Reviews

Review EPOS B20 microfoon: De B van Bouwkwaliteit

epos b20 microfoon
Voordelen
Bouwkwaliteit
Verschillende pick-up patterns
Nadelen
Veel achtergrondgeluid
Betere opties binnen deze prijsklasse
Aanbevolen prijs: €199
Waar te koop?
Totaalscore 7
De markt van content creators binnen de gaming wereld groeit dagelijks. Elke dag staan er nieuwe content creators op en veel fabrikanten springen dan ook op die groeiende trend. Ook EPOS lanceert nu hun eerste microfoon, de EPOS B20.

EPOS is nog vrij onbekend, maar áls je het merk kent, dan is dat wellicht omwille van hun gaming headsets. Met de B20 lanceren ze nu ook hun eigen USB-microfoon die specifiek gericht gericht is op livestreamers en content creators. Daarmee gaan ze rechtstreeks de concurrentie aan met Elgato, dat recent ook hun eerste microfoon lanceerde: de Elgato Wave. Eerder gingen we al uitgebreid aan de slag met de Elgato Wave en we zullen de twee microfoons dan ook op verschillende vlakken met elkaar vergelijken, te beginnen met de bouwkwaliteit. 

Bouwkwaliteit

Waar de Elgato Wave nogal teleurstelde met zijn plastic bouwkwaliteit, overtreft de EPOS B20 alle verwachtingen. De microfoon komt in een heel deftige verpakking en ook het toestel zelf bestaat uit aluminium en hard plastic. Het ontwerp straalt meteen heel wat vertrouwen uit. Deze unit kan tegen een stootje. Zijn bouwkwaliteit zorgt er dan ook wel weer voor dat hij vrij gewichtig is. Wil je hem horizontaal monteren, dan moet je er dus rekening mee houden dat er wel wat gewicht aan je statief komt te hangen. 

Aan de voorkant vinden we een fysieke mute-knop (een stuk beter dan de touchknop bij de Elgato Wave, die je soms per ongeluk activeert) en een volumeknop voor de audio monitoring. Onderaan het toestel vind je namelijk een hoofdtelefoonaansluiting om in zero-latency naar je eigen stem te kunnen luisteren. Ook kan je via Windows al het geluid langs je microfoon sturen, zodat je enkel een hoofdtelefoon moet aansluiten op je B20 microfoon om alle computergeluiden – inclusief je eigen stem – te kunnen horen, net zoals dat bij de Elgato Wave ook het geval is. Naast de hoofdtelefoonaansluiting vind je (gelukkig) een USB-C aansluiting. In de doos krijg je een USB-A naar USB-C kabel. 

Op de achterkant van de microfoon vind je niet alleen een draaiknop om de gevoeligheid van de microfoon te kunnen aanpassen, maar je vindt er ook een knop om te kiezen tussen vier verschillende pick-up patterns. Terwijl de Elgato Wave standaard een cardioid pattern heeft (het meest geschikt voor livestreamers en content creators), kan je bij de B20 kiezen voor stereo, omnidirectional, cardioid en bidirectional. Zo kan je de microfoon bijvoorbeeld ook perfect gebruiken voor het opnemen van een interview of om hem op het midden van de vergadertafel te zetten tijdens een meeting.

epos b20 pickup patterns
Je wisselt eenvoudig tussen de opnamepatronen

Software

Een van de redenen waarom we zo enthousiast zijn over de Elgato Wave, is omwille van de bijgeleverde software. Niet alleen werkt het naadloos samen met andere items uit het Elgato ecosysteem, maar je krijgt er ook een krachtige softwarematige mixer bij. Veel streamers worstelen namelijk met hun audio. En begrijpelijk, wanneer je verschillende audiobronnen hebt (je microfoon, het geluid van je game, een Spotify playlist die je op de achtergrond laat spelen, een Discord call, etc) is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Dankzij de Wave Link software van Elgato kan je makkelijk al die bronnen afzonderlijk beheren, en kan je ook wisselen tussen een monitor mix en een stream mix, waarbij die laatste mix dus precies is wat jouw publiek te horen krijgt. EPOS beschikt niet over een dergelijke mixer, maar heeft de EPOS B20 wel geïntegreerd in de EPOS Gaming Suite software. 

Via die applicatie kan je de microfoon verder tweaken. Zo zijn er bijvoorbeeld presets waarmee je jouw stem warmer doet klinken, of je gaat zelf alles vrij tweaken. Op moment van schrijven is de microfoon bruikbaar op Windows en macOS, maar EPOS Gaming Suite kan je enkel installeren op Windows. Via een update zal de B20 ook ondersteuning bieden voor de PlayStation 5.

epos b20 gaming suite
Gebruik een van de presets of tweak de eigenschappen van de microfoon zelf.

Geluidskwaliteit

De B20 biedt een audiokwaliteit van 24-bit aan 48 kHz, lager dan de 96 kHz van de Wave 3. Ook in onze tests waarbij we een audio sample van de B20 naast de Elgato Wave:3 legden, klonk het eindresultaat van de Elgato Wave beter. Daarmee bedoelen we echter absoluut niet dat de geluidskwaliteit van de B20 tegenvalt. Enkel het getrainde oor zal een verschil horen, en bij livestreaming hoor je al helemaal geen verschil. Ben je vooral op zoek naar een microfoon voor voice-overs, dan is het wat lastiger om de B20 meteen aan te raden in vergelijking met andere toestellen binnen dezelfde prijsklasse. 

Wat wel tegenviel, is hoeveel omgevingsgeluid de EPOS B20 oppikt. Zeker voor gamers is een sterke geluidsisolatie belangrijk, aangezien veel gamers nogal luid op hun mechanische toetsenbord rammen en aan een sneltempo op hun muis klikken. Zelfs in de cardioid positie (waar de microfoon het minste achtergrondgeluid hoort op te pikken) stoorden we ons enorm aan het geluid van ons toetsenbord en handen en ellebogen die over de tafel wrijven. Het helpt ook niet dat het bijgeleverde statief (dat in feite enkel een voet is, want de arm zit bevestigd aan de microfoon) enorm kort is, want dat zorgt ervoor dat de microfoon te ver van je mond staat en te dicht bij je toetsenbord en muis. Maar zelfs met een eigen telescopisch tafelstatief waarbij de microfoon vlak voor onze mond kwam, bleven we ons storen aan de achtergrondgeluiden die werden opgepikt. 

epos b20
Sluit een hoofdtelefoon aan op de microfoon voor audio monitoring.

Via de software kan je wat extra noise cancellation toevoegen, maar dan boet je wel in op het vlak van geluidskwaliteit. De noise cancellation optrekken naar 100 gaat er effectief voor zorgen dat het geluid van je toetsenbord minder doorkomt, maar de geluidskwaliteit wordt zo wel een stuk minder zuiver. Waar de microfoon dan wel weer beter presteert dan de Elgato Wave, is wanneer je beide toestellen gebruikt zonder een pop filter. De grotere omvang van de B20 zorgt er duidelijk voor dat harde P’s vrij goed worden weggefilterd. Voor de beste audiokwaliteit is het echter nog altijd aan te raden om een pop filter te gebruiken. 

Conclusie

De EPOS B20 is met zijn 200 euro niet goedkoop. In ruil daarvoor krijg je wel een enorm grote microfoon van een uitstekende bouwkwaliteit. Groter is echter niet altijd beter (zoals je jezelf ongetwijfeld al een paar keer hebt proberen wijs te maken) en we vinden de audiokwaliteit van de Elgato Wave 3 (die zelfs goedkoper is) toch nog wat beter. Voor 200 euro kan je ook overwegen om een dynamische XLR-microfoon op te pikken (die veel minder achtergrondgeluid oppikt) en een interface zoals de Focusrite Scarlett om deze te verbinden met je computer. De EPOS B20 kan zich op moment van schrijven enkel onderscheiden met zijn bouwkwaliteit, en dat is in deze verzadigde markt niet meteen voldoende om er meteen je geld naar te gooien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business