Nieuws

Waarom het niet uitmaakt of Windows 10 de laatst versie is

Al bijna een jaar gaan de geruchten dat Windows 10 de laatste versie van Windows ooit is. Wat heeft dit voor gevolgen? Niet zo veel.

Zoals Microsoft vorig jaar duidelijk maakte door "Windows 9" over te slaan bij de aankondiging van Windows 10 als opvolger van Windows 8, zeggen versienummers niet zoveel. Daarom zijn al die discussies over dat Windows 10 de “laatste versie van Windows” is nergens voor nodig.

Veel Windows-watchers beweren al een tijdje dat Threshold (Windows 10) de laatste grote versie van het besturingssysteem is. Microsoft Developer Evangelist Jerry Nixon zei vorige week hetzelfde op Ignite tijdens een sessie met de naam Tiles, Notifications and Action Center.

[related_article id=”161452″]

Zet de vetgedrukte koppen maar vast klaar om te verkondigen dat Windows 10 nu officieel is aangekondigd als het einde van het Windows-pad. Degenen die hebben opgelet weten dat Windows 10 technisch gezien niet de laatste release is. Het kan wel zo zijn dat het de laatste uitgave is met een versienummer, maar dat heeft alles met marketing te maken.

Microsoft blijft Windows 10 regelmatig updaten met veiligheidsupdates, patches en nieuwe functionaliteiten. Wie zich aanmeldt voor de gratis Windows-upgradedeals van Microsoft – consumenten met Windows 7 en 8 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10 – geven als onderdeel van de deal aan dat ze alle verdere updates automatisch krijgen aangeleverd via Microsoft.

Wil je niet alle updates en de levering ervan vertragen en aanpassen aan je eigen tempo? Dan kun je kiezen voor de Windows Update for Business-route. Als je hiervoor gaat kun je ervoor kiezen om enkel en alleen veiligheidsupdates te ontvangen. 

Overigens is Patch Tuesday niet dood, in tegenstelling tot sommige berichten. “Windows Update for Business neemt de verantwoordelijkheid voor het tijdig en gratis verspreiden van veiligheidsupdates voor consumenten. Klanten die ervoor kiezen zelf de updates te ontvangen krijgen deze op de tweede dinsdag van de maand”, zegt een woordvoerder van Microsoft.

Microsoft kan er bij elke set van updates voor kiezen om Windows 10 uit te roepen tot een nieuwe versie. Er staan al drie grotere updates klaar op de tijdlijn van Windows 10; een update in het najaar (mogelijk oktober), een update volgend jaar lente en nog eentje in het najaar van 2016 (de laatste twee hebben samen de codenaam Redstone gekregen).

De kans is klein dat Microsoft hier het label Windows 11 of 12, of zelfs 13 aanhangt, juist omdat het bedrijf de klant bekend wil maken met het principe Windows als een dienst. Daarnaast wil Microsoft meer klanten die allemaal dezelfde versie van Windows gebruiken. Dat is op te maken uit de doelstelling: Windows 10 op meer dan een miljard apparaten in 2018.

Puntje bij paaltje: geen paniek. Windows 10 is niet het eindstation. Patch Tuesday bestaat nog steeds. Internet Explorer 11 is nog steeds beschikbaar. De woorden en positie zijn misschien anders, maar zeker voor zakelijke klanten blijft de Windows-ervaring grotendeels hetzelfde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business