Nieuws

Facebook wil je slimme huis bedienen

Facebook helpt om een slimme batterij naar je rookdetector de brengen. Het gadget rust iedere oude detector uit met een wifi-verbinding. Handig, maar is dat wel zo'n goed nieuws?

In 2013 kocht Facebook Parse. Het Parse-platform biedt software-infrastructuur voor onder andere het internet der dingen, een veld waarin ook Zuckerberg zich wil laten gelden. Dat kondigde het sociale netwerk en Parse gisteren aan tijdens de F8-ontwikkelaarsconferentie. Samen leveren ze tools aan ontwikkelaars die toelaten om apps te maken waarmee toestellen vanop afstand worden bedient.

Roost

De Roost Smart Battery is het eerste product dat zal samenwerken met Parse en Facebook. Het toestel, ontwikkeld door een Belg, zelf ziet er uit als een 9 volt-batterij, omdat het dat ook is. De batterij is echter uitgerust met extra sensoren en een wifi-verbinding. Steek je ze in je oude rookdetector, dan stuurt de Roost meldingen naar je smartphone wanneer het alarm af gaat. Bovendien krijg je tijdig een waarschuwing wanneer de batterij dreigt plat te lopen.

[related_article id=”158578″]

De Roost is het resultaat van een succesvol kickstarterproject dat op het einde van vorig jaar zijn doel bereikte. De eerste slimme batterijen moeten vanaf het tweede kwartaal van dit jaar de consument bereiken. Wanneer het zover is zal de bijhorende app dus via Parse werken. Of Facebook gewoon als bedrijf investeert in het internet der dingen, dan wel Parse direct wil linken aan het sociale netwerk, is onduidelijk. Een optie waarmee je rookdetector automatisch op je tijdslijn zet dat je huis in lichterlaaie staat, lijkt ons in ieder geval de moeite.

Wat met privacy?

De zet van Facebook komt er op een moment dat de bewustmaking omtrent de veiligheid van het internet der dingen stilaan toeneemt. Zo stelden onderzoekers van iMinds en de KU Leuven nog net vast dat de klassieke architectuur van het internet der dingen te wensen overhoudt. De onderzoekers pleiten voor een model waarbij er zo weinig mogelijk data wordt gecentraliseerd en opensource-software de norm is. Dat moet volgens iMinds transparantie en privacy in de hand werken.

Een model waarbij een aanzienlijk deel van de IoT-catalogus gelinkt is aan Facebook druist natuurlijk rechtstreeks in tegen die vaststelling. Naast je persoonlijke informatie en je sociale status weet Facebook binnenkort misschien ook wanneer je thuis bent en de verwarming op staat, hoe zuinig je bent, en wanneer je woonst in brand staat. En overzichtelijk kunnen we de privacy-overeenkomst van Facebook nu niet meteen noemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business