Nieuws

Vijftien tips om je Facebook-vrienden niet te ergeren

Dit keer geen tips over privacy of om compromitterende foto's af te schermen van je baas, maar wel vijftien suggesties om je Facebook-vrienden niet (te veel) te ergeren.

Een tamelijk persoonlijke lijst, dat zal ik niet ontkennen, maar ook tussen jouw contacten zitten vast individuen die zich regelmatig aan onderstaande onhebbelijkheden bezondigen.

Aan al mijn vrienden die zich door passages in dit artikel geviseerd voelen, wil ik nog het volgende kwijt. Eigenlijk moeten jullie niet boos zijn, maar juist geflatteerd. Want dat ik jullie ondanks alles toch nog niet gedefriend heb, betekent dat ik jullie echt wel heel graag zie. 

1. Vind ik (niet) leuk

De Vind ik leuk-knop op Facebook is een geweldige vondst, maar alstublieft: gebruik hem met mate. Bij een droevig stukje proza – hoe mooi geschreven ook – op Vind ik leuk klikken, getuigt van weinig tact. Ook een beetje zielig: mensen vragen om jouw status of foto te liken. Maar het allerergste is misschien wel bij je eigen statusupdate op Vind ik leuk klikken. Da’s nog gênanter dan voor een grote groep mensen een mop vertellen, en als enige in de lach schieten. 

Aan de andere kant: als je bij iemands statusupdate niks zinnigers kan bedenken dan “lol”, “haha” of een smiley, dan klik je inderdaad beter gewoon op Vind ik leuk.

2. Duck face

Deze is voor de jongere dames, al durven ook sommige mannen en twintigers er zich aan bezondigen. Geen idee wie er ooit mee begonnen is, maar duckfacefoto’s zijn echt ontzettend belachelijk. Buiten Donald Duck, Alfred Jodocus Kwak en Lesley-Anne Poppe (ik mag daar eigenlijk niet mee lachen) zijn er weinig personen die het recht hebben om dergelijke foto’s op hun profiel te plaatsen.

3. Vaguebooking

“Man man man, dat scheelde niet veel!”. “Amai, ik ben er nog altijd niet goed van!!”. Of “Is het allemaal nog wel de moeite waard?”. Informatief kan je deze statusupdates bezwaarlijk noemen … eerder een beetje beangstigend en een schreeuw om aandacht.

Maar het meest irritante is dat als je – in een vlaag van medeleven – toch informeert wat er aan de hand is, de persoon in kwestie vaak weigert om hier op in te gaan, omdat het te persoonlijk is of te gevoelig ligt. Zwijg dan gewoon hé, in godsnaam!

4. Overdaad schaadt

Sommige mensen weten van geen ophouden, en doen precies de hele dag niks anders dan te pas en te onpas hun status updaten en foto’s, links of filmpjes posten. Of nog erger: inchecken met Foursquare.

Het resultaat is dat je hun posts op de duur begint te negeren – een beetje zoals de fabel van de herdersjongen die ‘wolf!’ riep – en er dan ook over kijkt als ze echt eens iets leuks of iets interessants te vertellen hebben. Niet altijd, maar toch vaak, zijn dit mensen wiens Twitter gelinkt is aan hun Facebook. Eén goede raad: doe dat niet. Als ik je tweets wil lezen, word ik wel volgeling van je Twitter-account.

5. Kettingposts

Wie dacht dat de kettingbrief dood en begraven was, moet ik helaas teleurstellen. Op Facebook heeft ie een nieuwe adem gevonden. Dikwijls wordt er een beroep gedaan op het schuldgevoel, de angst of het medelijden van de medemens, of gewoon op hun hebzucht.

Wijze levenslessen – niet zelden Bond zonder Naam-gewijs opgemaakt in een handgeschreven lettertype of met een kapitaal aan het begin van elk woord – of een melig tekstje over je mama bijvoorbeeld, waarbij gesuggereerd wordt dat je niet van haar houdt als je dit niet deelt op je eigen wall. Of een oproep om steun te betuigen aan een nobele onbekende met een zeldzame ziekte. Hoe zuiver je drijfveren ook zijn, dit is niet de juiste manier.

6. Trivialiteiten

“Het sneeuwt!” Veel trivialer wordt een statusupdate niet, of het moet iets zijn als “Vanmorgen bokes gegeten.” Het eerste merkt iedereen die de tegenwoordigheid van geest heeft om af en toe eens naar buiten te kijken in plaats van naar zijn computerscherm. En het tweede – het spijt me dat ik het moet zeggen – interesseert geen hond. Als je toch de behoefte voelt om dergelijke weetjes met de wereld te delen, probeer er dan op zijn minst een persoonlijke of ludieke draai aan te geven.

7. Instagram

Een beetje in dezelfde lijn als de triviale statusupdates, zijn de foto’s van de kruimels op uw ontbijtbord en andere banale beelden die mijn wall vullen. Een Instagram-foto van een bord spaghetti blijft nog altijd gewoon een foto van een bord spaghetti. Hoe cool je die ene filter ook vindt. En ik ga je nog een illusie armer maken: je moet echt niet kunnen fotograferen om fraaie Instagram-foto’s te maken. Dit filmpje steekt op een zalige manier de draak met al de dwaze onderwerpen die mensen soms fotograferen.

8. Katten

Ik zal het meteen maar toegeven: ik heb iets tegen katten. Een onverwerkt jeugdtrauma, waarvoor ik in behandeling ben. Ik ben dus wel enigszins bevooroordeeld, maar toch … Dat je vertederd bent door babykatjes, daar kan ik nog inkomen. Maar dat je lolcats of grumpy cat grappig vindt, daar kan mijn verstand met de beste wil van de wereld niet bij. Als er iemand een tool kent om alle kattenfoto’s van mijn Facebook-wall te weren, ik heb er geld voor over.

9. Te persoonlijk

Ik kan het alleen maar toejuichen dat je je lief graag ziet en haar (of hem) dat duidelijk wil maken. Dat gezegd zijnde: er is een plaats en een tijd om dat te doen. Dus niét via een statusupdate die iedereen kan zien. Ik stel voor dat je een privéberichtje stuurt, of dat je haar eens goed vastpakt of gewoon een kamer huurt. De ene keer is het gewoon klef, de andere keer veroorzaakt je post misschien een echtelijke ruzie (“Waarom doe jij nooit zoiets voor mij?”).

Ook gevoelige kwesties (relationeel, emotioneel, juridisch, financieel, aambeien …) die je in het echte leven niet aan de grote klok zou hangen, hou je op Facebook maar beter voor jezelf. 

10. Marketing

Op tijd en stond een vleugje schaamteloze promotie voor je winkel, je bedrijf, je restaurant of je Upperdare-avondjes moet absoluut kunnen. Maar je mag daar ook niet mee overdrijven. Wil je Facebook echt inzetten als een volwaardig reclamekanaal, maak dan een aparte pagina aan, en gebruik die om je zaak in de kijker te zetten.

11. Uitnodigingen

Dat je je vrienden best niet te veel lastigvalt met uitnodigingen voor dwaze spelletjes, hoef ik wellicht niet meer te herhalen. Maar ook met andere uitnodigingen spring je best zuinig om. Kalenderapps om verjaardagen toe te voegen bijvoorbeeld. Of uitnodigingen voor evenementen die hen niet interesseren of waar ze toch niet naartoe kunnen komen.

Ook stemmen ronselen voor een wedstrijd waaraan je deelneemt – of nog erger: voor iemand die ze van haar noch pluim kennen – is tamelijk opdringerig. En al helemaal als je er bij vermeldt dat ze gerust elke dag mogen stemmen, de komende 10 weken.

12. Stoef stinkt

Facebook is ideaal om foto’s van je reis naar Peru of Nieuw-Zeeland te delen met familie, vrienden en kennissen. Als je daarentegen een snapshot post van jezelf op Zaventem-luchthaven naast het bord met je exotische bestemming, dan wil je gewoon mensen jaloers maken.

Hetzelfde geldt voor mensen die beginnen lopen, fietsen of vermageren. Zet daar iets van op Facebook als je er mee start, als je het moeilijk krijgt of als je een uitzonderlijke prestatie geleverd hebt. Maar jaag de mensen niet op stang door continu te posten hoeveel kilo je al afgevallen bent, of hoever je hebt gejogd met welke gemiddelde snelheid. Ook vissen naar complimentjes door te zeggen hoe dik of hoe lelijk je wel bent, hoort thuis in dit rijtje.

13. Taggen

Dat je jezelf graag tagt in foto’s op Facebook, dat moet je zelf weten. Maar met andere personen moet je oppassen. Mensen taggen op foto’s waar ze helemaal niet op staan – of waar ze eigenlijk niet zouden mogen op staan – is vrij irritant. En niemand vindt het leuk om getagd te worden op een compromitterende of weinig flatterende foto. Of zou jij er mee kunnen lachen dat een van jouw maten met Kerstmis naar al zijn kennissen en vrienden een foto stuurt waarop jij in je neus aan het pulken bent?

14. Tirades

Facebook is een plek waar je bijeenkomt met vrienden en familie, en dingen post die iedereen kan lezen. Beschouw het als een etentje, met heel veel gasten. Zou jij op tafel springen en beginnen razen over politieke kwesties of sociale problemen? Wel, als je dat doet op Facebook, is dat in wezen hetzelfde. Alleen is er daar niemand om je de mond te snoeren.

Het is heel onwaarschijnlijk dat iedereen er dezelfde mening op nahoudt als jij. Scheldtirades en preken zijn dan ook een uitstekende manier om mensen tegen jou in het harnas te jagen en vrienden te verliezen.

15. Weg met Facebook!

En nu ik toch over klagen bezig ben: voortdurend op Facebook klagen over Facebook is ook tamelijk onnozel. Niemand verplicht je namelijk om op Facebook te blijven. Toegegeven, Facebook heeft aardig wat gebreken, maar het is en blijft een fantastisch medium.

 

Uiteraard is deze lijst niet volledig. Zijn er nog gewoontes of statusupdates die je mateloos ergeren op Facebook? Of ben je het gewoon totaal niet met me eens? Laat het me weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business