Nieuws

Led-lantaarnpalen ook goed voor je mobiel bereik

Met de toename van het aantal inwoners in stedelijke gebieden groeit ook de vraag naar goede en snelle mobiele verbindingen. Philips en Ericsson komen met een oplossing.

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in een stad. Volgens de Verenigde Naties leeft in 2050 zelfs zeventig procent in een stedelijk gebied.

De toename van het aantal inwoners heeft niet alleen invloed op het verkeer op de weg, maar betekent ook dat mobiele apparaten met elkaar gaan strijden voor ruimte op het breedbandnetwerk. De verwachting is dat het mobiele dataverkeer de komende vijf jaar groeit met een factor tien.

[related_article id=”161563″]

Daarom hebben Philips en Ericsson de handen ineengeslagen. Samen proberen ze twee vliegen in één klap te vangen.

Zero Site
De nieuwe Zero Site-lantaarnpaal maakt gebruik van ledverlichting. Hiermee kan een stad tot tachtig procent op energie besparen. De nieuwe lichtbron wordt weggezet als "licht als service". Niet alleen is het energieverbruik efficiënt, er zit ook ruimte in de palen voor telefoonproviders om een infrastructuur voor het breedbandnetwerk te installeren.

Het idee hierachter is dat steden efficiënter kunnen omgaan met de infrastructuur die reeds bestaat. Daarnaast lossen ze het probleem op van de hoge mobieledatacapaciteit, waarbij het lastig is om goede plekken te vinden voor het aanbrengen van de infrastructuur.

In onderstaande infographic wordt (in het Engels) uitgelegd hoe Zero Site werkt:

Internet der dingen
“Deze nieuwe led-lantaarnpaal is een goed voorbeeld waarbij het internet der dingen tot leven wordt gebracht. Het demonstreert dat de mogelijkheden van licht verdergaan dan enkel verlichting”, stelt Frans van Houten, directeur van Philips.

“Wij bieden licht als een service die schaalt met de behoefte van de stad. We reiken het stadsbestuur de mogelijkheid om zijn inwoners een beter verbonden, energie-efficiëntere en veiligere omgeving te bieden. Daarbij besparen we op het budget, dat vervolgens ingezet kan worden om de leefbaarheid te verbeteren.”

Risico
Het is een interessant voorstel. Maar zoals David Meyer laat weten op Gigaom, moeten steden voor het maken van een dergelijke investering eerst het een en ander op een rijtje zetten. “Het baart me zorgen dat de apparatuur van een enkele telecomprovider verweven wordt in het uiterlijk van de stad. Loop je daarmee niet het risico dat je de stad op "slot" gooit, waardoor je voor een lange tijd vastzit aan Philips en Ericsson?”

Dus hoewel Zero Site een zeer interessant product is, is het niet zonder risico voor gemeenten.

Philips-jaarverslag: Levens verbetern
Tevens komt Philips deze week met het jaarverslag over 2013. Daarin is te lezen dat het bedrijf in 2025 het leven van drie miljard mensen wil verbeteren. Daarbij richt het zich onder meer op de zorg. Het aantal zestigplussers verdubbelt tussen 2000 en 2050.

Een ander speerpunt van Philips is mensen efficiënter om laten gaan met energie. Wereldwijd wordt bijna een vijfde van de elektriciteit gebruikt voor verlichting. Het bedrijf is van mening dat dit met veertig procent teruggedrongen kan worden door over te stappen op energiezuinige oplossingen.

breedbandericssonledledverlichtingmobielnetwerknieuwsphilipsverlichtingzero site

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen