Nieuws

15 onmisbare extensies voor Google Chrome

Google Chrome is begonnen als een ultrasnelle browser zonder veel franjes. Intussen zijn er al heel wat extensies beschikbaar, die de snelheid niet heel erg beïnvloeden. ZDNet zet er een aantal op een rijtje.

Het mooie aan Google Chrome is dat je deze (en andere) uitbreidingen makkelijk kan installeren en eventueel weer verwijderen zonder dat je de browser opnieuw hoeft op te starten. Bij het installeren van elke extensie krijg je overigens ook te zien welke informatie er geraadpleegd zal worden.

[related_article id=”158901″]

  • Xmarks Bookmarks Sync
    Deze extensie is handig als je regelmatig op verschillende computers werkt en toch overal dezelfde bladwijzers in Chrome wil hebben. Of in een andere browser, want Xmarks kan synchroniseren met en tussen verschillende browsers. Je bladwijzers worden online bewaard, zodat je altijd een back-up hebt. Sinds kort kan Xmarks ook onthouden welke tabbladen je geopend had bij je vorige sessie.
     
  • Smooth Gestures
    Muisbewegingen zijn lange tijd de voornaamste reden geweest waarom bepaalde gebruikers gehecht bleven aan Firefox. Met deze Smooth Gestures breng je je muis nu ook naar de Google-browser.
     
  • IE Tab
    Sommige (slechte) sites worden uitsluitend goed weergegeven in Internet Explorer. Betekent dit dat je de browser van Microsoft altijd in de buurt moet houden voor wanneer het fout zou lopen? Niet met deze extensie, want hiermee open je de IE-motor in een tabblad van Chrome.
     
  • Note Anywhere
    Er bestaan tal van programma’s om post-its te maken in verschillende vormen en kleuren. In Windows 7 zit zo’n tool zelfs standaard ingebouwd. Maar Note Anywhere maakt het verschil door deze memo’s op websites te plakken. Snel even wat opmerkingen bij een bepaalde pagina noteren? Een nieuwe note is meteen aangemaakt en wordt de volgende keer dat je die pagina bezoekt opnieuw opgeroepen. Post-its synchroniseren op verschillende computers behoort nog niet tot de mogelijkheden, maar deze functie staat wel op de agenda voor een volgende versie.
  • TinEye Reverse Image Search
    Deze zoekmachine voor beelden gebruikt geavanceerde beeldherkenningstechnologie om op zoek te gaan naar grotere of andere versies van een specifieke foto. En dat beeld kan je zelf uploaden naar TinEye, of rechtstreeks van een website plukken.
     
  • Extension.fm
    Extension.fm is een uitbreiding die nauwgelet in de gaten houdt welke sites je bezoekt, en of er muziek te vinden is. Zodra de extensie een mp3-bestand vindt, wordt dat bijgehouden in een speciale muziekbibliotheek die je vanuit de browser kan oproepen. Extension.fm controleert overigens op regelmatige tijdstippen de sites die in de database zitten, om te zien of er intussen geen nieuwe deuntjes beschikbaar zijn.
     
  • Docs PDF/PowerPoint Viewer
    Tijdens het surfen kom je allicht regelmatig pdf- en PowerPointbestanden tegen. Daar is op zich niets mis mee, maar je moet dan wel (soms nogal zware) software opstarten om ze te kunnen bekijken. Met deze extensie open je dergelijke bestanden in de Viewer van Google Docs. Helemaal online, zonder dat je iets hoeft te installeren.
     
  • Readability Redux
    Tekst lezen op een computerscherm is nog steeds lastiger dan op papier. En het wordt al helemaal moeilijk als je op een site terechtkomt waar je aandacht wordt getrokken door grafische franjes en andere afleidingen. Wie Readibility heeft geïnstalleerd, kan met één druk op de knop een webpagina tot zijn essentie herleiden, en alleen de relevante tekst overhouden.
     
  • Google Dictionary
    Als je een specifiek woord in een tekst niet begrijpt, zijn er enkele opties. Je kan het woordenboek er bijnemen en het daarin opzoeken, het woord langs Google sturen en zien welke resultaten er terugkomen, of je kan deze extensie van Google installeren. Als je een woord selecteert, krijg je in een praktische overlay te zien wat het betekent. Dat kan zowel in het Engels als in het Nederlands (en in nog een aantal andere talen), maar vertalen zit er niet bij. Bij de opties van deze extensie moet je dus instellen welk woordenboek je wil gebruiken.
  • Feedly
    Feedly is een alternatieve RSS-lezer/startpagina die content van verschillende sites op een knappe, webmagazine-achtige manier weergeeft. Deze extensie kan je synchroniseren met de RSS-feeds van Google Reader en haalt verder ook inhoud van Twitter, YouTube, Delicious en andere partners. Je kan het uitzicht van de verschillende pagina’s aanpassen, zodat bijvoorbeeld fotosites op een andere manier getoond worden dan nieuwssites.
     
  • My Shortcuts
    Het is niet ongelooflijk vergezocht om te veronderstellen dat gebruikers van Google Chrome niet vies zijn van Google en zijn diensten. Je kunt nu wel links naar Gmail, Google Agenda en andere Googlesites in de bladwijzerwerkbalk van Chrome zetten, maar met deze extensie breng je alles bij elkaar onder één knop. Je vindt er niet alleen links naar pakweg de inbox van Gmail, maar ook een rechtstreekse link om een nieuw bericht te maken. In de opties van deze extensie kun je aangeven welke snelkoppelingen je wel en niet wil opnemen in de lijst.
     
  • Instant Messaging Notifier
    Deze extensie is niet minder dan een multiprotocolchatclient waarmee je vanuit je browser kunt chatten op verschillende netwerken zoals MSN, Google Talk, Facebook, ICQ en Yahoo. Je kiest zelf hoe en waar de chatberichten verschijnen: via een pop-up, of handig gegroepeerd in een tabblad.
     
  • SecBrowsing
    Zijn al je plug-ins bijgewerkt naar de recentste versie? Ben je er zeker van dat er nergens een beveiligingslek zit in QuickTime of in Flash? Deze extensie kijkt na of alles up-to-date is en laat weten waar en hoe je moet updaten.
     
  • AutoPager Chrome
    Je hoeft deze extensie maar één keer te gebruiken om ze meteen al als onmisbaar te beschouwen. Met AutoPager wordt waar mogelijk namelijk meteen de volgende pagina ingeladen tijdens het surfen. Je hoeft dus niet op ‘Volgende’ te klikken om bij Google een nieuwe pagina met zoekresultaten voorgeschoteld te krijgen, maar je kan naar beneden blijven scrollen. En de uitbreiding werkt niet alleen bij Google, maar ook bij veel andere sites die je vaak naar een volgende pagina doorverwijzen, zoals eBay, Amazon, YouTube, Flickr, Wikipedia en nog heel wat andere sites.
     
  • Awesome Screenshot
    Deze uitbreiding komt bijzonder goed van pas voor wie regelmatig schermafbeeldingen neemt en geen aparte of betaalde software wil installeren. Awesome Screenshot maakt een afbeelding van de webpagina die je wil, waarna je die zelf nog kan bewerken door ze bij te snijden, of er tekst, pijltjes en andere figuren aan toe te voegen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business