Nieuws

Kijk live en in HD naar de aarde vanuit het ISS

Vier highdefinitioncamera's, bevestigd aan het ISS, maken 24 uur per dag beelden van het ruimtestation en onze planeet. En wij kunnen meekijken.

De ruimte is van iedereen, al lijkt het soms om een elitaire bedoening te gaan. Wie geen astronaut is moet een astronomisch bedrag neertellen om een tripje te maken. En hoewel Richard Branson met Virgin Galactic de prijs van een adembenemend uitzicht zal doen dalen naar een paar honderdduizend dollar, is dat voor de meesten onder ons toch nog wat hoog gegrepen.

Een goedkope ruimtetrip zit er momenteel dus nog niet in, maar sinds kort kan je ook van thuis uit je ogen de kost geven. Dank daarvoor het HDEV-experiment.

[related_article id=”160734″]

HDEV, dat staat voor high definition earth viewing, heeft een simpel concept. De astronauten van het ISS plakten een doos met vier verschillende commercieel verkrijgbare highdefinitioncamera’s aan de buitenkant van hun ruimtestation, en wij kunnen op de grond meegenieten via een non-stop livestream, hier te bezichtigen. Op de website zie je ook waar het ruimtestation zich ergens bevindt ten opzichte van onze wereldbol.

Straling

De vier camera’s bevinden zich in een behuizing, maar ze worden blootgesteld aan de ongefilterde straling die altijd present is in de ruimte. Bedoeling is om na te gaan hoe de toestellen er op reageren. Zo willen ingenieurs een beter beeld krijgen van welke camera’s ze het best gebruiken met toekomstige missies.

NASA werkte samen met leerlingen van de middelbare school om het project te verwezenlijken en ook bij het streamen zijn teams van studenten betrokken.

Soyuz

Zolang het ISS langs de dagzijde van onze planeet zweeft krijg je prachtige beelden te zien. De camera’s zijn dusdanig gericht dat je niet alleen naar de aarde kijkt, maar ook stukken van het ISS zelf ziet. Zo toont een van de camera’s momenteel twee Russische Soyuz-ruimteschepen die aan het station bevestigd zijn. En op een ander beeld zie je iets wat op een zonnepaneel lijkt.

Voor nachtbeelden zijn de camera’s niet gevoelig genoeg. Aan de niet belichte kant van de aarde blijven de beelden dus teleurstellend zwart. De snelle zonsop- en -ondergangen zijn wel interessant, het ISS gaat van volledig daglicht naar pikdonker in slechts enkele seconden.

Af en toe krijg je ook een grijs scherm te zien, dat kan komen omdat er even tussen een van de vier camera’s gewisseld wordt, of omdat de downlink met de aarde even wegvalt. HD-beelden naar de aarde streamen is immers geen sinecure, en af en toe loopt er nog iets mis.

Kwestie van de samenzweringstheoretici voor te zijn: nee je ziet inderdaad geen sterren, en ja dat is normaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business