Nieuws

Een wilde nano-sim spotten doe je zo

Sim, microsim, nanosim. Wat is het nu eigenlijk? Hoe ziet zo’n nano-sim er uit en vooral: hoe kerken je ze? Wij leggen het uit.

In het begin van het GSM-tijdperk was het allemaal heel eenvoudig: je ging naar een winkel, kocht er een gsm-toestel met simkaart bij in de doos en volgde de instructies om te kunnen bellen.

Met de groei van het gsm-platform en de introductie van smartphones die nog dunner en sneller zijn dan de vorige generatie smartphones probeerden toestelfabrikanten steeds meer ruimte te besparen op onbelangrijke dingen.

[related_article id=”161563″]

Ook de SIM-kaart valt hieronder, want het is een noodzakelijk kwaad voor vele fabrikanten. Onder andere Apple zag liever een toestel zonder simkaart.
Maar hoe ziet zo’n kleine simkaart er nu eigenlijk uit? En is een simkaart wel een simkaart? Even een kort woordje uitleg.

De simkaart

In het begin was er de simkaart. Een plastic kaart ter grootte van een bankkaart. Ideaal voor telefoontoestellen in openbare plaatsen – daar was het eigenlijk alleen maar goed voor. Een bankkaart in je telefoon steken is niet al te doenbaar.

Afmetingen: 8,56 centimeter lang, 5,398 centimeter hoog, 0,76 millimeter dik.

De mini-sim

De mini-sim is eigenlijk hoe wij een simkaart kennen: het ding dat we allemaal collectief in onze Nokia 3310 staken.

De mini-sim is maar één derde van de oorspronkelijke breedte en minder dan een derde van de hoogte van de standaard sim. Aan 1 zijde mist de mini-sim een hoekje om verkeerd plaatsen te voorkomen.

Afmetingen: 2,5 cemtimeter lang, 1,5 centimeter hoog en even dik als zijn voorganer.

De micro-sim

De iPhone 4 was het eerste toestel met een micro-sim. Nochtans bestond het formaat al sinds 2004 – Apple was de eerste die de nood zag om een nog kleinere sim te gebruiken dan de mini-sim.

De micro-sim is eigenlijk de mini-sim, maar dan met een groot deel van het plastic verwijderd. Ook de mini-sim mist een hoekje aan één zijde om verkeerd plaatsen te voorkomen.

Afmetingen: 1,5 centimeter lang, 1,2 centimeter hoog en nog steeds even dik.

De nano-sim

Begin 2012 kwamen dan diverse fabrikanten met een mogelijk ontwerp van een nòg kleinere sim: de nano-sim. De nano-sim meet 1,23 centimeter lang, 0,88 centimeter hoog en is nog net iets dunner dan zijn voorganger met 0,67 millimeter dikte. Eigenlijk kan je beter spreken van een chip: het plastic rondom is bijna volledig weg.

De nano-sim is dus maar de helft van de lengte en breedte van de originele mini-sim, en maar liefst acht keer kleiner dan de standaard sim die begin jaren ’90 werd geïntroduceerd.

De toekomst

Als het aan Apple ligt, komt er binnen enkele jaren een toestel op de markt zonder simkaart. De simkaart zal dan digitaal op een toestel worden opgeslagen door middel van een hardwarematige chip. Dat bespaart weer wat extra ruimte, ruimte die voor de batterij misschien het verschil is tussen een dag meegaan, of net niet.

Soms wordt er overigens ook gesproken over sims in het FF-formaat. 1FF is de standaard sim ter grootte van een bankkaart. Elke opvolger kreeg een opeenvolgend nummer mee: de micro-sim is 3FF, de nano-sim is 4FF. Het is maar dat je het weet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business