Nieuws

Windows en Android op één pc: redt dat de computerindustrie?

Computers met twee besturingssystemen zijn niks nieuws, maar echt populair zijn ze nooit geworden. Dat is nu waarschijnlijk niet anders.

Het zijn zware tijden voor pc-fabrikanten. De sector klampt zich nu vast aan machines die Windows en Android tegelijkertijd draaien, maar het is de vraag of dat voldoende is om de industrie te redden.

Deze apparaten met een duaal of hybride besturingssysteem zijn de laatste poging van computerfabrikanten om de verkopen op te vijzelen. Die lopen namelijk al enige tijd terug, met vorig jaar als dieptepunt. Sony maakte onlangs zelfs bekend uit de pc-markt te stappen.

In deze hernieuwde poging van de computerindustrie zouden pc-gebruikers toegang moeten hebben tot zowel Android-apps als Windows-software met een simpele druk op een knop of klik op het scherm. In ieder geval zonder opnieuw op te starten om tussen besturingssystemen te wisselen. Dat is het doel.

[related_article id=”161452″]

Twee werelden
Dit klinkt misschien geweldig op papier – Android en Windows, het beste van beide werelden – maar de realiteit is niet zo aantrekkelijk. Windows 8 heeft al veel kritiek gehad omdat het te ingewikkeld zou zijn voor gebruikers. Door daar ook nog Android aan toe te voegen wordt het niet duidelijker.

Hoewel de fabrikanten hard werken om de vertraging tussen het veranderen van besturingssysteem zo ver mogelijk terug te dringen, kan alles wat niet direct of naadloos gebeurt irritatie opwekken bij de gebruiker.

Risico"s
Je krijgt te maken met veiligheidsrisico"s en andere problemen bij het maken van Android-apps, oorspronkelijk bedoeld voor kleinere schermen, die werken op grote pc"s.

Daarnaast vraagt het draaien van twee besturingssystemen ook meer van je processor. Iets wat chipgigant Intel niet erg vindt, maar consumenten kunnen het waarschijnlijk niet waarderen als hierdoor de accu sneller leeg wordt getrokken.

“Het is een te ingewikkeld systeem dat erg verwarrend is”, stelt Neil Hand, hoofd van de tabletafdeling van Dell. “Puntje bij paaltje geven de gebruikers alleen iets om hun applicaties en gegevens, niet om het besturingssysteem dat erachter zit.”

Consumer Electronics Show
Het ziet er niet naar uit dat Dell op korte termijn begint aan apparaten met een duaal besturingssysteem. Andere fabrikanten maken die stap wel. Op de Consumer Electronics Show begin januari stipten chipfabrikanten Intel en AMD over hybride computers al aan. En bedrijven als Samsung en Asus hebben al machines onthuld die Windows en Android draaien.

Asus heeft op de CES de Transformer Book Duet getoond. Dit nieuwe apparaat met een duaal besturingssysteem verschijnt medio 2014 op de Amerikaanse markt. Het is nog onduidelijk wanneer Samsung komt met de Ativ Q, die vorig jaar juni al werd aangekondigd. Intel gelooft dat de komende maanden en jaren de duale systemen steeds populairder worden.

“Onze klanten willen meer dan Windows”, zei Intel-topman Brian Krzanich tijdens zijn toespraak op CES. “Wij willen meer keuze aanbieden: Windows voor een deel van het gebruik, Android voor de rest.”

Hybride systemen
Als dunne en lichte ultrabooks en hybride tablet-notebooks niet hebben bijgedragen aan een toename van de pc-verkoop, waarom zou het dan wel lukken met twee besturingssystemen?

Veel bedrijven pakken alles aan om ervoor te zorgen dat hun product zich onderscheidt. Ze beseffen dat veel consumenten bewust gaan voor Android of iOS bij een tablet. Wanneer ze gedwongen worden een keuze te maken tussen de aanschaf van een nieuwe laptop of nieuwe tablet, kiezen ze bijna altijd voor dat laatste.

Apps
Voor de meeste bedrijven draait het echter vooral om apps. Dat is een reden dat onder meer Lenovo en Hewlett-Packard computers maken op basis van Android in plaats van Windows.

Microsoft zet grote stappen met Windows 8 en de RT Store, maar het mist nog steeds populaire programma"s als Spotify en Amazon Instant Video. De softwaregigant heeft ongetwijfeld grote veranderingen in petto voor toekomstige Windows-updates. Een systeem met een duaal besturingssysteem kan de tijd tot het zover is overbruggen.

Lenovo heeft er eerder al mee geëxperimenteerd en overweegt nu dergelijke apparaten te maken om te profiteren van Androids brede selectie aan apps en groter ecosysteem. Dat laat Lenovo-directeur Jay Parker weten.

“Ik geloof dat er een niche is in de markt waar plek is voor dit soort producten”, stelt hij in een recent interview. “Maar ik geloof niet dat ze tot de massa aanspreken.”

Microsoft
Leren omgaan met deze stap – en hoe veel of hoe weinig aandacht je eraan moet besteden – is een topprioriteit voor Satya Nadella, Microsofts kersverse CEO. In eerste instantie was Microsoft tegen apparaten met een duaal besturingssysteem, maar tijden veranderen. Zo ook de mening van Microsoft.

Het bedrijf twijfelt zelfs of het telefoonfabrikanten moet benaderen met de vraag of ze toestellen willen ontwikkelen die zowel Android als Windows Phone draaien.

Chris Flores, communicatieadviseur voor Windows, geeft aan dat het onduidelijk is hoe goed dergelijke apparaten verkopen. En dat twee besturingssystemen op één apparaat erg verwarrend kan zijn voor de consument. Microsoft houdt de markt echter goed in de gaten.

“We kijken er allemaal naar, ons afvragend wat de consument zou willen”, zegt Flores. “Meer keuze is altijd goed voor de consument, maar ik denk dat Windows een fantastisch geïntegreerd, goed uitwerkt product is.”

Windows 8
In tegenstelling tot het rooskleurige beeld van Flores heeft Windows 8 het niet goed gedaan. In plaats van de computermarkt te redden, zoals verwacht, heeft het in 2012 uitgegeven besturingssysteem meer kwaad dan goed gedaan. Voor Microsoft en eigenlijk de hele sector.

Sindsdien is Microsoft bezig met het lek boven tafel halen en deze problemen oplossen in Windows 8.1. Maar zelfs met die veranderingen komt het besturingssysteem nog tekort.

Het is te hopen voor Intel en alle andere fabrikanten die werken aan apparaten met een duaal besturingssysteem dat een dergelijke strategie een positieve invloed heeft op de computerindustrie. 

Android wint terrein
Krzanich beweert dat de fabrikanten meer opties willen. Maar wat ze eigenlijk willen is de klant voorzien van een totaalpakket – de keuze tussen Windows en Android wegnemen. Want naarmate de tijd vordert wint Android steeds meer terrein, dus als het op kiezen aankomt, trekt Windows aan het kortste eind.

Creëert het samenvoegen van Android en Windows een winnende combinatie? Tot nu toe lijkt het meer op een geinige functie dan een bruikbaar systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business