Nieuws

Boxee Box

Het heeft een jaar geduurd om de Boxee Box van interessant concept om te vormen tot een winkelproduct, en intussen kennen we het unieke ontwerp. Het zal niet makkelijk zijn om deze vierkanten doos niet te doen opvallen in je interieur.

Door zijn weggesneden hoeken lijkt het alsof de kubus wegzakt in het oppervlak waar hij op staat. Hij meet 11,5 bij 11,5 bij 11,5 centimeter, en is uitgevoerd in glanzend zwart plastic met een groene rubberen onderkant.

Achteraan vinden we een beperkt aantal handige verbindingen, zoals HDMI, ethernet, twee USB-poorten, Optical (S/PDIF) uit en analoge stereo RCA-uitgangen. Er is ook een SD- en SDHC-geheugenkaartsleuf voorzien en er worden een adapter en HDMI-kabel meegeleverd, iets wat bij gelijkaardige toestellen nog wel eens ontbreekt.

Erg slimme afstandsbediening
Ook aanwezig is een op het eerste gezicht uitstekende afstandsbediening. Erg slim van Boxee om beide kanten van de afstandsbediening te gebruiken. De ene kant bevat onder meer een qwerty-toetsenbord, terwijl je aan de andere kant een Play/Pause-knop, vier navigatieknoppen met een Enter-knop en een Settings/Menu-knop vindt, die ook dienst doet als aan-uitknop.

Alleen jammer dat de Play- en navigatieknoppen op de achterkant van de afstandsbediening zo geplaatst zijn dat je vingers erop rusten als je met je duimen aan het typen bent. Het is dan ook onvermijdelijk dat je ze af en toe indrukt tijdens het typen. Ons overkomt het verschillende keren.

De Boxee Box activeren is niet moeilijk, maar omdat ook de firmware geüpdatet moet worden, wordt het wel erg omslachtig. Gelukkig is het zo goed als onmogelijk om dit in de soep te draaien. De Boxee Box van D-link is gebaseerd op de gratis internetdienst Boxee, die video’s op het web verzamelt en ze in een makkelijk doorzoekbare interface op je HD-tv zet.

Boxee-account vereist
Je moet de eerste keer dan ook wat basisgegevens invullen op de site van Boxee. Heb je geen Boxee-account, dan wordt je gevraagd er eentje aan te maken. Dit is gratis.

Daarna kun je je account met media vullen. De Boxee Box bevat zelf geen harde schijf, en dus worden alle films bewaard in de cloud. De manier van werken doet denken aan Google TV – alles is te vinden via een zoekfunctie op je televisie en er zijn verschillende menu’s waar je door kunt browsen. Door op de Settings/Menu-knop te drukken, haal je de zoektab naar boven.

Geef je daar een internetadres in, dan open je meteen de browser en laad je de website. De browser, die door Boxee zelf is ontworpen via Web kit, is eerder zwak. Hij ondersteunt wel Flash, wat essentieel is voor Boxee Box, omdat de meeste content die getoond wordt op Flash gebaseerd is. Vergelijkbare toestellen missen doorgaans een browser en dus kun je dit als een meerwaarde zien, ook al is het dan niet heel goed uitgewerkt.

 

Gemakkelijk video kijken
Video’s afspelen kan met één klik. Afhankelijk van de videobron zal het afspeelscherm er anders uitzien. Een internetfilmpje van een bepaalde televisieshow zal je bijvoorbeeld naar de site brengen waar dat specifieke filmpje te zien is. Met één druk op de knop kun je dan je hele televisiescherm vullen.

Als je daarentegen iets van YouTube selecteert, hoef je niet naar de browser en krijg je de inhoud meteen te zien. Er is geen verwijzing naar de website. Je kunt trouwens ook zoekfilters ingeven.

De Boxee Box kan daarnaast bestanden lezen van aangesloten USB-schijven. Bovendien ondersteunt het toestel heel wat formaten. Voor video gaat dat onder meer van Flash, DivX en Xvid tot WMV9. Ook de meest gangbare audio- en afbeeldingsformaten worden ondersteund. Die bestanden verschijnen ook in de zoekresultaten als je dat aangeeft.

De Boxee Box kan ook van je pc of NAS streamen. Je moet alleen een gedeelde map opzetten en er zeker van zijn dat de Box en de computer met hetzelfde netwerk verbonden zijn. De inhoud zal verschijnen in het Files-menu.

Het is vooral het slimme ontwerp en het gebruiksgemak dat van de Boxee Box een toestel maakt dat kan concurreren met Google TV en Apple TV. Het is alleen nog afwachten welke inhoud er voor Europese klanten beschikbaar zal zijn.

Boxee Box
Prijs: 229 euro (januari 2011)

PRO: ondersteunt veel bestanden; goed ontworpen interface; handige zoekfunctie.
CONTRA: ontwerp van afstandsbediening onhandig; firmware-updates bij eerste keer opstarten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business