Voor Timesonline.co.uk, de website van de Britse kranten The Times en The Sunday Times, moeten lezers vanaf juni betalen. Ook de Britse tabloids News of The World en The Sun zullen op termijn volgen. News International, de mediagroep achter de kranten, is van plan om de site van The Times in mei te vernieuwen. Dat […]

Advertentie

Voor Timesonline.co.uk, de website van de Britse kranten The Times en The Sunday Times, moeten lezers vanaf juni betalen. Ook de Britse tabloids News of The World en The Sun zullen op termijn volgen.

News International, de mediagroep achter de kranten, is van plan om de site van The Times in mei te vernieuwen. Dat wordt direct gevolgd door een gratis probeerperiode. Daarna kunnen lezers voor één pond (of 1,5 euro) dagtoegang krijgen, of een weekabonnement nemen voor twee pond (drie euro). Wie een abonnement heeft op de papieren krant, inclusief zondagskrant, krijgt gratis toegang.

De reden voor de koerswisseling is eenvoudig te raden. Kranten zijn al jaren op zoek naar een goed online businessmodel. In praktijk concurreert een website met gratis nieuws immers met de eigen papieren krant. Maar het is niet vanzelfsprekend om je eigen site betaald te maken wanneer een concurrent dit niet doet.

“We zijn trots op onze journalistiek en niet beschaamd om te zeggen dat dit waarde heeft”, aldus Rebekah Brooks, gedelegeerd bestuurder van News International, op de website van The Times.

De Britse krant is niet de enige die recent het roer heeft omgegooid. Zo hebben eerder de Amerikaanse kranten New York Times en Wall Street Journal al bekendgemaakt dat ze betaald willen worden, elk met een eigen systeem.