Nieuws

AMD Phenom II X6 1090T

Intel maakte onlangs een verpletterende indruk met de eerste hexacore-desktopprocessor (zes kernen). Eén probleem echter: die CPU bleek zo goed als onbetaalbaar. Plots pakt ook AMD uit met een hexacore. En die ligt wél binnen het bereik van velen.

De Phenom II X6 is een 45 nanometer Thuban-processor met zes kernen, die elk worden bijgestaan door 512 KB L2 cachegeheugen en daarnaast kunnen terugvallen op een 6 MB groot, uniform L3-cachegeheugen. De dual-channel geheugencontroller ondersteunt DDR3-geheugen tot 1.333 MHz.

De TDP voor deze hexacore bedraagt 125 watt, exact evenveel als de quadcore Phenom II X4 965.

Nauwelijks verschil met quadcore
Buiten de twee extra kernen zijn er dus nauwelijks verschillen te vinden tussen de hexacore- en de quadcore-AMD’s. Of toch één ding: Turbo Core is toegevoegd bij de X6. Daar waar Intel in het verleden een paar keer dezelfde wegen insloeg als AMD (denk aan de geïntegreerde geheugencontroller en een point-to-point interface), is het omgekeerde nu waar.

De Turbo Core-technologie van AMD is grotendeels gelijk aan Intels Turbo Boost, dat je onder andere terugvindt in de Intel Core i5. De werking is als volgt: wanneer enkele kernen nauwelijks werk te verzetten hebben, worden de overige kernen dynamisch overgeklokt. Bij de Phenom II X6 1090T betekent dit dat de kloksnelheid wordt opgevoerd van 3,2 GHz tot 3,6 GHz.

Dat helpt bij applicaties die minder efficiënt omgaan met zoveel kernen. Het verschil tussen Turbo Boost en Turbo Core is dat de laatste pas in werking schiet bij drie ongebruikte kernen, en deze bovendien niet volledig uitschakelt maar alleen op een lagere kloksnelheid laat werken (in principe 800 MHz). Het systeem van Intel werkt verfijnder en kan bijvoorbeeld wél alle kernen tegelijk overklokken.

Meervoudig toepasbaar
We benchmarken AMD’s topmodel, de Phenom II X6 1090T, op een Asus Crosshair IV Formula-moederbord met nieuwe AMD 890FX-chipset. Overigens ben je niet verplicht om deze combinatie te gebruiken: ieder bestaand moederbord met AM3-socket zou de X6 zonder problemen moeten aankunnen, desnoods na een BIOS-update.

We zien dat de X6 de gelijk geprijsde Core i7-870-quadcore van Intel telkens weet te overtreffen in onze zware multi-threaded benchmarks. De hexacore Core i7-980X blijft echter de koning van de desktopprocessors. Daar kan AMD’s X6 niet aan tippen.

Toch moet je het AMD nageven: het blijft zijn doelpubliek trouw. Wie voor relatief weinig geld een goed presterende hexacore wil, zit bij AMD aan het juiste adres. Volgens ons is de X6 echter vooral interessant voor wie zijn huidige AMD-systeem moeiteloos wil upgraden.

AMD Phenom II X6 1090T
Prijs: 290 euro (juni 2010)

PRO: betaalbare hexacore; geen nieuw moederbord nodig; redelijk stroomverbruik.
CONTRA: kan niet tippen aan hexacore van Intel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business