Nieuws

Microsoft wil internationale afspraken over overheidsspionage

Microsoft vindt dat de hervormingen bij de NSA niet ver genoeg gaan. Volgens het bedrijf zouden er internationale afspraken over dataprivacy en overheidsspionage gemaakt moeten worden.

Er moet meer internationaal samengewerkt worden om te regelen hoe overheden toegang krijgen tot data van burgers. Dat zegt Brad Smith, het hoofd van de juridische afdeling van Microsoft, in een blogbericht.

De blogbijdrage komt er nadat klokkenluider Edward Snowden onthulde hoever de geheime dienst NSA wel gaat om gegevens van burgers te verzamelen.

Betere maatregelen nodig
De aankondiging die president Obama vorige week deed om de NSA te hervormen, vormen een “positieve vooruitgang voor enkele sleutelproblemen, inclusief de bescherming van de privacy van niet-Amerikaanse burgers”, aldus Microsoft.

[related_article id=”161452″]

Maar er is ook kritiek: “De hervormingen van de president zullen in werkelijkheid de status quo behouden: het is de NSA nog steeds toegestaan te spioneren, alleen zal de dienst geen ongebreidelde toegang tot data meer hebben.” Microsoft laat ook weten dat het met plezier wil samenwerken met de Amerikaanse regering en het Congres om betere maatregelen op te stellen.

President Obama kondigde vorige week vijf grote veranderingen aan in het NSA-programma. De spionagedienst zal geen telefoondata meer opslaan van Amerikaanse burgers. Maar telefoongegevens zullen nog wel ter beschikking komen als dat nodig wordt geacht. Staatshoofden van ‘bevriende naties’ zullen niet langer afgeluisterd worden, en er komt toezicht op de geheimzinnige Foreign Intelligence Surveillance Act-rechtbank. Tot slot wordt de bescherming van de privacy van niet-Amerikaanse burgers uitgebreid – behalve in het geval van een "dringende reden voor de nationale veiligheid".

“Ik behield altijd een gezonde scepsis tegenover onze toezichtsprogramma’s toen ik president werd”, zei Obama vorige week. “Wat ik niet deed, is ze compleet afschaffen.”

Tijd rijp voor brede discussie
Volgens Microsoft zou het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, dat morgen van start gaat, een uitstekende gelegenheid zijn om een internationale overeenkomst over dataprivacy en overheidsspionage op poten te zetten. “De tijd is rijp voor een brede, internationale discussie”, schrijft Smith. “We hebben een internationaal juridisch kader nodig, een internationale conventie, om surveillanceregels over de grenzen heen op te stellen.”

Volgens Smith kan er zo gezorgd worden voor meer transparantie en minder juridische onzekerheid. Die onzekerheid zorgt er bijvoorbeeld voor dat bedrijven bepaalde nieuwe clouddiensten gaan wantrouwen. “Duidelijkere regels over internationale toegang tot data helpen de grenzen open te gooien en stellen bedrijven in staat om diensten en data aan te bieden in een bepaald land voor burgers van een ander land.”

Smith meent ook dat de beste manier om zulke regels op te stellen inhoudt “dat de Verenigde Staten het voortouw nemen”.

Aanhoudende bedreiging
Nadat klokkenluider Edward Snowden in juni vorig jaar documenten over de NSA begon te lekken, was Microsoft er als de kippen bij om aan te kondigen dat zij alleen gegevens overhandigen wanneer ze daarvoor een gerechtelijk bevel krijgen. Meteen daarna lanceerde het bedrijf, samen met Google en Facebook, een oproep voor meer openheid.

In november begonnen Microsoft, Google en Yahoo met het versleutelen van het internetverkeer tussen hun datacenters om zo te voorkomen dat overheidsdiensten die gegeven kunnen aftappen. Een maand later noemde Brad Smith de Amerikaanse regering in een blogbericht nog een “geavanceerde, aanhoudende bedreiging”.

De juridische topman verwees toen naar het onderscheppen en verzamelen van data door overheden zonder huiszoekingsbevel of dagvaarding. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business