Nieuws

Facebook kan je kredietwaardigheid bedreigen

Je hebt ongetwijfeld enkele minder leuke vrienden op Facebook. Die zouden je wel eens een lening kunnen kosten, blijkt nu. Of ze halen op z’n minst je kredietwaardigheid naar beneden.

Banken zijn van plan je onlinepersoonlijkheid te scannen om te bepalen of je een groot kredietrisico bent. Wat op Facebook staat, blijft duidelijk niet op Facebook, en het zou je wel eens kunnen blijven achtervolgen.

Zoeken naar verdachten
Hoe gaan banken deze informatie gebruiken? Eerst zullen ze je vriendenlijst inspecteren en zoeken naar toekomstige ‘verdachten’. Als je net een lening hebt afgesloten, doen je vrienden dat in de nabije toekomst misschien ook. Als ze daarvoor in aanmerking komen, tenminste.

Maar dat is nog maar het begin. “Het afgelopen jaar onderzochten de financiële instellingen manieren om data van Facebook, Twitter en andere netwerken te gebruiken”, zegt auteur Adrianne Jeffreys. “Die data willen ze dan gebruiken om een profiel te krijgen van een individuele lener. Al zeggen de meesten ondernemers die aan het probleem werken dat de technologie verre van bruikbaar is bij het grote publiek.”

Als banken leren hoe ze sociale media moeten gebruiken, kunnen ze informatie vergaren die ze normaal niet mogen vragen bij een kredietaanvraag.

En het wordt erger. Stel dat je je rekeningen enkele maanden niet hebt betaald, en alle financiële telefoontjes verwijs je door naar voicemail. De in Hongkong gevestigde microleenbank Lenddo – die je Facebook-, Twitter-, Gmail-, Yahoo- en Windows Live-gegevens vraagt wanneer je je inschrijft – behoudt zich het recht voor om je te verklikken bij al je vrienden.

“Zolang je je houdt aan de maandelijkse afbetalingen,” lezen we in Lenddo’s vraag- en antwoordlijst, “behoud je de controle over je privacy-instellingen, en je informatie wordt uitsluitend gedeeld als jij dat toestaat. Wanneer je het nalaat te betalen, heeft Lenddo het recht je vrienden, familie en je gemeenschap daarvan op de hoogte te brengen.”

Valse vrienden
De problemen zijn legio. Banken hebben toegang tot informatie waar zij geen zaken mee hebben en kunnen dat gebruiken om jouw kredietwaardigheid te bepalen.

Er is ook het zogenaamde valse-vriendprobleem: hoeveel van je Facebookvrienden zijn ook echt je vrienden? En waarom zou iemands problematische financiële verleden een impact hebben op dat van jou, of omgekeerd? Vooral als het om een vreemde gaat met wie je niet meer dan een "Vind ik leuk" hebt gedeeld.

Ben je wettelijk verplicht je bank toegang te geven tot je onlineprofielen? Natuurlijk niet. Maar zij zijn wettelijk ook niet verplicht je lening goed te keuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business