Nieuws

China bestempelt iPhone als gevaar voor nationale veiligheid

Een Chinese staatstelevisiezender vreest dat Apples iPhone een gevaar vormt voor de nationale veiligheid vanwege de Veelbezochte Locaties-functionaliteit.

De Chinese staatstelevisie heeft de iPhone van het Amerikaanse Apple bestempeld als een “gevaar voor de nationale veiligheid”. Dit zorgt voor nog een deuk in de toch al zeer broze relatie tussen beide landen op het gebied van cyberveiligheid.

De invloedrijke – en door de overheid gesponsorde – televisiezender China Central Television noemde volgens de Wall Street Journal de iPhone een gevaar voor de nationale veiligheid tijdens het middagjournaal afgelopen vrijdag. CCT bekritiseert de Veelbezochte Locaties-functionaliteit in Apples iOS 7-besturingssysteem. Wetenschappers zijn van mening dat mensen die toegang hebben tot de gegevens van deze dienst kennis kunnen van de Chinese belangen en zelfs staatsgeheimen.

[related_article id=”158256″]

Veelbezochte Locaties kun je vinden bij je instellingen. Het is een functionaliteit die gebruikers in staat stelt om het apparaat toestemming te geven te onthouden waar de telefoon overal komt. Het doel hiervan is om de gebruiker van krachtige en lokale informatie te voorzien.

Slechte relatie
Op het gebied van cyberveiligheid zijn China en de Verenigde Staten nooit beste vrienden geweest, maar de relatie wordt alleen maar slechter. Dit is vooral te danken aan de vorig jaar gelekte vertrouwelijke documenten door voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

Uit deze lekken blijken de wijdverspreide spionageactiviteiten van Amerika"s inlichtingendienst. Zo tapte de NSA onder meer in het geheim het netwerk af van de Chinese telecom- en internetgigant Huawei. Ook onthullingen dat de NSA had ingebroken bij de grote telecombedrijven om sms"jes te verzamelen viel in China niet in goede aarde. Net zo min als de constante aanvallen op het netwerk van de Tsinghua University.

De uitzending van afgelopen vrijdag begon ook weer over de gelekte documenten van Snowden. Volgens de WSJ werden de databases van Apple omschreven als goudmijnen. Volgens een Chinese ambtenaar moet Apple beseffen dat het een grote verantwoordelijkheid heeft als de opgeslagen gegevens ooit uitlekken en schade berokkenen.

Incidenten
De opeenstapeling van incidenten zorgt ervoor dat een oplossing voorlopig buiten beeld blijft. In mei escaleerde de toch al stroeve relatie tussen de twee landen verder toen Amerika vijf militaire hackers beschuldigde van het stelen van gevoelige informatie van Amerikaanse bedrijven die waardevol is voor het Chinese zakenleven.

Het Chinese Ministerie van Defensie plaatste in navolging daarvan de volgende reactie op zijn website: “Van WikiLeaks tot aan de Snowden-zaak, de hypocrisie en dubbele standaarden van de Verenigde Staten op het gebied van cyberveiligheid zijn al lange tijd overduidelijk.”

Slachtoffers
Apple is de laatste in een serie bedrijven die last heeft van de moeizame relatie tussen China en de Verenigde Staten. Eerder was Microsoft het slachtoffer nadat de Chinese media vragen had gesteld over de veiligheid van het Windows-besturingssysteem. Tevens heeft het Chinese Central Government Procurement Centre op computers van de overheid Windows 8 in de ban gedaan.

Het werkt ook de andere kant op. Het Chinese Lenovo staat op het punt IBM"s x86-serverafdeling over te nemen, maar Amerikaanse veiligheidsofficials en leden van het Committee on Foreign Investment in the United States (CIFUS) maken zich zorgen dat de verkoop kan resulteren in een kwetsbaarheid in de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business