Nieuws, Tips

Welk mobiel ecosysteem past het best bij jou?

Android, Windows Phone of iOS: allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Ik analyseer ze alle drie, zodat jij kan uitmaken welk ecosysteem jou op het lijf geschreven is.

Vraag aan een iPhonegebruiker welke smartphone je moet kopen, en hij zal zonder verpinken de iPhone aanraden. Ook een Androidgebruiker is er van overtuigd dat zijn keuze de beste is en wie met een Windows Phone rondloopt, is daar meestal ook erg tevreden van. Uitmaken welk ecosysteem jou op het lijf is geschreven, is dan ook geen sinecure. Speciaal voor jou zal ik hier persoonlijke voorkeur en subjectieve mening overstijgen om je een objectieve analyse van de drie besturingssystemen te geven. Allemaal hebben ze hun goede en hun slechte kantjes, wat de vraag “wat is het beste OS?” nutteloos maakt. De echte vraag luidt als volgt: Wat is het beste ecosysteem voor jou?

iOS: gesloten maar stijlvol

iOS en het bijhorende Apple-ecosysteem is het eenvoudigst om te bespreken. Er bestaat namelijk maar één fabrikant van de toestellen: Apple zelf. Zo weet je steeds waaraan en waaraf, al betaal je daar een letterlijke en een figuurlijke prijs voor.

iOS is het mobiele besturingssysteem dat je terugvindt op de iPhone en de iPad. Omdat Apple zowel het OS als de hardware fabriceert, zijn de software en de toestellen erg goed op elkaar afgestemd. Het besturingssysteem zelf is gemaakt met eenvoud en stijl in het achterhoofd. Het minimalistische design is een streling voor het oog. Omdat Apple de volledige controle behoudt over het OS, maar ook over de apps die in de Store verschijnen, zien applicaties en icoontjes op de iPhone er steeds mooi uit. Dat impliceert wel dat iedere iPhone er bijna hetzelfde uitziet.

Samenspel

Die lijn van eenvoud trekt Apple verder in de integratie van de iPhone en de iPad met de rest van het Apple-ecosysteem. Alle Apple-producten spelen samen zonder dat je technische zaken moet configureren. Wie in een huis met een Macbook, een iMac en Apple-tv woont, zal zijn iPhone onmiddellijk met alle andere toestellen kunnen gebruiken.

Gesloten

Het gebruik van de iPhone is erg eenvoudig, al moet je geen mirakels verwachten. Wie geen ervaring heeft met iOS zal ook aan dit besturingssysteem moeten wennen. Aanpasbaarheid moet je hier niet verwachten: al je geïnstalleerde applicaties verschijnen op één van de hoofdschermen waardoor je kan bladeren. Het grote voordeel van de iPhone is meteen ook het grootste nadeel: de geslotenheid van iOS impliceert dat alles op elkaar is afgestemd, maar het zorgt er ook voor dat je maar weinig kan doen. Een app installeren die niet in de Store staat is dan ook zo goed als onmogelijk.

Geld voor design

Verder speelt de iPhone heel slecht samen met toestellen die niet van Apple zijn. Sterker nog, Apple heeft opzettelijk moeite gedaan om het besturingssysteem incompatibel te maken met pakweg Android of Windows Phone.

Kies je voor een iPhone, dan kies je over de ganse lijn voor Apple. Vergeet bovendien niet dat een iPhone erg duur is. Dat geld gaat naar de exclusiviteit en het design, en niet naar de hardware. Die is immers een stuk minder waard dan wat je in vlaggenschepen van de concurrentie vindt. Er is niets mis met betalen voor design en eenvoud, zolang je maar beseft dat het geld niet naar unieke functies of sterke prestaties gaat.

De iPad is een ander verhaal. Niet alleen is dat toestel veel competitiever geprijsd, het app-aanbod voor tablets is bij iOS het beste van alle drie de ecosystemen. Het gaat hier dan om specifiek op tablet gerichte applicaties en spelletjes.

Android: krachtig en uitgebreid

Android is een goed besturingssysteem dat vaak geïnstalleerd wordt op slechts smartphones. Een goede Androidervaring begint bij de keuze van een goed toestel, en daar knelt het schoentje.

Android is van Google maar Androidtelefoons worden door zowat alle fabrikanten gemaakt. De grote diversiteit aan toestellen zorgt er voor dat je voor 150 euro een Android-smartphone koopt die alles kan dat een high-end Androidtoestel of zelfs een iPhone ook kan. Waar zit het verschil dan? Rekenkracht voor geavanceerde spelletjes, scherm- en bouwkwaliteit en de camera zijn de voornaamste onderdelen waarop gespaard wordt. Koop je een high-end smartphone met Android, dan heb je één van de krachtigste telefoons van het moment te pakken. Noch Windows Phone noch iOS kan tippen aan de rauwe kracht van een dure Android-gsm.

Open

Android is, in tegenstelling tot iOS, gekenmerkt door zijn openheid. Applicaties haal je idealiter uit de uitstekende Play Store, die een stuk overzichtelijker is dan de winkel van Apple, maar ook zelf apps online downloaden gaat. Een Androidtelefoon werkt een beetje zoals een Windowscomputer. Je hebt één of meerdere hoofdschermen die de functie van bureaublad vervullen. Je plaatst er snelkoppelingen naar veelgebruikte apps op, net als widgets. De App-drawer vergelijk je best met de startknop van Windows. Achter die startknop vind je al je applicaties. Dit menu lijkt heel erg op het hoofdscherm van iOS, waar je op dezelfde manier door apps bladert.

Rommelig

Android en iOS zijn niet zo heel verschillend in manier van werken. Kom je van een iPhone, dan ben je Android op enkele dagen gewoon en andersom. Een Android-telefoon ziet er, net door die aanpasbaarheid, vaak een stuk slordiger uit dan een iPhone, al introduceert Google met Android 5.0 z’n eigen strakke designtaal, en dat zie je.

Fabrikanten van Android-telefoons hebben helaas de onhebbelijke gewoonte om een eigen schil (een soort thema) over Android te installeren. Sommige schillen zijn lelijk en onhandig, houdt daar rekening mee wanneer je een nieuw toestel koopt.

Lelijke tablet-apps

Het grootste nadeel van Android is samengevat de moeilijkheid bij het kiezen van een goede telefoon. Zodra je die te pakken hebt heeft het OS grenzeloze mogelijkheden. Android kan alles en is compatibel met alles. Om een Androidtelefoon te gebruiken heb je wel een Google-account nodig. Daaraan zijn al je gegevens gekoppeld. Van Google krijg je meteen 15 GB aan opslagruimte, drie keer zoveel als wat Apple biedt.

Wat tablets betreft blijf je bij Google wat op je honger zitten: apps ontwikkeld voor de Android-tablet zijn zeldzaam. Meestal zit je opgezadeld met uitgetrokken versies van telefoon-applicaties en dat is jammer.

Windows Phone: eenvoud en budget

Windows Phone hinkt achterop wat marktaandeel betreft. Daar zijn goede redenen voor, maar wie een eenvoudige en goedkope smartphone wil vind nergens beter.

Windows Phone heeft een probleem: weinig mensen gebruiken het besturingssysteem, dus app-ontwikkelaars laten het snel links liggen. Dat maakt de Windows Store een kneusje: het app-aanbod is bedroevend. Resultaat: met een Windows Phone kan je niet zoveel doen als met een iPhone, laat staan met een Android-telefoon.

Een telefoon met Windows is dan ook weggelegd voor mensen die geen speciale dingen willen doen met hun toestel. Wil je een smartphone om de belangrijkste basisfuncties te gebruiken, dan ben je hier aan het juiste adres. De tegel-interface van Microsoft ken je van het startscherm van Windows 8 en is erg eenvoudig. Belangrijke functie krijgen een grote gekleurde tegel, ideaal dus voor mensen die hun eerste stapjes zetten in de wereld van de slimme telefoon.

Kleurtjes

Wie tevreden is met de basisfunctie en geen zaken heeft in de (slordige) menu’s krijgt wel een mooi en kleurrijk toestel. De high-end exemplaren hebben te weinig functies voor hun geld, maar prijs-kwaliteit is Windows niet te verslaan voor de budgetbewuste consument. Voor 80 euro heb je al een Windows Phone die vlot en probleemloos draait. Mag het toch iets meer kosten, dan kan je genieten van de traditioneel uitstekende camera. Ook de schermen van de Windows Phones verdienen vaak een pluim. Zelfs echte budgettoestellen doen het al bij al goed.

Upgrade

Windows Phone is in grote mate een besturingssysteem in wording: wanneer Windows 10 deze zomer uitkomt krijgen ook de telefoons een upgrade van Microsoft. Je telefoon moet vanaf dan naadloos integreren met je computer, zodat je bijvoorbeeld op je laptop een document kan typen waarna je het op de trein op je smartphone naleest, zonder dat je daar speciaal iets voor moet doen.

Google

Op de tabletmarkt is Windows een buitenbeentje. Zowel iOS als Android draaien zowel op de mobiele telefoon als de tablet, maar Windows Phone draait enkel op smartphones. Op tablets vinden we een versie van het volledige Windows besturingssysteem terug. Zo kan je alle (lichte) Windowssoftware wat het gebrekkige app-aanbod deels compenseert. Google en Windows houden niet van elkaar zodat er geen officiële Google-apps beschikbaar zijn in het Windows Phone-ecosysteem. Dat kan, gezien de populariteit van de Google-diensten, voor sommigen een groot probleem zijn.

Buitenbeentjes

Naast de drie grote besturingssystemen bestaan er ook nog enkele kleintjes. BlackBerry, ooit een gigant, is de bekendste maar er zijn ook vandaag nog ontwikkelaars moedig genoeg om een eigen OS uit de grond te stampen.

Ubuntu

Linux maakt zijn intrede op de mobiele telefoon met de Aquaris E4.5. Dat toestel is bedoeld voor de liefhebbers. De mobiele versie van het op Linux gebaseerde besturingssysteem staat nog in haar kinderschoenen zodat de functionaliteit beperkt is. Wie van Linux houdt of graag prutst met de laatste nieuwe snufjes kan zich hier uitleven. Vooral de visie achter Ubuntu voor smartphones is verfrissend. Apps draaien hier niet in hun aparte hokje, maar vormen een onderdeel van een groot aanpasbaar systeem. Denk aan een soort startpagina gevuld met de content van verschillende applicaties. Bovendien is het interessant om te zien waar Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, naartoe wil. Volgens voorlopige plannen zal de telefoon in de toekomst dienst kunnen doen als volwaardige Linux-computer wanneer je de juiste randapparatuur aansluit.

Firefox OS

Mozilla waagt zich aan een eigen besturingssysteem met Firefox OS. De software heeft erg veel weg van een budgetversie van Android en toestellen met het besturingssysteem zijn dan ook gelijkaardig in gebruik. Firefox OS is echter nog lichter dan Android, en richt zich bijgevolg helemaal op budgettoestellen. Bij ons zal je even moeten zoeken om een Firefoxtelefoon te pakken te krijgen, maar in opkomende markten staan de Mozilla-telefoons hun mannetje.

BlackBerry

Blackberry sterft. Misschien kan het merk zich nog herpakken maar momenteel klampt het zich vast aan een schijn van relevantie. Dat is jammer, want BlackBerry-toestellen zijn nochtans uitstekend. Vooral het toetsenbord kan nog steeds mensen bekoren. Helaas heeft het merk het moeilijk om uit te leggen waarom je nu net voor BlackBerry moet kiezen en om eerlijk te zijn weet ik het ook niet. Het OS werkt wel goed en multitasken gaat vlot, maar het app-aanbod is te beperkt. Klein lichtpuntje: Android-apps draaien sinds kort op het Blackberry-besturingssysteem. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een Android-telefoon kopen.

Tizen

Tizen is het kanon dat Samsung op Android wil richten. Het eigen besturingssysteem lijkt heel erg op Android met daarover de Touchwiz-schil van de fabrikant. Een eengemaakt design, kleurtjes en afgeronde icoontjes zijn tiperend voor het OS, maar wie voorbij de kleurtjes ziet ontdekt weinig verschil met de functionaliteit van Android. Tizen moet Samsung onafhankelijker maken van Google, maar het OS slaat voorlopig niet echt aan bij ontwikkelaars. Tizen-smartphones zijn dan ook zeldzaam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business