Nieuws

Heeft een eigen opslagsysteem nog wel zin?

Steeds vaker zetten we onze bestanden 'ergens' in de cloud. Waarmee al snel de vraag rijst of een lokaal opslagsysteem nog wel nodig is voor een modaal bedrijf.

Steeds vaker zetten we onze bestanden "ergens" in de cloud. Waarmee al snel de vraag rijst of een lokaal opslagsysteem nog wel nodig is voor een modaal bedrijf.

Als we het over een eigen opslagsysteem hebben, dan bedoelen we een NAS of Network Attached Storage systeem. Zo’n NAS is in wezen niet veel meer dan een externe harde schijf met een netwerkaansluiting. Het is een vorm van netwerkopslag die ook de modale KMO heeft bereikt.

Het is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is en gebruikmaakt van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. U sluit hem dus rechtstreeks aan op een netwerkswitch, wat maakt dat het delen van bestanden over een netwerk heel eenvoudig kan. NAS-systemen kunnen gebruikmaken van meerdere harde schijven die vaak in RAID staan. 

Cloud concurrentie

De vraag is waarom u in in het tijdperk van de cloud nog een eigen NAS-systeem overwegen? Meer en meer bedrijven maken gebruik van cloud opslag zoals Google Drive. Dat is vooral handig omdat u anderen er heel gemakkelijk toegang tot kunt geven en hen die toegang weer kunt ontzeggen. Zo is er geen nood meer aan een dure, energieverslindende en moeilijk te onderhouden fileserver. Dat geldt ook voor Dropbox en de vele andere online harde schijven die furore maken.

En toch blijft een NAS een aantrekkelijke optie, om te beginnen wat betreft capaciteit. Waar u bij Dropbox en consorten al snel moet betalen voor een capaciteit van 100 GB of meer, heeft u dat bij een NAS helemaal zelf onder controle.

De door onze collega’s van PC Magazine s onlangs geteste 4-bay NAS"en ondersteunen schijven tot 4 TB (terabyte) voor een maximale capaciteit van 16 TB (terabyte), die vlot valt uit te breiden.

En dan is er nog de betrouwbaarheid van een NAS. U heeft immers volledige controle over uw bestanden. In tegenstelling tot bij Dropbox heeft u bij een NAS volledige controle over uw bestanden Er is niemand anders die er ongemerkt aanspraak op kan maken, tenzij u hem of haar daarvoor je toestemming geeft. Van nieuwsgierige Amerikaanse inlichtingendiensten hoeft u dus geen schrik meer te hebben, want uw bestanden staan gewoon op kantoor.

Waarop letten?

Waarop moet uw IT-afdeling letten als ze een NAS in huis halen? De keuze voor een NAS begint bij het aantal plaatsen dat u nodig heeft voor schijven (zoals voor één, twee of zelfs acht schijven). Meerdere schijven plaatsen biedt u niet alleen meer opslagcapaciteit, het is ook nodig om gegevensredundantie mogelijk te maken.

Cruciale term hier is RAID (redundant array of independent disks) een set methodieken voor fysieke data-opslag op harde schijven waarbij de gegevens over meer schijven verdeeld worden of op meer dan één schijf worden opgeslagen.  Kies daarbij altijd voor een veilige RAID-modus zoals RAID-1 of RAID-5, en vermijd RAID-0 of JBOD. U wilt immers niet dat bij een enkele schijfuitval meteen al je data verloren geraken.
 

Hoe meer plaats er is voor schijven, hoe meer flexibiliteit u heeft om uw data continu beschikbaar te houden. Goed om weten is dat een aantal fabrikanten speciale RAID-modi hebben die toelaten om schijven van verschillende merken, types en capaciteiten te mixen. Dat is vooral handig als je van plan bent om in stapjes de capaciteit van de NAS te verhogen.
 

En ook nog dit: een NAS sluit u altijd aan via een ethernetkabel op een zo snel mogelijke netwerkswitch. Vergeet dus Wi-Fi. Kies als het kan voor gigabit-verbindingen. Dan kun je snelheden halen van iets meer dan 100 MB/s, wat vooral handig is als u grote bestanden moet overzetten.

Een belangrijk voordeel van de meeste NAS"en is tenslotte dat ze veel zuiniger werken dan een klassieke fileserver. Dat komt enerzijds doordat ze veel minder krachtige processors hebben, en anderzijds omdat enkel het hoogstnodige aanwezig is qua hardware.

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business