Nieuws

Updateproces Windows 10 maakt proefkonijn van consument

Microsoft introduceert updates in drie versnellingen voor Windows 10. Zo krijgen bedrijven bepaalde updates pas wanneer de consumenten die grondig hebben uitgetest.

Microsoft positioneert Windows 10 als het laatste besturingssysteem dat je ooit zal nodig hebben. Het OS omvat niet enkel desktops, tablets en smartphones maar is ook geschikt voor zowel consumenten als in een professionele setting en dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Microsoft wil Windows 10 immers gradueel van nieuwe functies voorzien. Denk in de lijnen van Windows 8 en Windows 8.1. Een leuk idee voor de consument, maar één dat bedrijven doet huiveren.

Versnellingen

Een update naar een nieuwe versie van Windows 10 kan problemen opleveren in sectoren waar de IT-infrastructuur erg gevoelig is aan niet geteste wijzigingen. In grote bedrijven of kantooromgevingen kan een update met onverwachte bijwerkingen roet in het eten gooien terwijl eventuele problemen voor bijvoorbeeld de financiële sector of computers van de luchtverkeersleiding ronduit desastreus zijn.

[related_article id=”161452″]

Om tegemoet te komen aan die situatie introduceert Microsoft een updatesysteem met drie versnellingen. De eerste variant is gericht op consumenten en verschilt niet van wat je vandaag gewend bent. Updates worden gemaakt, getest en integraal doorgevoerd via Windows Update. Zo heb je altijd de nieuwste functies ter beschikking maar zal je van tijd tot tijd ook problemen ondervinden. Het afgelopen jaar toonde Microsoft immers aan dat niet elke update even stabiel is.

Iedereen proefkonijn

Voor bedrijven en kantooromgevingen is er een tweede updatetraject dat iets trager verloopt: het Current brach for Business”-traject. Updates worden hier niet direct doorgevoerd. Een nieuwe functie moet zich eerst bewijzen in de consumentenmarkt zodat eventuele onverwachte bijwerkingen ontdekt en verholpen worden voordat het bedrijf er mee aan de slag gaat. Zo wordt het risico op eventuele problemen drastisch verkleind maar kan een IT-manager de systemen wel inschrijven op Windows Update. De last van manueel updatemanagement valt zo weg, wat volgens Microsoft een flinke tijdsbesparing met zich mee brengt. Bovendien krijgt IT-personeel extra tijd om een update te evalueren.

Het traject maakt van de eerste groep gebruikers een soort testpubliek. Hoewel het natuurlijk de bedoeling is dat updates vlekkeloos verlopen gaat Microsoft er van uit dat het minder erg is wanneer er iets misloopt op de computer van een gewone gebruiker. Een tijdelijk probleem daar is volgens de softwaregigant ondergeschikt aan het gemak van snelle toegang tot nieuwe en betere functionaliteit.

Geen nieuwe functies

Tot slot bestaat er een updateservice voor wat Microsoft Mission Critical-systemen noemt. Dat zijn de computers van bijvoorbeeld fabrieken of verkeerstorens. Eventuele nieuwe functies laten het IT-departement van dergelijke organisaties koud: Windows moet stabiel draaien en daarmee is de kous af. Computers die ingeschreven zijn op deze vorm van updates krijgen dus geen nieuwe functies. De ondersteuning krijgt de naam “Long Term Servicing Branch” mee.

Wat iedere versie van Windows wel gelijktijdig ontvangt zijn de beveiligingsupdates. Die rollen automatisch binnen via Windows Update, zelfs wanneer de functionaliteitsupdates later of niet gepland staan. Natuurlijk kan het IT-departement updates ook manueel beheren wanneer dat gewenst is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business