Tips

Welke midrange smartphones uit 2018 mag je niet over het hoofd zien?

De lijst van smartphones in het midrange segment wordt nog elke dag groter. Waar kan je het beste je focus op leggen? Wat zijn de smartphones die de beste prijs tot prestatie verhouding bieden? Dat vind je hier terug.

Een paar dagen namen wij de high-end smartphones uit 2017 onder de loep, deze worden immers als maar interessanter om aan te schaffen, tevens in het midrange segment. Deze series geven vooral een gemakje in de smartphonemarkt die steeds voller begint te raken. Dit is nog wel erger merkbaar in het midrange segment, waar telefoon na telefoon op de markt wordt gezet zonder een zichtbare plaatsing. Wat maakt een smartphone immers anders dan de andere? Vandaar op deze vrijdagmiddag om augustus een duidelijk overzicht van de meest belangrijke midrange toestellen.

Nokia 6.1

Tegen wat webshops doen is het daadwerkelijk de Nokia 6.1. Nokia bevestigde dit nogmaals tijdens de presentatie van de Nokia 2.1, 3.1 en 5.1. Nu begrijp ik wel waarom het vaak genoeg de Nokia 6 (2018) wordt genoemd en met dat uit de weg… Op naar een van de enorm succesvolle telefoons die het merk de afgelopen jaren op de markt heeft gebracht. Gezien de specificaties is het duidelijk een midrange telefoon, met de Qualcomm Snapdragon 630 SoC, 3 GB RAM en maximaal 32 GB interne opslag. Verder is er een 5.5-inch Full-HD IPS LCD-paneel aanwezig van prima kwaliteit, zeker niks op aan te merken voor rond de 250 euro.

Waar ook weinig over aan te merken valt is de softwarestrategie van het bedrijf. Alle smartphone die momenteel op de markt worden gebracht vallen onder het Android One programma. Binnen dit programma krijgen smartphones voor minimaal drie jaar lang software-updates. De eerste twee jaar daarvan zijn versie-upgrades en securitypatches, waar het laatste jaar enkel bestaat uit securitypatches. Daarmee loopt Nokia ver vooruit op andere fabrikanten in het midrange segment en zal je telefoon nog voor de komende jaren software-updates ontvangen.

Xiaomi Mi A2

Gooi er nog twee tientjes tegenaan en ook de Xiaomi Mi A2 komt binnen bereik. Nu vraag je je misschien af, Xiaomi? Is dat een merk welke te vertrouwen valt? Daar valt maar een duidelijk antwoord op te geven: Ja. Het bedrijf is uitgegroeid naar een smartphonefabrikant welke in de Oosterse markt enorme veroveringen heeft gedaan in de smartphone, dit gaat het bedrijf doorzetten in de westerse markt. De Xiaomi Mi A2 is daar een mooi voorbeeld van. De specificaties liggen met een Snapdragon 660, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Het scherm is wel wat groter dan de Nokia 6.1 met 5.99-inch, maar is met een 18:9 beeldverhouding wel wat gemakkelijker om vast te houden.

Ook Xiaomi springt met maar Mi Ax (x staat voor een cijfer) in de boot van het Android One programma, en belooft daarmee precies dezelfde zaken als Nokia. Zo ook twee jaar aan versie updates, afgesloten met een jaar security patches. Ook staat er geen bloatware op de telefoon, zoals we gewend zijn van de toestellen die het bedrijf in China verkoopt. Ook biedt de Mi A2 wat meer op het gebied van camera’s dan de Nokia 6.1 aan kan bieden. En zitten aan de achterkant twee camera’s, van 12 en 20 Mp. De eerstgenoemde sensor neemt enkel diepte informatie op zich, waar de 20 Mp sensor met ‘pixel binding’ scherpere foto’s kan schieten.

Huawei P20 Lite

Anders dan de vorige keer zal ik mijn ‘Hoe en why’ grappen ditmaal achterwege houden. Voor de prijs is het namelijk een toestel welke prime mee mag komen met de concurrentie. Het zou geen probleem moeten zijn om het toestel voor rond de 300 euro op te kop kunnen tikken. Daarmee is hij nog wel een beduidend stuk duurder dan de twee andere toestellen die eerder al waren genoemd in deze lineup. Voor dat geld krijg je een midrange HiSilicon Kirin 659, welke qua rekenkracht niet helemaal te vergelijken is met de Snapdragon 660, en dat is jammer. Verder is er wel 4 GB RAM aanwezig en 64 GB interne opslag. Mocht dat niet voldoende zijn, dit is uit te breiden met een MicroSD-kaartje.

Software-updates is niet waar je een Huawei of Honor smartphone voor moet kopen. Deze zijn allereerst bij de meeste telefoons vrijwel afwezig, of komen enorm onregelmatig. Ook doet de Chinese fabrikant er enorm lang over om versie upgrades uit te rollen naar haar toestellen. De Huawei P20 Lite zal dan ook nog voorlopig wel op Android 8.0 draaien, dit terwijl Android 9.0 net op de markt is. Over camera’s gesproken, de twee 16 Mp varianten aan de achterkant bieden prima foto’s, maar het is niet het beste wat je in dit segment tegen kan komen. Al met al een telefoon welke zeker niet slecht in elkaar steekt, maar het mist wat om hem met kop en schouders boven het water uit te laten steken.

Motorola Moto G6 Plus

Sinds dat Motorola in handen is van Lenovo is de manier waarop het bedrijf functioneert behoorlijk onder handen genomen. Ook het modellengamma is op de schop gegaan. Veel van de oude trekjes bleven gelukkig bestaan, net als de Motorola G-lineup van toestellen. Sinds dat Lenovo verantwoordelijk is voor het bedrijf zijn de toestellen wel naar een geheel ander niveau geklommen, zonder dit direct terug te zien ik de prijs. De Motorola Moto G6 Plus gaat namelijk van de hand voor rond de 300 euro, en is daarmee een geduchte concurrent voor Huawei’s P20 Lite. Op het gebied van specificaties biedt het toestel een Qualcomm Snapdragon 630, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Niks mis mee, als biedt de Nokia 6.1 vergelijkbare specificaties voor 50 euro minder.

Daar moet ik nog bij vermelden dat de Nokia 6.1 ook ditmaal betere software updates heeft vergeleken met de Moto G6 Plus. Begrijp me niet verkeerd, de software die op het toestel draait is opzichzelfstaand prima, bijna geen bloatware en over het algemeen een vloeiende ervaring. Maar ook nu zijn de software-updates net als bij de P20 Lite afwezig. Wat echter maakt dat dit toestel een plaatsje in deze lijst verdient is de algehele combinatie van software en hardware, het voelt als een combinatie die voorlopig nog wel mee kan lopen. Over camera’s gesproken, de 12- en 5 Mp sensors doen overdag prima hun werk, maar verwacht niet teveel in de avond van een midrange telefoon. De Xiaomi Mi A2 presteert hier overigens wel een stuk beter bij.

Samsung Galaxy A8

Nu we met elke stap een stukje verder komen in het midrange segment beginnen ook de prijzen op te lopen. Niet verbazingwekkend, ook de algehele prestaties van de toestellen worden daarbij een stuk verbeterd. Dit toestel is de eerste in een lange lijst van midrange smartphones, waarom? Dat is makkelijk om te verantwoorden; Samsung’s focus ligt niet meer op het midrange segment, maar eerder juist op het high-end segment. Deze verschuiving van de focus is ook te zien in de toestellen die op de markt komen, deze hebben het steeds moeilijker om te concurreren met andere smartphones in het segment. Zo is de processor in de Galaxy A8, de Samsung Exynos 7885, slomer dan de Snapdragon 660 in de Mi A2. Met 4 GB RAM komt het toestel prima mee, maar ook de 32 GB interne opslag is anno 2018 beneden maats.

Het scherm was bij dit toestel duidelijk de focus, een 5.6-inch Full-HD+ AMOLED-paneel met een 18:9 beeldverhouding. Gezien bijna elk smartphone dit tegenwoordig heeft is de vraag wat het toestel nog speciaal maakt, en het antwoord daarop is vrij weinig. Enkel de twee camera’s aan de voorkant zijn anders, maar dat maakt hem de aanschafprijs van bijna 350 euro nog niet waard. Daarentegen, het kan een prima telefoon zijn mits je gewend bent aan een Samsung smartphone.

Nokia 7 Plus

Het laatste toestel in deze lijst is in de vorm van de Nokia 7 Plus, misschien wel een van de midrange smartphones met de meeste hype in 2018. Al vanaf de release werd het toestel geprezen voor zijn uitstekende prijs tot prestatieverhouding. Zo ook toen het toestel uitgebreid ons testlab mocht passeren. Met een Qualcomm Snapdragon 660, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag is het niet iets wat al niet eerder onze oren voorbij is gekomen. Waar dat wel het geval bij is, is de algehele gebruikservaring. Van de software tot aan de camera’s. Het totaalpakket maakt dat het toestel zijn slordige 350 euro dubbel en dwars waard is.

De software is wederom Android One bovenop Android 8.1 voor nu, en wat eerder was benoemd geldt nu weer: drie jaar software-updates met twee jaar aan versie-upgrades. Dit zal ook nu weer gevolgd worden door een jaar van beveiligingspatches. De enigste applicatie die Nokia vooralsnog zelf meelevert is de camera-app, welke is ontworpen vanuit de oude Nokia-camera die op Lumia telefoons terug te vinden was. Zoals aangegeven maken de 12 en 13 Mp camera’s prima foto’s voor een telefoon in zijn segment, en is het toestel daarmee afgerond zeker zijn prijs waard. Het is geen gekkigheid qua specificaties, maar dat is hier ook niet nodig.

Prijs en kwaliteit kanon

Uiteindelijk is er een telefoon in deze lijst die boven andere telefoons in deze lijst uit springt, de Xiaomi Mi A2. Met specificaties die ook passen in een telefoon van 300+ euro, is deze telefoon van 260 of 270 euro een optie die je niet kan laten liggen. Voorlopig zal deze enkel online beschikbaar zijn, maar gelukkig zitten alle juiste accessoires in de doos meegeleverd. Zoek je dus tegen dat bedrag nog een telefoon die je kan en zal verwonderen, grijp je kans.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business