Nieuws

Negen camcorders getest

In deze test bekijken we twee groepen camera’s: apparaten van ongeveer 200 tot 250 euro en toestellen die eerder rond 400 tot 600 euro kosten. Het grote verschil daartussen ligt bij de resolutie waarin ze filmen.

Voor ongeveer 200 euro krijg je een instapmodel waarmee je behoorlijke video’s op SD-resolutie schiet, voor 400 euro kan je aan de slag met een instapcamera die HD-beelden produceert.

Kennis van fotografie helpt
Net zoals bij een fotocamera goochel je met de diafragmaopening en sluitertijd om een goed belicht beeld te krijgen. De moeilijkheid bij video is dat de belichting kan veranderen, bijvoorbeeld omdat de zon door de wolken komt piepen. De manuele instellingen kloppen dan niet meer.


 
 

Sony Handycam DCR-SX33

Geef aan Sony 250 euro en in ruil krijg je deze DCR-SX33. Hij is een tikkeltje zwaar en uitgerust met een krachtige 60x optische zoom en een Carl Zeiss-lens. Meteen heb je het gevoel dat het een camera is die je in gewaagdere situaties zou gebruiken, gewoonweg omdat hij goedkoop is maar stevig overkomt. Hij is ook makkelijk in gebruik, met goede zoomcontrols.

Interessant is dat Sony ook op deze goedkope camera ervoor zorgt dat je rechtstreeks een dvd-brander kunt aansluiten. De SX33 stelt automatisch scherp op gezichten, wat handig is. De beeldkwaliteit van de SX33 is de beste van de drie geteste SD-camera’s, met goede kleurenweergave. Je hoort wel (lichtjes) het geluid van de zoommotor.

Prijs: 250 euro (juni 2010)
www.sony.be

PRO: Krachtige zoom, stevig gebouwd
CONTRA: Zoomgeluid bij opnames

 

Panasonic SDR-S50

Met zijn lage gewicht en comfortabele afwerking ligt de SDR-S50 meteen goed in de hand. De camera pocht met een 78x zoom, wat bijzonder sterk is. Tegelijkertijd moeten we er wel aan toevoegen dat bij zo’n zoomfactor het moeilijk is om een stabiel beeld te behouden, zelfs met beeldstabilisatie. Een statief?

Deze Panasonic is interessant voor wie graag zelf wat controle heeft over camera-instellingen. Een druk op een knop, en je schakelt over van automatische naar manuele modus. Daarna kan je gemakkelijk parameters aanpassen via de handige joystick naast het scherm.

Handig is dat je bij het filmen een waarschuwing krijg als je te snel beweegt. Uit de SDR-S50 komen aanvaardbare filmpjes, maar de automatische witbalans zit er soms naast, waardoor er een blauwe zweem op het scherm verschijnt.

Prijs: 229 euro (juni 2010)
www.panasonic.be

PRO: 78x zoom, toegankelijke manuele instellingen
CONTRA: Witbalans soms fout

 

Sanyo Xacti VPC-20

Filmen met deze Sanyo voelt vooral heel spontaan aan. Je pakt hem vast, je klapt het scherm open en je kunt schieten. Dat heeft te maken met de afwijkende vorm. De andere camera’s zijn typische rechthoekige toestellen die op de handpalm rusten terwijl de vingers aan de zijkant de camera vastgrijpen.

De VPC-20 neem je eerder als een pistool in de hand, wat comfortabel is. Alle knoppen kun je vlot bereiken met de duim. Alleen de zoomknop is iets te stug naar onze smaak. We missen ook een of andere lenskap. Jammer, want dit is net een camera die licht genoeg is voor in een binnenzak.

Het is wel moeilijker om een stabiel beeld te maken met deze camera. Gelukkig heeft de Sanyo een zeer goede beeldstabilisatie. Onze testopnames bevatten wat meer ruis dan ons lief is; uiteindelijk is dit een camera die vooral in goed verlichte omgevingen mooie beelden schiet.

De VPC-20 stelt ook niet supersnel scherp, maar compenseert dat met een functie die scherpstelt op gezichten of – uniek – een bepaalde kleur. Voor zijn prijs biedt deze Sanyo best veel.

Prijs: 219 euro (juni 2010)
www.sanyo.be

PRO: Scherpe prijs
CONTRA: Trage autofocus, geen lensbescherming

 

Toshiba Camileo X100

Deze camera ziet er naar ons gevoel een beetje retro uit. Misschien is het wel de honingraatafwerking aan de binnenkant of de brute SD-kaartsleuf. Tegelijkertijd beschikt deze Toshiba over een groot scherm waarop alles in grote letters wordt getoond. Goed voor mensen die een leesbril dragen, lijkt ons. Er is 4 GB intern geheugen, wat best veel is.

De PreRec-functie van de X100 is interessant voor mensen die altijd te laat reageren. Als PreRec ingeschakeld is, neemt de camera continu op. Begin je te filmen, dan zal de camera automatisch de drie seconden voor je op de opnameknop hebt gedrukt toevoegen aan je video. Voor kinderfeestjes en voetbalwedstrijden lijkt dat ons wel een handigheid. PreRec werkt natuurlijk alleen als je de camera continu in de aanslag houdt.

Tijdens onze tests heeft de X100 het soms moeilijk. Bij het inzoomen raakt de autofocus regelmatig even het noorden kwijt. Soms hebben we het gevoel dat de automatische witbalans er naast zit, maar al bij al komen uit de Camileo heel warme kleuren. Niet slecht voor zo’n prijs.

Prijs: 260 euro (juni 2010)
www.toshiba.be

PRO: Goed geprijsd, intern geheugen
CONTRA: Mindere beeldkwaliteit

 

JVC Everio GZ-HM335

Een geheugenkaart hoef je niet te kopen voor deze camera. De Everio met 30x optische zoom heeft 8 GB ingebouwd geheugen, wat goed is voor circa drie uur filmen op HD-kwaliteit. Vind je dat niet genoeg, dan kan je er toch nog een SD-kaart insteken voor aanvullende opslagruimte.

Ook de bediening is typisch Everio: een touchpad links van het scherm en vijf knoppen er onder. Al zijn we geen fan van die touchpad. Misschien is onze duim gewoon te groot, maar het is te gemakkelijk om bijvoorbeeld per ongeluk uit te zoomen in plaats van de beeldstabilisatie uit te schakelen.

De zoomknop boven op de camera biedt net genoeg weerstand, waardoor je probleemloos gelijkmatig kan in- en uitzoomen.

Qua kleuren zit het goed bij de GZ-HM335. Hij balanceert perfect op het punt tussen scherp en zacht, wat betekent dat je video’s krijgt met veel detail zonder karteltjes of ruis. De lichtgevoelige lens zorgt ook voor degelijke prestaties bij weinig licht. Een aanrader!

Prijs: 379 euro (juni 2010)
www.jvc.be

PRO: Ruim intern geheugen, mooie beelden
CONTRA: Zeer kleine touchpad

 

Sanyo Xacti VPC-SH1

Wij hebben de rode versie van de handzame SH1 gekregen. Meteen valt het op dat er geen plek is voor een riem, waardoor je altijd attent moet zijn om de camera goed vast te houden. Met één hand stabiel filmen is daardoor soms lastig, met twee handen gaat het prima.

Voor aan de lens vinden we twee extra knopjes om opnames te starten of foto’s te nemen. Handig als je van jezelf een video aan het maken bent. Ook grappig is de computerstem die je aanmaant een geheugenkaart te plaatsen.

De beeldkwaliteit is meer dan middelmatig. Als het licht wat tegenzit, is er wel ruis te zien. Bij zonlicht krijgen we mooi zachte beelden – sommige mensen zullen het wel liever wat scherper hebben. Als de lichtomstandigheden veranderen, reageert de SH1 af en toe sloom.

Prijs: 399 euro (juni 2010)
www.sanyo.be

PRO: Mooie kleurenweergave, goede beeldkwaliteit
CONTRA: Geen riem

 

Sony Handycam HDR-CX115

Sony is erin geslaagd met de CX115 een compacte en lichte HD-camera af te leveren die toch uitgerust is met een 25x optische zoom.

De CX-115 staat bol van leuke extraatjes. Je kan de camera bijvoorbeeld automatisch een foto laten nemen als hij tijdens het filmen een glimlach herkent. Zijn je filmpjes te saai? Deze camera kan in realtime een video remixen naar iets dynamisch en er muziek aan toevoegen. Geinig!

De testfilmpjes die de Sony produceert zijn niet slecht. Kleuren zijn levensecht en beelden relatief detailrijk. De camera overbelicht sommige scènes wel. De CX115 stijgt naar een hoger niveau als je filmt in HD FX, een zeer kwalitatieve modus. De resulterende bestanden stellen een pc wel zwaar op de proef.

Prijs: 459 euro (juni 2010)
www.sony.be

PRO: Leuke extra’s, mooie beelden
CONTRA: Beelden soms overbelicht

 

Panasonic HDC-SD60

De HDC-SD60 heeft een lichtgevoelige lens, beschermd door een lenskap die automatisch open en dicht gaat. Het is een camera die heel goed in de hand ligt, mede dankzij de comfortabele afwerking aan de rechterzijde. Alleen de batterij zit wat in de weg. Andere (metalen) delen van de camera spiegelen hard en tonen daardoor snel vingerafdrukken.

Dit toestel heeft een leuk snufje: actieve gezichtsherkenning. Je kan tot zes gezichten registreren en benoemen, waarna de camera bij het filmen automatisch op die personen gaat scherpstellen. Het is een leuk idee, al is de functie niet snel genoeg om pakweg te reageren op een kind dat voorbij holt.

We vinden de beelden die de SD60 produceert zeer geslaagd. De kleuren van onze buitenopnamen zijn mooi en natuurgetrouw, en het beeld is ook heel scherp.

Prijs: 459 euro (juni 2010)
www.panasonic.be

PRO: Weinig ruis, gezichtsherkenning
CONTRA: Metaal snel vuil

 

Samsung HMX-S10

De Samsung S10 is een Full HD-camera die ook foto’s van 4,7 megapixel schiet. Het is een forse camera, maar toch is de S10 aangenaam in gebruik. Voor de meeste instellingen moet je in een helder menusysteem duiken, dat je bedient via het aanraakscherm.

Maar er zijn ook toetsen om belangrijke functies meteen in te schakelen. Zoals de Auto Smart (een functie om naargelang het licht van scene-preset te wisselen), de beeldstabilisator en een knop om fel zonnelicht compenseren.

De zoomknop op ons testtoestel zit vrij los, waardoor het moeilijk is om rustig in en uit te zoomen. Je kunt beter de twee alternatieve zoomtoetsen naast het scherm gebruiken.

Met de HMX-S10 maken we heel mooie en scherpe video’s, met dank aan de goede autofocus. Er valt maar weinig ruis te bespeuren, ook bij opnames ’s avonds. Eigenlijk kan de beeldkwaliteit niet anders dan als uitstekend worden omschreven. Maar dat mag ook voor deze prijs.

Prijs: 640 euro (juni 2010)
www.samsung.be

PRO: Uitstekende videokwaliteit, intuïtief
CONTRA: Vervelende zoomcontrols

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business