Nieuws

Facebook Messenger: veel gedoe om niets

Inderdaad, Facebook Messenger wil van alles van je weten en toegang tot je toestel. Maar wat had je dan verwacht? Het is een app van Facebook!

Genoeg met het gezeur over Facebook Messenger, Facebooks nieuwe standalone app voor het versturen van berichten. Het is Facebook! Het bedrijf dat geld verdient door te kijken wat jij allemaal uitspookt op het net. Wat had je dan verwacht dat de berichten-app allemaal zou doen?

Een korte samenvatting voor degenen die pas net kennismaken met deze storm in een glas water. In april kondigt Facebook aan dat het de chatfunctie gaat verwijderen uit zijn apps voor Android, Windows Phone en iOS. In plaats daarvan moeten gebruikers Facebook Messenger downloaden om te chatten met vrienden. Het argument dat het sociale netwerk daarbij aanvoert is dat de nieuwe app tot twintig procent sneller is dan de algemene Facebook-app.

[related_article id=”158578″]

Extra mogelijkheden
Behalve het versnellen van je berichten, biedt Facebook Messenger de mogelijkheid om foto"s te versturen en gratis VoIP-gesprekken te voeren met je vrienden. Kort door de bocht is het dus gewoon een berichten-app met VoIP-opties. Dat is bijna hetzelfde als Google Hangouts of elke willekeurige andere berichten-app.

Dus vanwaar alle verontwaardigde reacties?

Om te beginnen verplicht Facebook je een nieuwe app te downloaden. Dat betekent verandering! En daar houden we met z"n allen niet van. Terwijl je toch juist bij Facebook daar inmiddels aan gewend zou kunnen zijn, want het voelt alsof de interface en de privacyregels bijna maandelijks veranderen.

Je kunt overigens nog steeds berichten versturen zonder Facebook Messenger. Surf met je smartphone of tablet gewoon via je browser naar de mobiele website van Facebook en chatten maar. Dat is alles.

Toegang tot toestel
De mensen zijn vooral verontwaardigd omdat Facebook toegang tot heel veel diensten op je apparaat vraagt. Dat is inclusief het gebruik van je microfoon, het bekijken van je contactenlijst, het neuzen in je sms"jes en het bijhouden van je locatie.

Mensen, doe toch eens rustig. Facebook gebruikt de microfoon voor de VoIP-gesprekken en het opnemen van geluidsberichten. Waarvoor dacht je dan dat de microfoon gebruikt zou worden? En je contactenlijst? Hoe kun je met je vrienden praten als de app niet eens weet wie je vrienden zijn?

Hoezo privacy?
Over het neuzen in je sms"jes. Hoe denk je dat het versturen ervan überhaupt werkt? De berichten vliegen niet direct van de zender naar de ontvanger zonder te stoppen. In plaats daarvan gaan ze naar een short message service-server, waar ze al dan niet gearchiveerd worden. Neem bijvoorbeeld [de Amerikaanse provider] Verizon. Die bewaarden in 2010 sms"jes vijf dagen. Daarna is het er niet beter op geworden.

En tenslotte houden tegenwoordig heel veel applicaties je locatie bij. Facebook doet dit uiteraard omdat het sociale netwerk wil weten of je dichter bij een McDonald"s of een Starbucks bent. Facebook leeft namelijk bij de gratie van zijn adverteerders. Hoe meer ze over ons weten, hoe makkelijker het is om advertenties te verkopen.

Je kunt dus stellen dat deze stap op geen enkel punt afwijkt van het normale gedrag van Facebook. Als je echt iets om je privacy geeft moet je simpelweg geen account aanmaken op het sociale netwerk. Je weet bijvoorbeeld toch dat Facebook registreert welke websites jij nog meer bezoekt?

Nooit privé
Dit is de simpele waarheid: Facebook, en zijn apps, zijn nooit privé geweest. Het enige wat nu gebeurt met Facebook Messenger is dat mensen zich weer eens realiseren hoe weinig privacy ze eigenlijk hebben online. Over een maand hoor je hier niemand meer over en gebruikt iedereen vrolijk de nieuwe app om net als voorheen berichten te sturen aan vrienden, familie en collega"s.

Dit is dus niks nieuws. Al in 2001 schreef ik over privacyproblemen met berichtendiensten. In die tijd betekende mobiel computeren nog dat je rondliep met een laptop van een paar kilo op Windows XP, of een Apple iBook.

Wil je berichten versturen, VoIP, videobellen én echte privacy? Dan moet je, net als in 2001, je eigen diensten draaien met programma"s als IBM Sametime, BigAnt en Microsoft Lync. Gaat je voorkeur uit naar openbron? Dan kom je uit bij het Extensible Messaging and Presence Protocol met diensten als Openfire en Prosody. Als je gebruikmaakt van een publieke berichtenserver ben je hoe dan hoe afhankelijk van de grillen van de provider.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business