Nieuws

Illegale torrents: wat zijn de gevolgen?

Torrentsites hebben het moeilijk. Ze worden niet alleen steeds vaker op ISP-niveau geblokkeerd, sinds kort filtert ook Google zijn automatische zoekresultaten op malafide torrentsites. Een overzicht van de gevolgen voor een technologie die zo nauw verweven is geraakt met illegale downloads.

1. Moeilijk bereikbaar
 De Zweedse torrentsite The Pirate Bay is al jarenlang een doorn in het oog van belangenorganisaties en – met dank aan stevig lobbywerk – zelfs regeringen. Ondanks alles blijft The Pirate Bay overeind, al zul je soms wat moeite moeten doen om de site effectief te bereiken.

2. Censuur
Ook Google gaat nu piraterijsites censureren in de automatische aanvulling van zoektermen en de automatische zoekresultaten. De maatregel was begin december 2010 al aangekondigd, maar wordt nu dus effectief uitgevoerd. Wie termen als Bittorrent, torrent, utorrent, Rapidshare en Megaupload ingeeft, krijgt geen suggesties voor zoektermen meer. Ook het automatische zoeken wordt uitgeschakeld bij zoektermen die met piraterij te maken hebben. Als je dan doorklikt op de zoekknop, kun je nog wel zoekresultaten vinden.

[related_article id=”158901″]

3. Verwijderen van url"s
Googles censuur komt er uiteraard onder druk van de muziekindustrie. Google was trouwens op eigen initiatief begonnen met het verwijderen van url"s. Volgens het transparantierapport dat Google in mei vrijgaf, is het bedrijf bezig met het verwijderen van miljoenen url"s die naar verluidt auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Het haalt de url"s systematisch neer op basis van vragen van auteursrechtenhouders.

4. Magnet-links
Maar de geviseerde torrentsites laten zich niet onberoerd. Zo biedt The Pirate Bay, sinds begin 2012 naast torrentbestanden ook zogenaamde magnet-links aan. Deze bevatten de hashcode van de torrent, die dan gebruikt wordt om de te downloaden bestanden op te sporen bij medegebruikers. Ze kunnen ook bestandsnaamdata bevatten, of links naar trackers die door de torrent gebruikt worden. Met onschuldige magnet-links hoopt men minder snel aansprakelijk gesteld te kunnen worden als torrentsite.

5. ISP"s mengen zich in het debat
 Ook de ISP"s mengen zich in het torrentdebat. Zo bleek eind 2011 dat het Belgische Telenet al sinds 2008 bepaald torrentverkeer op zijn netwerk vertraagt. Ook in andere landen is dit een gangbare praktijk. ISP"s werpen als verdediging op dat ze hun netwerk niet willen laten overbelasten door torrentverkeer. Zelfs regeringen moeien zich. Demonoid, een van de grootste torrentsites, wordt sinds deze zomer offline gehouden door de Oekraïense autoriteiten. Die willen mogelijk zo de VS tonen dat het auteursrechten ernstig neemt.

6. Pirate Pay
 Technologie bestrijden met technologie, dat is Pirate Pay. Een Russisch bedrijf bouwt een systeem dat de distributie van illegale werken via torrents flink hindert. Sony en Disney probeerden ‘Pirate Pay’ al met succes uit. Hoewel het bedrijf niet specifiek uitlegt wat zijn methoden zijn, lijkt het de communicatie tussen torrentcliënten in de war te brengen, waardoor zij de verbinding met elkaar verbreken en het beschermde bestand zo niet kan worden gedeeld. De uitvinding zou een effectief middel kunnen zijn om de illegale verspreiding van juist gelanceerde kaskrakers voor korte tijd te ontmoedigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business