Van zodra je de LifeLog-app opent, word je direct duidelijk waarom de app deze naam meekrijgt. Hij meet letterlijk alles wat je met je smartphone doet, en combineert dat met de SmartBand om ook nog eens je bewegingen te meten: calorieën, stappen, minuten gewandeld, gelopen, geslapen, gechat, foto’s getrokken, muziek beluisterd, films gekeken, spelletjes gespeeld, boeken gelezen en gesurft op het internet. Alles wat je dus doet met je smartphone, wordt door LifeLog geregistreerd. Dat maakt de app ook altijd duidelijk door zich permanent in de statusbalk bovenaan te zetten.

De activiteiten die los van de app staan, worden direct geregistreerd op de app. Wat de SmartBand meet, wordt regelmatig geüpdatet via synchronisatie. Gebeurt dat niet snel genoeg? Dan kan je nog altijd manueel synchroniseren om te zien hoever je al zit van je doelen. Sony geeft je standaard een aantal doelen mee, zoals bijvoorbeeld 2.000 stappen, 2 uur wandelen of 200 calorieën verbranden, maar die doelen kan je zelf bijschaven om jezelf extra te motiveren. De standaarddoelen zijn trouwens niet echt uitdagend te noemen.

Goed geslapen?

De SmartBand is waterdicht, wat betekent dat je ermee mag douchen, afwassen, zwemmen, noem maar op. Omdat hij alles meet wat je doet, hoor je de SmartBand ook niet meer uit te doen. Dat betekent ook dat je ermee kan/moet gaan slapen. Door de knop een drietal seconden in te drukken, wissel je tussen dag- en nachtmodus. In nachtmodus gaat de SmartBand je slaappatroon analyseren op basis van bewegingen die je ’s nachts allemaal doet. Beweeg je niet of nauwelijks, dan zit je in een diepe slaap. Ben je actiever, onbewust, dan registreert de SmartBand dat als lichte slaap.

Na elke nacht kan je op de app aflezen hoeveel en hoelang je lichte en diepe slaap is geweest. Leuke extra: in de SmartBand zit een trilmotortje. Zo kan die jou ’s ochtends wekken, zonder dat je partner naast je wakker wordt. Heel handig wanneer je elk in een ander werkritme zit. De SmartBand kan je trouwens ook ‘rustig’ wakker maken, dankzij de kennis van diepe en lichte slaap. Een half uur voordat je alarm is ingesteld, begint de SmartBand te kijken of je al licht slaapt. Bij lichte slaap maakt de SmartBand je soms al eerder wakker, omdat je dan prettiger wakker wordt. De trilmotor schiet trouwens ook in actie wanneer de verbinding wegvalt met je smartphone. Handig om weten wanneer je hem toevallig ergens achterlaat, of wanneer hij gestolen wordt.

Conclusie

Ondanks dat de Core bijzonder simpel lijkt, kan het kleine dingetje best veel meten. Het bovenvlak reageert trouwens op ‘tikken’. Zo kan je gemakkelijk een liedje starten, stoppen of overslaan door middel van een of meerdere tikken. In de doos zitten twee verschillende maten van armbandjes, small en large, zodat de SmartBand voor iedereen past. Ben je de kleur beu of wil je variëren naargelang je outfit? Omdat je de Core er zo kan uithalen, kan je eenvoudig wisselen tussen andere bandjes die je optioneel bij Sony kan kopen.

Sony heeft een heel andere kijk op een slimme armband dan de andere fabrikanten, en ik snap welke richting ze willen uitgaan. Het is best confronterend om via de LifeLog-app te zien hoeveel tijd je op je smartphone besteedt, en de app motiveert ook om meer te bewegen. Enkel het gebrek van een schermpje, waardoor je altijd je smartphone in de buurt moet hebben om data af te lezen, is een misser. De autonomie van vijf dagen is redelijk, maar zonder schermpjes had ik toch graag de SmartBand zien afklokken op één week – ook al moet hij daarvoor misschien 2 gram meer wegen. Je kan je bovendien afvragen of je niet genoeg hebt aan een app die je bewegingen meet? Moves bijvoorbeeld doet bijna hetzelfde als deze SmartBand. Dat klopt, maar die zorgt ervoor dat de batterij van je smartphone nog sneller leeg is. Is dat geen probleem en heb je de slaapanalyse of slimme wekker niet nodig? Dan kan je beter eerst een fitnessapp proberen. Schiet die tekort? Dan is de Sony SmartBand een degelijke tweede stap richting meer meetgegevens.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business