Nieuws

Zijn Windows Blue-updates meer dan veredelde servicepacks?

Zijn Microsofts nieuwe, snellere updates - zoals Windows Blue - veredelde servicepacks? Of zijn ze toch meer dan dat?

“Update” wordt een steeds meer geladen – en belangrijk – woord bij Microsoft.

Windows Blue is een “update” voor Windows 8, benadrukte Microsoft vorige week. Het team achter Office gebruikt “update” nu om te verwijzen naar een verzameling nieuwe features die het bedrijf aan een product of dienst toevoegt (in tegenstelling tot “upgrade”, dat een compleet nieuwe versie aanduidt). Het Microsoft Dynamics-team gebruikt het woord “update” al een hele tijd in die betekenis. En het Visual Studio-team heeft tijdens de afgelopen maanden regelmatig “updates” van Visual Studio 2012 uitgerold.

[related_article id=”161452″]

Een aantal Microsoftgebruikers stellen zich de vraag of deze updates simpelweg nieuwe namen zijn voor servicepacks. Ik heb er eerder al op gewezen dat servicepacks voor Windows normaal gewoon bugfixes omvatten, en geen nieuwe features. Microsoft Technical Fellow Brian Harry maakte dit ook nog eens duidelijk in een recente blogpost:

“De aanpassingen die we gedaan hebben in  de Visual Studio 2012-updates, gaan veel verder dan wat we historisch gezien via een servicepack zouden aanbieden. Servicepacks waren uitsluitend bedoeld om bugfixes aan te bieden en hoewel dat niet altijd helemaal waar was, moest het altijd uitgebreid gerechtvaardigd worden om een aanpassing toe te voegen die geen bugfix was. Een van de meest fundamentele gedachteveranderingen met de overstap van ‘Service Packs’ naar ‘Updates’ is dat een update in de eerste plaats nieuwe waarde toevoegt. We zullen natuurlijk ook een hoop bugs verhelpen, maar daar ligt de focus niet. Het gaat om de nieuwe mogelijkheden die we er in stoppen.”

Niemand bij Windows of Office is al zo rechtuit geweest over wat ze verstaan onder een update, maar ik ben er zeker van dat hun redenering gelijkaardig of zelfs identiek is aan die van Harry.

Nog niet zo lang geleden spraken toplui bij Microsoft over een major/minor productstrategie. Vooral bij Windows draaide het allemaal om een knallende productlancering, gevolgd door een kleinere zo’n drie jaar later. De toegenomen aandacht voor diensten en toestellen maakt dat die gedachtegang niet veel steek meer houdt, omdat veel gebruikers nu regelmatige (kleine) updates verwachten.

Is update = gratis?

Prijsbepaling is dat ene stukje van Microsofts nieuwe “update”-puzzel waar we nog niets over weten, ten minste toch als het over Windows en Office gaat.

Voor producten als Dynamics CRM en Visual Studio 2012 heeft Microsoft de updates tot nu toe gratis aangeboden aan gebruikers die de laatste versie van een specifieke software of dienst hebben aangekocht of zich er op hebben geabonneerd.

De aankondiging van Tami Reller, CFO voor de Windows-afdeling, dat Microsoft de Windows Blue SKU’s en prijsbepaling zal bekendmaken voor het einde van mei, wekte meteen ongenoegen bij Windows 8-gebruikers. Zij gingen er meteen van uit dat de vermelding van “prijs” sowieso betekent dat Microsoft niet van plan is om Windows Blue gratis aan te bieden.

Een aantal van deze gebruikers vinden dat Blue – tenminste toch de elementen die tot nu toe zijn gelekt – meer aanvoelt als een verzameling van verbeteringen en features die eigenlijk al bij de lancering in oktober 2012 in Windows 8 hadden moeten zitten.

Ik heb geruchten gehoord dat Microsoft van plan is om Blue gratis aan te bieden aan bestaande Windows 8-gebruikers. Ik heb ook geruchten gehoord dat Microsoft van plan is om bestaande gebruikers een klein bedrag aan te rekenen voor Blue (vergelijkbaar met Apples strategie voor Mac OS X-updates).

Ik ben meer geneigd te geloven dat Blue gratis zal worden. Zeker sinds een artikel op All Things D heeft aangegeven dat Microsoft en/of OEM’s hebben gezegd dat Windows Blue “beschikbaar zal zijn voor bestaande gebruikers als een gratis upgrade”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business