Nieuws

HP kaapt primeur Surface Phone weg met Elite X3

Ondanks de vele geruchten rond een Surface Phone is het HP dat als eerste met een echte computertelefoon komt, compleet met eigen ecosysteem.

Terwijl MWC volop aan de gang is, komen er steeds meer nieuwtjes naar buiten. HP sluit zich aan bij Samsung, LG, HTC en Huawei en komt zelf met een verrassend nieuw ecosysteem: de Elite X3. De basis van het hele systeem is een 6 inch smartphone met een volledige Windows 10-kern binnenin. Microsoft ziet zo de kaas van zijn brood gegeten.

Zakelijke klanten

De telefoon richt zich voornamelijk op de zakelijke markt, met tal van beveiligingsfuncties en accessoires die het ecosysteem aanvullen. Zo is er een docking station om het toestel met een scherm en toetsenbord te verbinden, en een zogenaamde ‘Thin Client’: een laptopachtige zonder eigen processor of geheugen, puur bedoeld om te gebruiken in tandem met de smartphone. Om het hele systeem te vervolledigen krijgen kopers, mits de aanschaf van een abonnement, toegang tot de cloudgebaseerde HP Workspace software waarmee gebruikers tal van Windows-apps kunnen virtualiseren.

Stevige ingewanden

De Elite X3 maakt gebruik van Qualcomms nieuwe Snapdragon 820 met een 64-bit quad-core Kryo CPU, een Adreno 530 GPU, 4 GB DDR4 RAM-geheugen en 64 GB intern geheugen. Met behulp van microSD-kaartjes kan het geheugen worden uitgebreid tot 2 TB.

De speakers zijn verzorgd door Bang & Olufsen, het scherm is vervaardigd uit Gorilla Glass 4 en de camera’s zijn zeker te pruimen, met een 8 MP-variant vooraan, voor zakelijke Skype-gesprekken. Batterijgewijs bevat het toestel een stevige krachtbron van 4150 mAh, het meeste dat we ooit al in een smartphone zagen.

Ook voor de veiligheid heeft HP zich goed laten gaan, met een vingerafdrukscanner, een irisscanner, qualcomms geïntegreerde Haven Security Suite, beveiliging die eigen is aan Windows 10 (zoals Bitlocker 128-bit-encryptie) en enkele toevoegingen van HP zelf. Tevens is er VPN-ondersteuning op appniveau. Voor de onhandigere medemens is de telefoon stof-en waterdicht tot op 1 meter gedurende een half uur. Het toestel zou ook een val van 4 meter op composietmaterialen moeten overleven.

Dock en monitor

Om van de telefoon een waardig werkstation te maken, voorziet HP een docking station. Via usb kunnen gebruikers een toetsenbord en een muis aansluiten, een scherm wordt aangesloten via DisplayPort. Tevens is er een usb-C-aansluiting voorzien en een ethernetpoort. Wanneer de gebruiker zijn Elite X3 in het dock zet, wordt de snellaadfunctie van de telefoon geactiveerd.

Ten slotte stelde HP zijn draagbare schermoplossing voor: de ‘Mobile Extender’. Deze laptop die geen laptop is, is zo de ideale compagnon voor de mobiele zakelijke gebruiker. Het toestel heeft geen eigen processor of geheugen, waardoor het enkel kan gebruikt worden in tandem met de Elite X3. Het weegt 1 kilogram, bevat twee usb-C-poorten en speakers die opnieuw ontworpen werden door Bang & Olufsen. Het scherm telt 12,5 inch.

Kip met de gouden eieren?

Het is afwachten of HP met zijn nieuwe ecosysteem goud in handen heeft. Vooreerst kennen we nog geen prijs, weten we enkel dat de toestellen ‘deze zomer’ te koop zullen zijn en lijken heel wat belangrijke functies enkel toegankelijk mits abonnementen. Het is onduidelijk of één all-inclusive abonnement volstaat, of dat gebruikers verschillende licenties moeten voorzien.

HP werkt namelijk ook nog eens samen met Salesforce, waardoor Salesforce1 voorgeïnstalleerd staat op elke Elite X3, al staat in de kleine lettertjes te lezen dat een abonnement nodig is. Ook voor de virtualisering van Windows-apps met HP Workforce is een abonnement nodig. Het succes lijkt te gaan afhangen van het totale prijskaartje.

Ontdek al het nieuws van MWC 2016.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business