Nieuws

DJI’s nieuwste drone is slim en opvouwbaar

Eind 2016 moeten drones vooral draagbaar zijn. DJI gaat GoPro en Yuneec achterna met een compacte en plooibare drone voor onderweg.

Op IFA pakte Yuneec uit met de Breeze en GoPro lanceerde eerder deze week de Karma. Beide drones zijn ontworpen met de consument in het achterhoofd en hebben als troef dat ze compact en opvouwbaar zijn. Zo kan je er eenvoudig mee op wanden. Dronegigant DJI is door beide toestellen in snelheid gepakt, maar dat laat de fabrikant niet aan zijn hart komen. De Mavic Pro is het antwoord van de Drone-bouwer op zijn concurrenten.

Klein

Hoewel DJI ons niet verklapt hoe groot de drone precies is, suggereren foto’s dat het de Mavic Pro in opgevouwen configuratie niet veel groter is dan 25 cm x 10 cm x 10 cm. Het ding past zo eenvoudig in een tas. DJI spreekt van een formaat vergelijkbar met dat van een fles water.

De Mavic heeft een bereik van 7 kilometer en een autonomie van 27 minuten op één lading, wat best lang is. De  Breeze van Yuneec haalt amper de helft. De drone heeft vier opvouwbare armen en propellers die garant staan voor het kleine formaat. In tegenstelling tot DJI’s andere (en grotere) drones, hoef je de propellers bovendien niet manueel te bevestigen voor iedereen vlucht. Je kan de drone in je onmiddellijke omgeving bedienen met een smartphone, of kan je kiezen voor een volwaardige controller voor meer bereik. In minder dan een minuut moet het ding uit je tas en in de lucht zijn.

Slimme systemen

Waar de Breeze klein, licht en eenvoudig is, maakt DJI met de Mavic geen compromissen. De drone is uitgerust met een gans sensorpakket dat onder de naam FlightAutonomy schuilt. De camera’s en sensoren zorgen er samen met gps voor dat de drone slim genoeg is om zichzelf door complexe omgevingen te sturen. Zo kan je de drone als beginner besturen met enkele eenvoudige gebaren terwijl het tuigje zelf obstakels (of mensen) omzeilt. Met ActiveTrack laat je de drone dan weer mensen of wagens achtervolgen. Tot slot kan je de Mavic vragen om een vaste hoogte boven de begane grond te bewaren, zodat je over een heling kan racen zonder dat het toestel zich in de struiken zal boren.

Belgisch roet

[related_article id=”179544″]Een kanttekening is hier relevant. De drone heeft een laag gewicht en mag dus zonder brevet gebruikt worden in België, zolang je lager dan 10 meter blijft. In principe vallen de slimme functies volgens ons toch minstens gedeeltelijk onder de noemer autonoom vliegen, wat sinds de nieuwe dronewetgeving verboden is. In het Belgenland is laag bij de mensen vliegen zonder AI-hulp met andere woorden als veiliger bestempeld dan hoog boven de hoofden met de hulp van slimme systemen. In Nederland mag je de drone wel grondig gebruiken.

Natuurlijk is de camera van het ding heel belangrijk en ook hier stelt DJI op het eerste zicht niet teleur. De drone is uitgerust met een gestabiliseerde 4K-camera die in full hd met een framerate van bijna 100 fps overweg kan.

Prijzig

Je kan de Mavic Pro vanaf vandaag bestellen voor een 1.199 euro, al zal je nog tot midden oktober moeten wachten alvorens de drones verscheept worden. Dat is een smak meer geld dan meer op amateurs gerichte alternatieven zoals de Breeze, maar de kans is groot dat DJI de prijs kan rechtvaardigen dankzij de slimme systemen. Op grotere exemplaren zoals de Phantom 4 bewees de fabrikant al dat zijn drones tot heel wat slim werk in staat zijn. Of de kleine Mavic even stabiel zal vliegen dan zijn grotere broertjes, moeten we afwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business