Nieuws

RedNotebook: Digitale agenda en dagboek ineen

Van agenda tot dagboek

Een (digitale) agenda mag dan uitstekend geschikt zijn om je op tijd en stond aan belangrijke afspraken te herinneren, zo’n tool leent zich minder goed voor je dagelijkse hersenspinsels – als aanzet voor een heuse blog, bijvoorbeeld. Dan heb je meer aan een programma dat je toelaat tekst ‘uit de losse hand’ in te voeren en wel zodanig dat je snel specifieke stukken tekst terugvindt. RedNotebook is precies zo’n ‘notitiebeheerder’.

RedNotebook is beschikbaar voor uiteenlopende platformen, waaronder Windows, Linux en Mac OS X en bestaat tevens in een ‘portable’ versie.
De interface (samen met een paar standaard voorbeeldteksten) verraadt al veel over het opzet en de werking van RedNotebook. Linksboven tref je een kalender aan. Vetgedrukte dagen geven aan dat je die al van enige tekst hebt voorzien. Het volstaat een dag aan te klikken om in het rechterpaneel de bijhorende tekst te zien.

[download_file]

In het midden van het linkerpaneel vind je een zoekbalk terug. Tekst die de ingetikte zoekterm bevat, verschijnt onderaan het linkerpaneel, of althans de tekstregel die de zoekterm bevat. Opvallend zijn ook de rubrieken Labels en Woorden in het linkerpaneel. De eerste rubriek geeft een overzicht van tags die je aan bepaalde teksten hebt gekoppeld, net zoals je dat bij Twitter doet (juist, door middel van #hashtags, dus). Een tag aanklikken volstaat om alle tekst opgelijst te krijgen die je van die tag had voorzien. De tweede rubriek geeft de meest gebruikte woorden van je teksten in de vorm van een ‘word cloud’ weer:  hoe frequenter de woorden, hoe groter ze worden afgedrukt. Ook deze woorden zijn aanklikbaar.

[related_article id=”160534″]

Wat het invoeren van tekst betreft: dat gebeurt ‘freestyle’. Anders gezegd, je bent nauwelijks aan enige formatteringsregels gebonden. Het is alsof je tekst in Kladblok invoert. Wel zijn er een paar regels die je toch beter in acht neemt.  Wil je tekst onderstrepen dan moet je die door __twee paar onderstrepingstekens__ omgeven.  En wil je twee verschillende onderwerpen op eenzelfde dag aansnijden, dan omgeef je die door ===drie gelijkheidstekens=== of je gebruikt een horizontale scheidingslijn  van 20 gelijkheidstekens.  Niet meteen de meest gebruiksvriendelijke aanpak, maar het werkt wel.

We geven nog mee dat je alle tekst niet alleen veilig kan back-uppen (in een zip-archief), maar ook selectief kan exporteren, bijvoorbeeld alleen de tekst van een bepaalde tijdsspanne. Dat kan overigens naar verschillende formaten: pdf, txt, html of latex.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business