Nieuws

‘Webcam hacken is koud kunstje’

Het Duitse gerecht heeft een 44-jarige man aangehouden die webcams van honderden tienermeisjes heeft gehackt. Hij kon daardoor in hun slaapkamer kijken. "Richt je webcam naar het plafond of hang er iets voor wanneer je de computer niet gebruikt", raadt de politie aan.

Het lijkt een scenario uit een spionageverhaal. Een 44-jarige Duitser blijkt de afgelopen maanden tientallen tienermeisjes te hebben bekeken via hun eigen webcam, zonder dat de slachtoffers ook maar iets vermoedden.

"Hij maakte gebruik van valse identiteiten om via chatprogramma’s contact te leggen met zijn slachtoffers", zegt Jos Schützenberger, de procureur van Aken, over de dader.

"Enkele gesprekken later stuurde hij zogezegd een foto door, maar in werkelijkheid was dat bestand een softwareprogramma. Daarmee kon hij ongemerkt de computer van zijn slachtoffer overnemen en de webcam activeren. Op die manier maakte hij zeven maanden lang in totaal drie miljoen foto’s van honderden kinderen. Op sommige beelden is te zien hoe kinderen zich ontkleden, op andere beelden zien we kinderen in bed liggen."

[related_article id=”152275″]

Ontdekt door kenner
Justitie kon tot dusver maar 98 slachtoffers identificeren.

De zaak kwam aan het licht toen de vader van een van de slachtoffertjes vond dat zijn computer plots heel traag werkte. Hij kwam uiteindelijk in contact met een computerexpert, die het spionageprogramma op zijn computer ontdekte.

De dader riskeert volgens de Duitse strafwet drie jaar cel wegens schending van de persoonlijke levenssfeer. Hij weigert elke verklaring af te leggen.

Slachtoffer merkt niks
Computerexperts zijn niet verbaasd over het op afstand hacken van webcams. "Het is een redelijk beangstigende gedachte. Maar voor wie iets van computers afkent, is het een koud kunstje", zegt Bart Stoffels, hoofdredacteur van PC Magazine.

"De vereiste software is met wat zoeken op het internet te vinden. Het is dan alleen maar wachten op een gewillig slachtoffer dat die software zonder het te beseffen op zijn pc activeert. Als het eenmaal geïnstalleerd is, merk je als slachtoffer niks. Het lampje van de webcam gaat niet branden, en je antivirussoftware slaat meestal ook geen alarm. Zodra je computer aanstaat en verbonden is met het internet, kan de hacker in kwestie via je webcam bij jou binnenkijken."

Het volledige artikel lees je op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business