Nieuws

Juridisch vacuüm in telecommarkt

 

Het samenwerkingsakkoord voor media en telecommunicatie, tussen de federale overheid en de deelregeringen in ons land, werd acht maanden na de ultieme deadline nog steeds niet ondertekend. Met serieuze consequenties tot gevolg: niet alleen zijn de huidige marktanalyses van het BIPT juridisch makkelijk aan te vechten, ook leidt dit juridisch vacuüm tot een oneerlijke concurrentiestrijd in sommige markten.

“Het VDSL-verhaal is ronduit schrijnend”, zegt Beltug, de belangenvereniging van zakelijke telecomgebruikers. Het was Eric Van Heesvelde, de voorzitter van de Belgische telecomwaakhond BIPT, die in de krant De Tijd de kat – opnieuw – de bel aanbond. “Het uitblijven van het akkoord is een slechte zaak voor de ontwikkeling van de informatiesamenleving en voor het concurrentiespel.”

Van Heesvelde wees hiermee onrechtstreeks Vlaams minister van Media Geert Bourgeois met de vinger. Bourgeois koppelde de ondertekening van het akkoord aan een oplossing voor het conflict met de Franse Gemeenschap over radiofrequenties.

Danielle Jacobs van Beltug treedt de stelling van Van Heesvelde volmondig bij: “Ik wil de problematiek van de radiozenders zeker niet minimaliseren, maar aan de ene kant beweren dat België een kenniseconomie moet worden, met IT als cruciaal element, en ondertussen het IT-beleid blokkeren, is onverantwoord.”

Oneerlijke concurrentiestrijd
Jacobs grijpt de ADSL-markt aan als voorbeeld voor wat er vandaag met VDSL zou moeten gebeuren: “Doordat het BIPT toen weinig heeft kunnen doen om andere spelers tijdig toe te laten, is die markt vandaag quasi volledig ingenomen door Telenet en Belgacom. Uiteindelijk hebben we zelfs veel geluk gehad dat Telenet nog tijdig klaar was met haar roll-out van breedband via de kabel.”

Volgens Jacobs zal, zolang het BIPT “verlamd” blijft – naar analogie met het ADSL-verhaal – enkel Belgacom de VDSL-markt bezetten. “En vooraleer er een regelgevend kader komt, is die markt al voor een groot stuk ingenomen.”

Dossierkoppeling
Volgens de woordvoerder van minister Bourgeois, Ben Weyts, ligt de oplossing voor de hand: “We willen de correcte uitvoering van de afspraken die vorig jaar in april, tijdens het overlegcomité, gemaakt zijn.” Daarbij verwijst Weyts naar de uitvoering van het K.B. voor de ‘etherpolitie’.

“Het K.B. is zo goed als rond en kan worden uitgevaardigd, maar dit gebeurt niet. Met als gevolg dat het BIPT niet kan optreden tegen de Franstalige radiozenders die illegaal de Vlaamse wegblazen.” Daarnaast zou er ook een akkoord moeten komen voor een veertiental betwiste frequenties.

“Daarvoor zit de minister in september samen met zijn Duitstalige en Franstalige collega.” Volgens Weyts ligt de timing deels in handen van de gemeenschapsministers, die een akkoord moeten bereiken over de betwiste frequenties, en federaal minister van Economie Marc Verwilghen, die het bewuste K.B.kan uitvaardigen.

Een visie die niet gedeeld wordt door het kabinet Verwilghen: “Het K.B. zou inderdaad in werking kunnen treden, maar dan moet er wel eerst een referentiekader zijn. Je kunt toch ook het verkeer niet regelen als er geen verkeersregels zijn?”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business