Reviews

Review AMD Radeon RX 470: Onverklaarbaar sterk

Voordelen
Geweldige prestaties voor de prijs
Zuinig vergeleken met vorige generaties
Heel stil
Nadelen
Groot
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 9
AMD’s offensief op het betaalbare segment van de gpu-markt laat zich voelen. De bijzonder betaalbare RX 470 biedt perfecte full hd-prestaties aan een ongezien prijskaartje.

Met de Radeon RX 470 lanceert AMD een grafische kaart met een adviesprijs onder de 200 euro en dat is, gezien de prestaties, frappant. De Radeon RX 480 die we eerder al testen, onderscheidde zich als een prijs-kwaliteitskoning. De kaart evenaarde de geweldige GeForce GTX 970 van Nvidia met amper 2/3e van de kostprijs, en was als dusdanig gecertificeerd voor gebruik met VR-headsets zoals de Oculus Rift en de HTC Vive.

Full hd-kaart

De RX 470 maakt gebruik van dezelfde nieuwe 14/16 nanometer Polarisarchitectuur, en moet een light-versie van de RX 480 zijn. Met 4 GB aan GDDR5-geheugen  mikt de gpu niet op resoluties die ver boven full hd uitsteken, maar als grafische kaart voor schermen met een 1080p-resolutie is het stuk hardware op papier alvast meer dan krachtig genoeg.

In de praktijk zijn we aangenaam verrast door onze versie van de RX 470. We gingen aan de slag met de MSI Gaming X-editie van de gpu, en werden weggeblazen door scores die verrassend dicht bij die van de 8 GB-versie van de RX 480 liggen.

3D Mark

Zoals steeds kijken we eerst naar 3D Mark voor synthetische scores. De RX 470 presteert nauwelijks slechter dan de RX 480. Dat het hier om een model gaat van MSI, dat traditioneel iets overklokt is en uitgerust is met de geweldige (en muisstille) TwinFrozr-koeling, speelt ongetwijfeld een kleine rol, maar het verklaart de cijfers niet. Volgens 3D Mark haalt de RX 470 steevast meer dan 90 procent van de prestaties van de RX 480.

Hardware

Op het eerste zicht maakt de RX 470 de RX 480 al meteen verouderd. De hardware van beide kaarten verschilt nochtans, al is dat verschil beperkt. Ze zijn allebei gebaseerd op AMD’s Polaris 11-architectuur. De RX 470 krijgt 32 compute units mee goed voor 2048 stream processors, de RX 480 doet het met 480 cu’s en 2304 stream processors. De boostclock van deze goedkopere kaart ligt met 1206 MHz bovendien niet ver van de 1266 MHz die de RX 480 mee kreeg. Met 120 watt ligt het TDP iets lager dan de 150 watt van de RX 480 maar ook dat verschil is relatief bescheiden.

Onze kaart is voorzien van twee hdmi-poorten, twee DisplayPorts, en één DVI-aansluiting. Het ding zelf is aan de grote kant. De kaart heeft dezelfde afmeting als pakweg een GTX 970 van Nvidia waardoor je mag puzzelen wanneer je behuizing aan de smalle kant is.

Te goed

De benchmarkscores van de spellen bevestigen wat 3D Mark al suggereert. De RX 470 presteert nauwelijks slechter dan de 8 GB-versie van zijn grote broer. Sterker nog, op full hd doet de MSI-versie van deze grafische kaart het zelfs beter dan de AMD-variant van de RX 480. Het verbazende gebrek aan discrepantie herhaalt zich consistent voor alle resoluties en alle spellen, zowel bij DirectX 11 als DirectX 12.

Dé budgetkaart

We noemden AMD’s Radeon RX 480 eerder een budgettopper, een titel die gezien de prijs-kwaliteitsverhouding van de kaart niet onterecht was. In het licht van de resultaten van deze Radeon RX 470 moeten we daar echter van af stappen: de prestaties van deze grafische kaart verschillen te weinig om de meerprijs van de Radeon RX 480 te rechtvaardigen. De resultaten liegen er niet om: we testten een hele batterij aan moderne spellen op een testrack met een krachtige i7-4790K geklokt op 4 GHz, 16 GB DDR3 en een EVO 840 SSD-systeemschijf, en voor ieder spel is het verschil tussen de duurdere RX 480 en deze goedkopere RX 470 verwaarloosbaar. Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitsdeal om je full hd-gamingnoden te vervullen? Dan spant de MSI Gaming X RX 470 momenteel de kroon.

Hoe lang die kroon behouden zal blijven, is nog maar de vraag. We vermoeden niet dat AMD zichzelf nogmaals zal onttronen met een prijs-kwaliteitsdeal die deze splinternieuwe kaart onderuit haalt, maar we vermoeden dat Nvidia binnenkort ook komt meespelen in deze prijsklasse.

De gegeven prijs is de adviesprijs zoals AMD die op het moment van dit schrijven communiceert. In onze beoordeling van de prijs/kwaliteitsverhouding houden we er rekening mee dat de kaart in de praktijk tusse de 179 en de 199 euro kan kosten. Zodra de eerste exemplaren in de winkel verschijnen, passen we de richtprijs indien nodig aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business