Nieuws

Twitter breidt fact-checker Birdwatch uit

verbergen
Socialmediaplatform Twitter breidt de test met zijn eigen fact-checking-dienst op basis van vrijwilligers uit naar meer gebruikers.

Mensen die van plan zijn om foutieve informatie te verspreiden op Twitter zullen daar binnenkort mogelijk hinder in ondervinden. Twitter kondigt vandaag een uitbreiding van Birdwatch aan. Dat meldt Reuters in een persbericht. Deze fact-checking-tool werkt met vrijwilligers die notities plakken bij potentieel misleidende berichten. Deze notities bevatten dan bijkomende info waarmee de tweets worden vervolledigd of ontkracht. Met de uitbreiding hoopt Twitter de bekendheid van de tool te kunnen vergroten.

De notities van de vrijwilligers zijn nu enkel te bekijken op een aparte website van Birdwatch. Met de uitbreiding zal nu een aantal willekeurige Twitter-gebruikers deze notities ook bij misleidende tweets op zijn feed zien verschijnen. Het platform is momenteel enkel beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten, en ook de huidige uitbreiding richt zich enkel op die regio. Wanneer en of de tool ooit naar onze contreien wordt uitgebreid, is momenteel nog onduidelijk.

Veel druk

Twitter ligt, net als onder meer Facebook, al een tijdje onder vuur omdat ze zich niet genoeg zouden ondernemen tegen misleidende informatie. De grote push kwam er in 2021 na de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten. Op 26 januari 2021 maakte het dan ook de komst van Birdwatch bekend. Begin juni van datzelfde jaar werd de tool voor het eerst beschikbaar gesteld voor een klein aantal gebruikers.

Ook de huidige uitbreiding zou niet in een vacuüms plaatsvinden. Zoals door techsite Engadget werd opgemerkt, uitte de Amerikaanse krant The Washington Post zich enkele dagen geleden negatief ten opzichte van de huidige opstelling van Birdwatch. Er zouden te weinig gebruikers op de hoogte zijn van de tool in combinatie met te weinig inzet van Twitter uit. Met de uitbreiding hoopt Twitter het project meer aandacht te kunnen geven. Gezien de huidige druk met de Russische invasie in Oekraïne waarbij het platform ook duchtig gebruikt wordt om misleidende informatie te verspreiden, lijkt dat ons alvast geen slecht idee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business